Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергин Борисов: Столичните власти не търсят решения за частните имоти

Собстваните приходи на общината са малко, за да има пари за отчуждаване, смятат от „Спаси София“

От „Спаси София“ редовно организират срещи, на които столичани излагат проблемите си
Снимка: spasisofia.org

За да се отчуждават имоти в София, ще са нужни много пари. Столичните власти не правят нужното за увеличаване на приходите в общинския бюджет, смятат от „Спаси София“.

За 2021 г. бюджетът на Столичната община е най-голям - 2 млрд. лева, но собствените приходи са едва 700 милиона, коментира пред Радио София Гергин Борисов от организацията.

Гергин БорисовТой припомни, че освен за паркове, терени чакат за отчуждаване за улици, за детски градини, междублокови пространства – за да не бъдат застроени.

От „Спаси София“ са насрочили за утре среща с граждани в Южния парк. По думите на Гергин Борисов в този парк се препродават терени, заграждат се, дори има случаи на строителство.

В „Полигона“ има над 200 дка държавни земи „с отпаднала необходимост“, които не са предвидени за паркове и могат бързо да влязат в схема за овъзмездяване при отчуждаване.

Според Борисов общински жилища не бива да се продават или заменят за сметка на частни имоти. Той смята, че има различни варианти, но управляващите не търсят решение.

Изтече ли срокът, който Столичната община има за отчуждаване, собствениците имат право да поискат промяна на статута на съответните територии.

Чуйте разговора на Константин Лавсов с Гергин Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Най-много частни имоти попадат в Южния парк

Собственици на имоти в паркове нищо не могат да предприемат, но плащат данъци

Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота , които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства,..

публикувано на 30.06.21 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за Йоргос Гунаропулос на голям екран в Созопол

На 27 август 2024 г., вторник, от 20:30 часа в салона на Лятно кино Созопол точно една година след премиерата си, документалният филм за художника Йоргос Гунаропулос "Йоргос Гунаропулос от Созопол", заснет в родния му град, отново ще бъде представен..

публикувано на 26.08.24 в 12:24

С коцерт-спектакъл ще бъде почетен рожденият ден на Тодор Колев

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя..

публикувано на 26.08.24 в 09:19

Слънчево с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще е без съществена промяна и ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност , като на места ще има краткотрайни..

публикувано на 26.08.24 в 07:10

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и..

публикувано на 24.08.24 в 15:00