Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната като изкуство

Снимка: Феня и Искра Декало

В цял свят, сред най-гледаните телевизионни предавания са кулинарните. Има и безброй сайтове, в които „на живо“ показват приготвянето на храна, дават се препоръки, разказва се за тънкостите в готварството. Това не пречи милиони хора да предпочитат да хапнат от луксозни ресторанти и кафенета до капанчета, от всякакъв вид по света. За ресторантите със звезди на Мишлен, маса се поръчва с месеци напред, а цените не подлежат на обсъждане.

На фестивала за ангажирано кино в Хайфа, от десетина години има специален раздел „Кулинария“. В него се показват както игрални комедии, свързани с ресторанти, готвачи, страсти около оценяването им, така и документални филми за най-големите майстори по света. Една от особеностите е, че поне един от героите присъства на прожекцията на филм за своето заведение и след това се среща с публиката в прекрасната градина на фестивала. На такава среща присъстваха кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало.

С публиката, босненецът Любомир Станишич, който има заведение със звезда Мишлен в Лисабон, разговаряше на английски, но когато разбра, че сме от БНР, веднага премина на някаква странна смесица между сръбски и хърватски, понятна за всеки славянин-жител на Балканите.

„Позволих си да отделя време да дойда да представя нашия филм. Преди това го показаха на документален кинофестивал в Румъния. Жена ми Моника е режисьор и оператор на филма. Снима го цели 10 години. Това е история откакто съм се родил до сега - 40 годишен мъж съм. Това е историята как едно момче от село Ратово на Балканите, заради войната в Югославия, избяга на чуждо място без един динар в джоба си, да се бори с живота и щастието си. Съпругата ми искаше да покаже как човек от балканско село може да стане успешен и на Запад. До звездата Мишлен стигнах с много работа. В Лисабон правя чудна храна, която има и нещо малко славянско, което се харесва“ разказа Любомир Станишич.

Наистина, предлаганото за почерпка на гостите на срещата с мастър-шефа, не бе негово творение. То бе приготвено в точно противоположната концепция за готвене - за употреба на изостаналите продукти от пазарите. Вечер, евтино се купуват поувехнали зеленчуци и плодове и те стават основа за забъркване на манджите в куп бохемски заведения около пазара „Талпойот“ в Хайфа. Там цените са народни, а веселието - до зори. Предизвикателство бе да предложиш на претенциозната фестивална публика пълнен лук по вегенски, кюфтета от патладжан, простосмъртна зеленчукова супа в картонена чашка или сладолед от пасирани, замразени пресни плодове. Участниците в срещата вкусваха от всичко, докато разменяха помежду си впечатления от посещения на ресторанти със звезди Мишлен по света. Има такова направление на израелския туризъм - гурме-турове. Избрахме с кого да поговорим, след като чухме да сравнява ресторанти от Европа, Африка и Азия със заветните звезди на ... производителя на автомобилни гуми. Не е тайна, че основният бизнес на Мишлен е в автомобилостроенето, а оценяването на заведения за хранене, от хоби се е превърнало в доходен бизнес. Нашата събеседничка е социалната работничка от Хайфа Тал Коен.

„Предстои ми през ноември пътуване в Лисабон. Разбира се, места за заведението на Любчо няма за почти година напред, но успях да измоля лично от него маса за един час в ранния следобед на втория ден от пребиваването ми, за да опитам нещо от специалитетите му.

Посетила съм 11 ресторанта със звездата на Мишлен.

Обичам добрата храна и изкуството. Посещавам и галерии и концерти, опери. Храната е част от световната култура. Самата аз добре готвя и семейството ми е присъдило своя „Мишлен“.

Има световен справочник за заведенията със звездата. По-интересен ми е този - за ресторантите, номинирани, но по една или друга причина не получили нужното признание. Храната в тях е два, че и три пъти по-евтина, а също толкова вкусна и добре поднесена. Има и други справочници - неизготвяни от кулинарни критици, а от местни или чужди любители на вкусната храна. Те са особени разпространени в Китай, където по стечение на обстоятелства и работата си, живях известно време. Китайските готвачи правят всичко, за да попаднат в тези справочници.

