Интересен факт е, че медът е годен за консумация дори след три хиляди години. Археологически находки доказват, че медът е използван от древните египтяни. В гробниците на фараоните са открити глинени съдове с мед, който е на повече от три хиляди години. Най-интересното е, че въпреки отминалото време, той не се е развалил и все още става за ядене.
Работата е там, че медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може частично да промени структурата си, да загуби аромата и вкуса си. В този случай той остава без загуба на свойства много по-дълго от посоченото в срока на годност.
За да може медът да запази своите хранителни свойства, цвят, вкус и равномерна текстура, той трябва да се съхранява в херметически затворен съд при стайна температура, далеч пряка слънчева светлина и не се препоръчва да се съхранява в хладилник.
Причината за това хилядолетно запазване се крие в ензим, произведен от пчелите. Той въздейства върху погълнатия от тях нектар и го превръща в глюконова киселина и водороден прекис, които предотвратяват развитието на бактерии.
Що се отнася до хранителните вещества, медът съдържа основните: вода, витамини, минерали и ензими, всичко това дава на човека необходимата енергия. Друг важен аспект е наличието на антиоксиданти, които са особено полезни за мозъчната функция.
Поради високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за отличен източник на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които също са важни за поддържане на мускулния гликоген.
Медът осигурява количество енергия, сравнимо с кофеина, но трае по-дълго и няма недостатъците на кафето. Доказано е, че медът е по-здравословна алтернатива на подсладителите, както изкуствени, така и захарта. Факт е, че е по-сладък и трябва да се използва по-малко.
В допълнение, захарта в меда, смес от фруктоза и глюкоза, помага на организма да регулира нивата на кръвната захар. Някои от съдържащите се в него витамини и минерали обаче могат лесно да бъдат унищожени, като просто го загреете за няколко секунди при температура около 50 °.
Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, тъй като медът насърчава производството на имунни клетки, подобрява тяхната ефективност и дълголетие. Освен това облекчава симптомите на сенна хрема и други алергии.
Медът е ефективно средство за лечение на болки в гърлото. Това е доказано през 2007 г. чрез експеримент в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания. Доказано е, че малко количество пчелен мед преди лягане облекчава нощната кашлица и подобрява съня на децата по-ефективно от лекарствата, базирани на декстрометорфан, антитусивно средство, използвано в много лекарства.
Освен това учените са установили, че медът предпазва зъбите. С нелетално количество водороден прекис, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекциите.
Кристализацията е показател за качеството на меда. Основната причина за кристализацията е, че медът е 20% вода и когато е наситен, глюкозата се отделя от него и образува кристали. Колкото повече е водата в меда, толкова по-голяма е вероятността за кристализация. Освен това ниските температури на съхранение също са двигател на този процес.
Ако медът е кристализирал, можете да го ядете спокойно, защото нито вкусът, нито хранителната стойност на продукта са се променили. Ако искате медът да тече отново, поставете го на водна баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.
Ако медът е потъмнял или по повърхността му се е образувал по-лек пенест слой, също не трябва да го изхвърляте. Работата е там, че малките въздушни мехурчета, съдържащи се в меда, се издигат на повърхността.
Резултати от проведени анкети сред членовете на Българското дружество по неврология, Българското дружество по неврохирургия и Българската психиатрична асоциация бяха представени по време на медийното събитие „Мозъчното здраве – глобален приоритет“, организирано от Фондация „Съвет за мозъчно здраве“. На база на мненията на специалистите ще бъдат..
В началото на новата седмица, седмичните коментатори са арх. Веселин Алексиев и Деян Драгиев, които заедно с водещата на коментарното предаване "Форум" Елена Пъневска обсъдиха следните теми: Социалните служби ще изготвят комплексна оценка за състоянието на възрастните хора от Дома в Ягода и Говедарци - състоянието на този вид домове, доверието в..
Сточна гара става място за обмен на идеи, опит и вдъхновение за обновяването на културното наследство от шест европейски държави, съобщават организаторите. Събитието ще се проведе от 11 до 13 юни, а в рамките на тридневно безплатно обучение "Design Factory: културни пространства", където културни мениджъри, активисти и професионалисти ще се съберат,..
От следващата академична година студентите в специалностите “медицинска сестра“ и “акушерка“ ще бъдат освободени от такси за обучение. Това става факт, след като правителството ги включи в списъка със защитени специалности. Целта на решението е да се увеличи броят на студентите в тези ключови здравни специалности, за които има значителен недостиг..
Пето издание на Фестивал на азиатската култура ще се проведе в София на 14 юни 2025 г. в Южен парк II (зад музея "Земята и хората") и ще представи богатствата на азиатската култура пред българската и международната публика в София. Събитието ще предложи пъстър микс от култури, вкусове и традиции от цяла Азия и ще бъде под надслов..
8-годишната Матилда Финци - дъщеря на режисьорката Лиза Боева и актьорът Ицко Финци, откри първата си изложба, озаглавена "4567". Творбите бяха представени на 5 юни в столичната "Галерия 88 Камен Попов". Майката на Матилда - Лиза Боева, сподели пред Радио София емоциите от откриването на изложбата. "Беше много емоционално, много хубаво ни посрещнаха..
Напитки и храни, уловени в 101 отбивки, между страниците на една книга. Изданието "101 отбивки - вино и храна“ е част от успешна поредица. Представи я в предаването "Радиокафе“ - Иван Михалев, част от авторския колектив на изданието. По думите му, целият проект "Отбивки“ е вдъхновен от едноименен филм за винени пътешествия...