Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с чистотата на въздуха обяснени чрез изкуство

„Арт лаборатория за чист въздух” е петдневна работилница, в която няколко екипа артисти от различни сфери на изкуството се събират заедно, за да се запознаят по-задълбочено и да работят творчески по една от най-наболелите екологични теми в днешно време: въздуха, който дишаме - проблем с голям социален заряд, но и със завиден творчески потенциал.

Събитието започна на 30 август и ще продължи до 3 септември.

“Идеята дойде още преди време, когато обмисляхме да направим такъв артистичен експеримент, някакво артистично представяне, което да показва нашите теми, проблемите, решенията и т.н.

Идеята ни е провокирана от това, че ние обикновено сме добри в пресъздаването на едни рационални послания, аргументирани, може би и емоционални понякога, но при всички положения, не можем да достигнем до сърцата и емоциите на хората, по начина, по който може да се достигне чрез изкуството. Затова поканихме хора, с които работим от много време, за да организираме това събитие”, казва Ивайло Попов от „За Земята“.

Сред първите поканени са артистичните ръководители - актьорите Мануела Саркисян и Георги Тенев (не писателят).

“Когато започнахме да обмисляме лабораторията, си казахме, че искаме да включим колкото се може повече представители на различните изкуства. Ние самите сме завършили актьорство за куклен театър и за нас беше важно да има такъв екип, представител на това изкуство”, казва актрисата Мануела Саркисян.

В събитието ще има и плейбек театър. “Това е една театрална форма, в която актьорите на сцената използват на живо разказана история от публиката на момента и връщат обратно като коментар тяхното усещане за това, което са чули.

Това е един страхотен начин разказвачът - човекът от публиката, който разказва тази история, да погледне проблема, болката или с каквото е свързана историята, отстрани. Той вижда един коментар от артистите, направен добросърдечно и има известна доза осмисленост, което е изключително емоционално”, казва Георги Тенев.

Чуйте повече за събитието от Антония Каменичка и Диана Костова, които разговарят с организаторите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Владимир Тодоров - от Холивуд до България

Аниматорът Владимир Тодоров е един от най-значимите български артисти. Той е работил с големи режисьори по големи холивудски проекти и е написал книга озаглавена "Холивудобългарин". За нея той говори пред Радио София. Той сподели, че "киното е илюзия и изобщо е измамна работа" и добави: "Има хора, които вярват в плоската земя, има хора,..

публикувано на 13.09.24 в 17:02

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44