Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Истини и митове за меда

Снимка: Pixabay
Има много митове около меда, който е известен на хората от стотици години. Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, медът се използва до 20-ти век за борба с инфекциите, като се прилага върху порязвания, рани и язви.

Интересен факт е, че медът е годен за консумация дори след три хиляди години. Археологически находки доказват, че медът е използван от древните египтяни. В гробниците на фараоните са открити глинени съдове с мед, който е на повече от три хиляди години. Най-интересното е, че въпреки отминалото време, той не се е развалил и все още става за ядене.

Работата е там, че медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може частично да промени структурата си, да загуби аромата и вкуса си. В този случай той остава без загуба на свойства много по-дълго от посоченото в срока на годност.

За да може медът да запази своите хранителни свойства, цвят, вкус и равномерна текстура, той трябва да се съхранява в херметически затворен съд при стайна температура, далеч пряка слънчева светлина и не се препоръчва да се съхранява в хладилник.

Причината за това хилядолетно запазване се крие в ензим, произведен от пчелите. Той въздейства върху погълнатия от тях нектар и го превръща в глюконова киселина и водороден прекис, които предотвратяват развитието на бактерии.

Що се отнася до хранителните вещества, медът съдържа основните: вода, витамини, минерали и ензими, всичко това дава на човека необходимата енергия. Друг важен аспект е наличието на антиоксиданти, които са особено полезни за мозъчната функция.

Поради високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за отличен източник на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които също са важни за поддържане на мускулния гликоген.

Медът осигурява количество енергия, сравнимо с кофеина, но трае по-дълго и няма недостатъците на кафето. Доказано е, че медът е по-здравословна алтернатива на подсладителите, както изкуствени, така и захарта. Факт е, че е по-сладък и трябва да се използва по-малко.

В допълнение, захарта в меда, смес от фруктоза и глюкоза, помага на организма да регулира нивата на кръвната захар. Някои от съдържащите се в него витамини и минерали обаче могат лесно да бъдат унищожени, като просто го загреете за няколко секунди при температура около 50 °. 

Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, тъй като медът насърчава производството на имунни клетки, подобрява тяхната ефективност и дълголетие. Освен това облекчава симптомите на сенна хрема и други алергии.

Медът е ефективно средство за лечение на болки в гърлото. Това е доказано през 2007 г. чрез експеримент в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания. Доказано е, че малко количество пчелен мед преди лягане облекчава нощната кашлица и подобрява съня на децата по-ефективно от лекарствата, базирани на декстрометорфан, антитусивно средство, използвано в много лекарства. 

Освен това учените са установили, че медът предпазва зъбите. С нелетално количество водороден прекис, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекциите.

Кристализацията е показател за качеството на меда. Основната причина за кристализацията е, че медът е 20% вода и когато е наситен, глюкозата се отделя от него и образува кристали. Колкото повече е водата в меда, толкова по-голяма е вероятността за кристализация. Освен това ниските температури на съхранение също са двигател на този процес.

Ако медът е кристализирал, можете да го ядете спокойно, защото нито вкусът, нито хранителната стойност на продукта са се променили. Ако искате медът да тече отново, поставете го на водна баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.

Ако медът е потъмнял или по повърхността му се е образувал по-лек пенест слой, също не трябва да го изхвърляте. Работата е там, че малките въздушни мехурчета, съдържащи се в меда, се издигат на повърхността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски

Всеки трети европеец страда от някакво заболяване или състояние, свързано с мозъка

Резултати от проведени анкети сред членовете на Българското дружество по неврология, Българското дружество по неврохирургия и Българската психиатрична асоциация бяха представени по време на медийното събитие „Мозъчното здраве – глобален приоритет“, организирано от Фондация „Съвет за мозъчно здраве“. На база на мненията на специалистите ще бъдат..

публикувано на 09.06.25 в 18:58

Форум, 09.06.25: Право на достоен труд и право на протест

В началото на новата седмица, седмичните коментатори са арх. Веселин Алексиев и Деян Драгиев, които заедно с водещата на коментарното предаване "Форум" Елена Пъневска обсъдиха следните теми: Социалните служби ще изготвят комплексна оценка за състоянието на възрастните хора от Дома в Ягода и Говедарци  - състоянието на този вид домове, доверието в..

публикувано на 09.06.25 в 18:25

Сточна гара става място за обмен на идеи, опит и вдъхновение за обновяването на културното наследство

Сточна гара става място за обмен на идеи, опит и вдъхновение за обновяването на културното наследство от шест европейски държави, съобщават организаторите. Събитието ще се проведе от 11 до 13 юни, а в рамките на тридневно безплатно обучение "Design Factory: културни пространства", където културни мениджъри, активисти и професионалисти ще се съберат,..

публикувано на 09.06.25 в 17:56

Студентите, специалност “Медицинска сестра“ и “Акушерка“, ще бъдат освободени от такси за обучение

От следващата академична година студентите в специалностите “медицинска сестра“ и “акушерка“ ще бъдат освободени от такси за обучение. Това става факт, след като правителството ги включи в списъка със защитени специалности. Целта на решението е да се увеличи броят на студентите в тези ключови здравни специалности, за които има значителен недостиг..

публикувано на 09.06.25 в 16:24
Калоян Стоянов - проектов координатор от посолството на Индонезия

Пето издание на Фестивал на азиатската култура ще се проведе в София

Пето издание на Фестивал на азиатската култура ще се проведе в София на 14 юни 2025 г. в  Южен парк II  (зад музея "Земята и хората")  и ще представи богатствата на азиатската култура пред българската и международната публика в София.  Събитието ще предложи пъстър микс от култури, вкусове и традиции от цяла Азия и ще бъде под надслов..

публикувано на 09.06.25 в 15:57

8-годишната Матилда Финци откри първата си изложба

8-годишната Матилда Финци - дъщеря на режисьорката Лиза Боева и актьорът Ицко Финци, откри първата си изложба, озаглавена "4567". Творбите бяха представени на 5 юни в столичната "Галерия 88 Камен Попов". Майката на Матилда - Лиза Боева, сподели пред Радио София емоциите от откриването на изложбата. "Беше много емоционално, много хубаво ни посрещнаха..

публикувано на 09.06.25 в 14:23

Книгата "101 отбивки - вино и храна" разказва за "вкусните" места и винарни в България

Напитки и храни, уловени в 101 отбивки, между страниците на една книга. Изданието  "101 отбивки - вино и храна“   е част от  успешна поредица. Представи я в предаването "Радиокафе“ - Иван Михалев, част от авторския колектив на изданието. По думите му, целият проект "Отбивки“ е вдъхновен от едноименен филм за винени пътешествия...

публикувано на 09.06.25 в 14:13