Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кохезионна политика в действие – цифри и нагласи у нас и в ЕС

Снимка: Лили Големинова

Европейскатаседмица на градовете и регионите продължава в Брюксел, като във втория ден от мащабния форум се коментираха теми, свързани с предстоящите след 8 месеца избори за ЕП и как и дали развитието на регионите ще се отрази на нагласите за гласуване; пост-индустриалното развитие на зависимите от въглища региони, както и новото изследване на Евробарометър, което показа познанията и отношението на европейските граждани към кохезионните средства и политиката за сближаване.

Ето и някои конкретни цифри – 39% от европейците имат представа за проектите, които се финансират от ЕС, което е с 5 % повече от 2011 година. От тези, които знаят за европейското регионално финансиране, 79% смятат, че то има положителен ефект върху техния град или регион, като най-висок е процентът на доволните в Полша (95%) а относително най-нисък – в Италия (56%) и Нидерландия (62%). България е със средните за ЕС 81 %.


Интересни са мненията по отношение на това дали ЕС трябва да инвестира във всички райони или само в по-бедните – общата европейска картина е 63 % за инвестиции навсякъде и 33 % - само за бедните райони. Нагласите в България са различни – 55 процента у нас смятат, че трябва да се инвестира само в по-изостаналите райони, а 42 процента са за влагане на средства във всички региони на Европа.

Каква е ситуацията с кохезионните фондове и изобщо развитието на регионите в България към този момент, в края на предния програмен период, който закъснява (води се 2014-2020) заради сериозните кризи (пандемия, война) и промяната на приоритетите. Както знаем, девет милиарда и половина евро ще получи страната ни за следващия период + 1.295 милиарда от Фонда за справедлив преход за най-засегнатите и зависими от въглищната индустрия региони (ключова тема в момента за страната ни). Над 20 000 ще бъдат засегнати и разпределението на тези средства за преквалификация и други форми на подпомагане трябва да стане наистина умно и справедливо.


Усвояването на средствата от сегашния период (7.5 милиарда + 576 милиона по ReactEU) e 75 процента, при 83 % среден показател за ЕС. По кризисната ReactEu средствата са усвоени в три посоки – за здравеопазване (43.8 %), за подпомагане на бизнеса (34.8 %) и за социални мерки (21.4%). Поглед към усвояването на ReactEUв други държави показва, че те са отделяли средства и за инфраструктура  като Чехия – 18% от 1.151 милиарда и Румъния – 16% от 1.540 милиарда.

Средствата за справедлив преход в други държави със засегнати от прехода към по-зелена енергия са следните – 2.1 милиарда за Румъния (за 6 региона), 1.64 милиарда за Чехия, 3.8 милиарда за Полша (21 процента от целия Фонд за справедлив преход).

България се представя добре в контекста на NEB (Новия Европейски Баухаус) – образователния проект Danube Design Lab в Русе спечели една от наградите тази година и получи 30 000 евро; с европейски средства отвори врати Центъра за изкуство "Кристо и Жан-Клод" в Габрово, а Бургас спечели сериозно финансиране за проекта RelaunchToWin.


Нека не забравяме, че кохезионните проекти са навсякъде около нас – от обновени детски площадки до нови електробуси, от градинки, през управление на отпадъците до трамваи, очаква се и първия хеликоптер (и още 5 по Плана за възстановяване и устойчивост). И, разбира се, софийското метро. През следващия програмен период по-скоро ще се влагат средства в множество по-малки, но важни проекти.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лили Големинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50