Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински специалисти в България стават все по-търсени и все по-малко

Снимка: Pixabay

Публикуван анализ на Съвета за икономически анализи към Министерски съвет, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България сочи, че проблемът не може да бъде решен само с образователната система. Подробности по темата разказа един от авторите на доклада - доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева. Освен член на Съвета за икономически анализи тя е и преподавател в Стопанския факултет от 1999 г. към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Става дума за впечатляващ брой специалисти. На пръв поглед ние, като че ли разполагаме с достатъчно лекари на глава от населението в страната спрямо много европейски държави. Но ако ние погледнем лекарите по видовете специалности и регионалните неравенства ще установим, че има сериозни и впечатляващи проблеми. Ситуацията е такава, че в момента липсват над 1000 общопрактикуващи лекари за цялата страна, което представлява 25% от общия им брой в момента. Недостигът на психиатри възлиза на 460 човека, което е около 70% от общия им брой", посочи тя.

По думите й има недостиг и на други видове специалисти, но най-сериозният проблем е свързан с броя на медицинските сестри. В момента не достигат близо 17 хиляди сестри. Доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева отбеляза, че проблемът е резултат от процеси, които са протичали десетилетия, а един такъв човешки ресурс се изгражда в продължение на 20, 30, или 40 години.

"В началото на Прехода много важен фактор бяха бюджетните ограничения, липсата на средства, реформите, които се предприеха в здравната система, пенсионната реформа, особеностите свързани с практикуването точно на професията на медицинската сестра и специалистите по здравни грижи. Няма как да споменем важността на миграцията и това, че при равни други условия една по-добра заплата винаги привлича. Но заплатата в останалите европейски държави не е просто по-добра и по-висока, а всичко друго привлича десетилетия наред българите да отидат и да работят в чужбина", каза тя.

Освен това заяви, че образователната система не компенсира отлива на човешки ресурс от сектора. Този процес в икономиката е наречен "ефект на бракониерството", тъй като ние инвестираме наши средства за изграждане на специалисти, но понеже условията на труд не са конкурентни други държави се възползват от готовия ресурс. За периода от 2007 до 2021 година в Ирландия са привлечени над 19 хиляди медицински сестри и 15 хиляди лекари. За същия период в България са привлечени само 26 медицински сестри, които са обучавани в чужбина.

"Уеднаквяването на стандартите и въвеждането на общи квалификационни рамки означава, че нашите човешки ресурси стават много по-мобилни. На първо място е признаването на дипломите в ЕС и повечето европейски държави, които не са членки на съюза. Това означава, че всеки медицински специалист много лесно може да се реализира навсякъде другаде", заяви доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева.

Тя допълни, че в началото на Прехода нашите специалисти са се насочили към скандинавските държави, а в последните 20 години са намерили реализация в Германия, Франция, Испания, Италия и Великобритания. В западноевропейските държави се наблюдава движение към Северна Европа и САЩ.

"В здравеопазването хората са изключително ценен ресурс, който е дефицитен в глобален мащаб. Което означава, че лекарите и сестрите ще стават все по-ценни. Дали ще ни издържи здравеопазването зависи доколко ние ще реагираме бързо на проблема и ще започнем да прилагаме много активни, интензивни и интегрирани мерки, защото тази система е сложна. Ние няма как да фокусираме вниманието си единствено и само върху медицинските сестри. Не трябва да забравяме и акушерките и лекарите, и всички други специалисти по здравни грижи и свързаните професии", заяви доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева.

По думите й няма как да привличаме лекари в България, когато те знаят, че практикуват по остарели методи и използвайки стара база.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23