Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечими ли са вестибуларните заболявания?

Снимка: Радио София

Световъртежът, замаяността и нестабилното равновесие са едни от най-честите оплаквания сред населението. Тяхната честота е над 30% при хората над 40 годишна възраст и нараства до 60-70 % след шестото десетилетие. Най-често търсим причините във времето, температурните разлики и атмосферното влияние, но дали обаче е така? Как да се справим с тези нарушения и да постигнем така желания баланс в живота разказа водещият отоневролог д-р Георги Савов.

"Това е сложна система, която регулира нашето усещане да не се чувстваме замаяни, да нямаме световъртеж, да пазим добро равновесие. Това е система, която включва зрението, тоест, ние трябва да имаме добро зрение, но не само добро зрение за да се чувстваме стабилни. Трябва да имаме добър тактилен усет, да усещаме добре дали стъпваме на твърдо и дали стъпваме на меко. Но и само това не е достатъчно, трябва да имаме добре работещ вестибуларен апарат, който улавя движенията на главата в пространството. Тази информация от тези три основни канала - зрение, вестибуларен апарат и тактилен усет се интегрира в мозъка, в малкия мозък и крайния мозък и затова ние се чувстваме добре", поясни той.

По думите му, когато има магнитни бури и промени в атмосферното налягане по-сензитивните хора имат оплаквания, като това не означава, че имат заболяване на вестибуларния апарат. Това по-скоро са функционални нарушения. При възрастните хора се наблюдават заболявания свързани с нестабилност, при които няма усещане за нестабилност и виене на свят, но там причините може да са много и най-различни.

"Като цяло по-често страдат жените, но има и едно такова положение, че някои вестибуларни заболявания са равно разпределени при мъже и жени, но мъжете по-рядко се оплакват и не стигат до лекаря. Затова и статистиките понякога се изкривяват", отбеляза д-р Савов. Той посочи, че остаряването води до дегенеративни проблеми във вътрешното ухо и мозъка. При хората с хронични заболявания и диабет се увреждат сетивните нерви на долните крайници, което при възрастните хора също е една от причините за нарушаване на баланса.

Световъртежът може да бъде както физиологично състояние, също така и индикатор за някакво заболяване, категоричен е специалистът. Той посъветва хората, които имат силен световъртеж, или пък състояния на замаяност, слабост в крайниците, двойно виждане и нестабилност да потърсят лекар.

"Нашият вестибуларен апарат е доста сложна структура. Дори все още се приема, че около 20-30% от неговата функция ние не бихме могли достоверно да я изследваме. Често се налага просто да се доверяваме на това, което ни разказва пациентът, но не винаги да можем да го обективизираме. В бъдеще все повече методи ще навлязат, така, че да можем да изследваме на 100% вестибуларната система и да знаем всяка нейна структура, когато е за сегната и да определим с каква тежест е засегната и как да я лекуваме", сподели д-р Савов.

Той подчерта, че вестибуларните заболявания колкото и да са тежки, в много от ситуациите се лекуват на сто процента и човек се възстановява напълно. Освен това каза, че през годините вестибуларната рехабилитация много е напреднала. Това са методи, чрез които с определени движения лекарите се опитват да възстановят нормалното състояние на вестибуларния апарат. Терапията освен, че е безопасна и щадяща има много добър ефект във времето.

А ето какво казаха и хората в анкетата на репортера на Радио София Златина Петкова:


Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35