Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени с откритие за по-точна диагностика и лечение на рака на ларинкса

Снимка: Архив

Екип от български учени, начело с доц. д-р Тодор Попов, хирург в УНГ клиниката на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", са направили пробив в областта на рака на ларинкса. Резултатите им са толкова впечатляващи, че са публикувани в Scientific Reports - издание от портфолиото на едно от най-авторитетните научни списания в света – Nature.

Те са в следствие от проект към Фонд "Научни изследвания" на Медицинския университет София, който  е разработен съвместно с Центъра по молекулярна медицина. В него участват експерти от различни специалности, между които специалистите по генетика Гергана Станчева, Силва Кюркчан, Вероника Петрова, Стиляна Панова и др. Пет години денонощен труд е коствало на младия екип докато стигне до впечатляващото откритие.

Българските учени са открили биомаркери, показващи полето на канцеризация при тумор на ларинкса.

Какво представлява полето на канцеризация?

Това е онази невидима част от лигавицата, в която се ражда рака. При операция за рак на ларинкса целта на хирурзите е да изрежат "до здраво" тумора на пациента и по този начин да му дадат шанс за максимална преживяемост. Понякога обаче, въпреки усилията на лекарите ракът се завръща след 2, 3, 5 години и тогава може да е фатален.

Причината за това е едно невидимо поле, обикновено с големина 4-7 см., с променени дъщерни клетки, което наричаме "поле на канцеризация". "Това иначе е нормална лигавица. Ако я подложим на хистологичен анализ, той ще покаже, че всичко е нормално. В клетките обаче вече са започнали да се натрупват фатални мутации. Понякога е достатъчно да бъде добавена само още една, за да превърне тази тъкан в огнище на рака".

 "Тези мутации са на микро ниво и остават невидими за изследванията, с които разполагаме в момента. Това, което открихме, са микро рНК молекули, които ни позволяват да ограничим това поле на канцеризация", обяснява доц. д-р Тодор Попов от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ"

Той работи с пациенти със злокачествени заболявания в областта на главата и шията (карциноми на ларинкса, фаринкса, устната кухина).

Българските специалисти са направили още едно важно откритие. Те са успели да изолират микро рНК, които са прогностичен белег за преживяемостта при напреднал карцином на ларинкса. При едни и същи характеристики на тумора, еднакъв стадий, абсолютно еднакво лечение, тези молекули буквално разделят пациентите на две групи.

Болните, които имат високи нива на тези молекули имат преживяемост до 40%. На другите, на които нивата им са ниски преживяемостта им е около 80%. Това дава възможност за първата група да се търсят специфични, таргетни терапии, които да променят негативната тенденция.

Какво следва?

До тук проектът е на хартия. Макар и изключително впечатляващи, данните са все още теоретични.

Следващата голяма цел на българските учени е да вкарат научното си откритие в практиката, като успеят да визуализират полето на канцеризация по време на операцията. "Това би ни дало възможност да променим парадигмата и да търсим нови резекционни линии за тумора (границите в които трябва да бъде изрязан)", убеден е доц. д-р Тодор Попов.

Източник: БГНЕС
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден на изложбата "Срещу времето" в ONE Gallery

Днес е последният ден, в който можете да видите изложбата на Георги Янков „Срещу времето“ в ONE Gallery. Времето е основен аспект на нашето съществуване и неизменен спътник в живота ни, казват организаторите. Пред Радио София художникът Георги Янков, който е и ректор на Националната художествена академия сподели, че именно времето е това,..

публикувано на 23.08.24 в 14:56

До 31 август номинираме личности, организации или проекти в кампанията "Будител на годината"

До 31 август 2024 г. всеки може да номинира личности, организации или проекти в кампанията "Будител на годината". През 2024 г. инициативата "Будител на годината" отбелязва своето 11-о издание, на 1 ноември. В предложенията за номинации е хубаво да раздадете душата, емоцията и мотивацията за конкретната личност или организация, каза пред Радио София..

публикувано на 23.08.24 в 13:18
Снимки: Антонио Георгиев - Хаджихристов

Юлиян Табаков показва изобилието, което ни прави доволни, но не и щастливи

До 15 септември в софийската галерия "+359" се представя пространствената инсталация "Водна кула" на Юлиян Табаков. Тя е част по-големия проект „Виждам те“ със 7 самостоятелни изложби, но е разработена специално за мястото - Водна кула, затова носи и това наименование. "Това е по-скоро философско, отколкото визуално произведение...

публикувано на 23.08.24 в 10:46

Ученици се състезават в скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на Шипка

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на..

публикувано на 23.08.24 в 09:31

5 ъндърграунд групи и трима художници участват в "Чайки фест-2"

Второто издание на Варненският фестивал с типично морското име „Чайки“ ще се проведе тази събота – 24 август в парк „Аспарухово“ от 18:30 , казаха пред БНР-Радио София организаторите на събитието. Входът е свободен. И отправиха покана, особено към почитателите на ъндърграунд рок музиката - метъл, индъстриъл, пънк, рап, ска. "Даваме..

публикувано на 23.08.24 в 08:49
– Мамо, искам сладоле-ед!

В София - приятно горещо, до 31°

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места, главно в планинските и източните райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, за София - около 31° . По Черноморието ще бъде..

публикувано на 23.08.24 в 07:20

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA . След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество. Сега PICTOPLASMA се завръща във..

публикувано на 22.08.24 в 19:25