Тези народни справочници са ми помогнали да посетя места, с което се гордея. Например в Берлин бях в ресторанта на израелеца Бен Моше, буквално месец преди да му присадят звездата Мишлен. Радвам се, че почти едновременно с кулинарите критици го открихме. Яла съм в такива звездни заведения в Севилия, в Гранада и сега на път за Амстердам ще се отбия през Португалия, за да опитам храната на Любчо. Мишленовите ресторанти в Северна Африка са значително по-евтини, а храната - също толкова вкусна. Сигурно мислите, че съм някаква свръх богата глезла. Заплатата ми не е висока за израелските стандарти и събирам пари за пътешествията си и посещения на ресторанти. Не е евтино хоби! Като социален работник, ме интересуват хората, техните взаимоотношения, обществото като цяло. Посещавам не само скъпи ресторанти, а и хапвам на пазара, в заведения препоръчани от местните хора. Интересува ме как се изменя начина на хранене там където емиграцията е голяма и пристигналите носят своите традиции. Знам, че има израелци, които навсякъде по света търсят позната храна. Напротив, аз търся в местна храна, елементи отразили душевността на тамошните хора. Мисля, че по китайската кухня може да се изучи бита на обикновените хора и аристокрацията. От аристократичните храни съм яла син омар. Вкусът му е различен от обикновения, но е и е много по-скъп. В Китай, колегите ми узнаха за хобито ми. Поканиха ме да вкуся каша от слюнката на лястовиците, с която те слепват гнездата си. Не бих могла да платя такова блюдо. Подарък ми беше. Не мога да го забравя, не ми стигат думите да го опиша. Специалитетът е открит случайно. Китайски войници били в обкръжение в някакъв остров. Провизиите им свършили. За да не умрат от глад опитали гнездата на лястовиците. Вкусът е божествен. В изисканите ресторанти очистват гнездата от всички клечки и поднасят само слепващия материал. Може да очарова и човек с най-изискан вкус“ допълва Тал Коен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава кампанията за ранен прием на военни лекари

Кампанията за ранен прием на военни лекари продължава. 20 са местата за следващата учебна година, обявени със заповед на министъра на отбраната, за курсанти по специалността “Военен лекар”, съобщават от ВМА – София. Обучението се осъществява чрез тристранно споразумение между Военномедицинска академия (ВМА), Висшето военноморско училище „Н. Й...

публикувано на 21.03.25 в 12:08

Поп-ъп изложбата “Невиждани” показва нови творби на Албена Баева

Тази вечер ще бъде открита поп-ъп изложбата “Невиждани” на художничката Албена Баева, която обединява непоказвани в София произведения от нейни самостоятелни изложби в Истанбул и Берлин. Eкспозицията ще може да бъде видяна до 25 март. Художничката синтезира нови митични създания, които разказват за проблемите на съвременната технологична култура,..

публикувано на 21.03.25 в 11:45

Георги Кузмов със заявка за запазване на старите сгради в "Оборище" и въвеждане на нови технологии

На провелите се частични местни избори миналата неделя в София, Георги Кузмов отново беше избран за кмет на столичния район "Оборище“. До извънредните избори се стигна след като през декември 2024 г. Върховният административен съд постанови отстраняването му, с мотивите, че не е излязъл от две нефункциониращи търговски фирми, в които е бил съдружник...

публикувано на 21.03.25 в 11:13

Столичната община трябва да намери ново място за станциите за въздух от "Павлово" и "Младост"

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) изпрати писмо до кмета на Столична община Васил Терзиев, за съдействие за Избор на площадки за преместване на два пункта за измерване на качеството на атмосферния въздух – тези от “Павлово” и “Младост”. В писмото се казва също, че Столичната община трябва да предложи най-малко по 3 възможни площадки за..

публикувано на 21.03.25 в 10:15

Връчват награди "Сивина"

На днешната дата се отбелязва Световния ден на кукления театър. По традиция на 21 март е и церемонията по връчването на наградата "Сивина". Престижната награда отличава дебютните постижения на млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Награда "Сивина" е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова – една от най-ярките млади..

публикувано на 21.03.25 в 09:54

Кога карта "София" ще стане достъпна за жителите и гостите на столицата?

На 13 март Столичният общински съвет актуализира правилата за използване на тридневната карта "София" за градския транспорт, която дава право на отстъпки в туристически обекти в столицата. Единият от вносителите на доклада е общинският съветник Гергин Борисов от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София"). Карта..

публикувано на 21.03.25 в 09:34

Слънчево и почти тихо, с температура в София около 15°

Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 13° и 18°, за София – около 15°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб и умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 3°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб и умерен вятър от..

публикувано на 21.03.25 в 07:35