Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любо Георгиев, директор на „Софияплан“:

Собственици на имоти в паркове нищо не могат да предприемат, но плащат данъци

Най-много частни имоти попадат в Южния парк
Снимка: Антония Руменова

Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота, които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони.

Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София Любо Георгиев, директор на „Софияплан“.

„Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.“

Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да го дават под наем, но плащат данък. Би трябвало поне да са задължени към общината, защото те де факто не използват имотите си за частни нужди.

София има нужда от тези зелени площи. Градът е особено жив в зеленината си. Това е част от градската култура и качествения живот, допълни Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни имоти - по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет.

Специалистите все още търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете, защото чрез заплащане с публични средства е почти невъзможно.

С директора на „Софияплан“ разговаря Константин Лавсов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

От „Спаси София“ редовно организират срещи, на които столичани излагат проблемите си

Гергин Борисов: Столичните власти не търсят решения за частните имоти

За да се отчуждават имоти в София, ще са нужни много пари. Столичните власти не правят нужното за увеличаване на приходите в общинския бюджет, смятат от „Спаси София“. За 2021 г. бюджетът на Столичната община е най-голям - 2 млрд. лева, но..

публикувано на 30.06.21 в 09:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА")...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г...

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той..

публикувано на 16.07.24 в 11:29