Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова магистърска програма в Софийския университет - „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“

Снимка: Фейсбук

От тази година, Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" предлага нова магистърска специалност - „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“. Тя е насочена както към специалисти, така и към неспециалисти.

Директор на новата програма е проф. д-р Теодора Георгиева. Тя води лекции за магистри по Предприемачество и иновации в агробизнеса, Стратегическо управление и конкурентоспособност на агробизнеса, Управление на иновациите в организацията и Организационна теория.

През последните години сме свидетели на непрекъснато развитие на технологиите – биотехнологии, роботизация, изкуствен интелект, нови материали, генна модификация. Тези технологии се създават от високотехнологичните отрасли, но намират тясно приложение в нискотехнологичните, включително агробизнеса, каза в студиото на Радио София проф. д-р Теодора Георгиева.

"Ако искаме заетите в агробизнеса – земеделски стопани, фирми и т.н., да бъдат готови за тази трансформация, те трябва да познават тези технологии, трябва да познават начините на тяхното приложение, така че да бъде в полза на съответното земеделско стопанство, да има добавена стойност, след това и за потребителите на селскостопанска продукция", добави проф. Георгиева.

По думите й, кризите през последните години са направили видима важността на сектора, който е приеман като даденост.

"Става ясно, че след и по време на Covid пандемията, по време на война, в условията на прекъснати вериги за доставки, е много важно да се изгради конкурентноспособност и на национално, и на фирмено ниво, точно в тези базови, традиционни отрасли, които са свързани с качеството на живот", каза проф. д-р Теодора Георгиева.

Тя добави, че агросекторът е приоритет на европейско и национално равнище, не само защото е важен за изхранване на населението, но е и фактор за намаляване на вредния отпечатък върху околната среда.

Кандидатите за прием от зимния семестър на учебната 2022/2023 година могат да подадат своите документи през системата https://feba.kmk.uni-sofia.bg/ на три етапа:

  • Първи етап – от 1 до 20 юли 2022 г.
  • Втори етап – от 27 юли до 12 септември 2022 г.
  • Трети етап – от 19 до 27 септември 2022 г.

Първото събеседване с кандидатите е 23 юли 2022 г. (събота) от 10.00 часа на следния линк: https://bit.ly/3NLF10E

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Бъдещето на устойчивите събития

Event PRO Forum – новият формат на София Тех Парк за иновации и устойчиви екологични практики в събитийния бизнес, ще се състои на 17 септември 2024 г. от 10.00 часа във форум "Джон Атанасов" на научно-технологичния парк. Първото издание на форума е на тема "Бъдещето на устойчивите събития" и е посветено на актуалните тенденции в събитийната..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Фестивалът "Маргаритка" обединява децата на България

Виктория Величкова и Яна Липованска, заедно с целия екип на социално отговорната инициатива "Маргаритка" се грижат за децата на България вече 8 години. Тази година, заедно със Столична Община, Район "Оборище", партньорски организации и компании от бизнес сектора, организират първия по рода си Семеен Фестивал. Защо се решават да реализират Семеен..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Валежите ще спират, очаква се слънце

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за септември. Днес в Западна и Централна България времето ще бъде слънчево. Сутринта в котловините видимостта ще е временно намалена и ще има ниска облачност. Тогава все още по-значителна ще е облачността в североизточните райони, където са възможни слаби превалявания от..

публикувано на 12.09.24 в 07:15

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12