Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет отчита пропуски в регламентирането на нискоемисионната зона

Снимка: БТА

По темата за въвеждането на нискоемисионната зона от 1 декември 2023 г. в централната градска част на столицата коментар пред Радио София направи новият столичен кмет Васил Терзиев. Какво е неговото мнение и подкрепя ли решението за нейното влизане в сила?

"Това, което ние заварихме в администрацията не работи много добре за гражданите. Налага ни се да се съобразяваме с решение, което е взето от предишния общински съвет, което от моя гледна точка не е изключително добре обмислено, не е добре реализирано и най-важното - не е добре комуникирано. Има пропуски в целия процес. И от това, как ще санкционираме и от това, как преди това трябва да обясним, как ще известяваме този, който е санкциониран, типът санкция, която налагаме, доколко е удачно тя да бъде събрана, или не, за да има дисциплиниращ ефект. Какви са алтернативите, които са предложени, трябва ли да има изключенията, които в момента има и които да доведат в абсолютното заобикаляне на този регламент. Има страшно много неотговорени въпроси, които оставят усещането в гражданите за нещо необмислено и за нещо несправедливо", отбеляза Терзиев.

Той посочи, че през месец март 2024 въпросът ще се преразгледа, за да се реши дали да има такава зона и ако има, то в каква форма да бъде тя. Освен това каза, че у нас има проблем, който много европейски държави нямат и той е свързан с автопарка.

"Това, което още не е заработило, е софтуерът, който анализира и е съществена част от цялото решение", подчерта той. 

По повод избора на председател на Столичния общински съвет Терзиев каза:

"Редица са предизвикателствата, а най-големите са, че оставаме с план-сметката от миналата година. Оставаме с рамката за градския транспорт от миналата година, което довежда до много проблеми за две от най-важните неща, които Софийска община трябва да прави - да организира и да се грижи за градския транспорт и сметоизвозването. Знаете какво се случва, цените на всичко се повишават, има натиск за заплати, има натиск да се инвестират допълнителни средства. Няма да ги имаме. Другото нещо е, че не може да бъде приет бюджет, което означава, че работим с всичко от 2023 година. Общо взето е голям проблем това, да нямаме избор на председател".

Възможно ли е ролята на председателя да заработи на ротационен принцип?

"В правилника няма регламент за това нещо, но може да бъде намерено подобно решение. Това, което със сигурност знам е, че когато има политическа воля, отговорно отношение и разбиране на това, колко е дълбок проблемът, с който трябва да се справим се намира пътя и към техническото му решаване", отбеляза Терзиев.

Репортерът на Радио София Ана Попова беше на ул. "Московска" 33, където беше направен четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС). По думите й преди седмица  кандидатът на ПП и ДБ Борис Бонев е обявил, че се отказва от кандидатурата си и така най-голямата група от СОС е останала без кандидат.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59