Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 февруари, от 19 часа в Дом на киното

Документалният филм "Нестинарка" ще бъде представен на Master of Art

Посветен на Марин Големинов и едноименната пиеса

Анжела Тодорова и Лаврен Петров в Радио София
Снимка: Радио София

Анжела Тодорова и Лаврен Петров бяха гости в предаването “Радиокафе“, за да разкажат повече за предстоящата прожекция на документалния филм “Нестинарка“. Филмът разказва за голямата среща на композитора Марин Големинов и художникът Цанко Лавренов, проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на едноименната танцова драма и вълненията около нейната премиера.

В продукцията наследниците на Марин Големинов и Цанко Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на „Нестинарка“ от 1968 г., а три примабалерини, вживели се в образа на Демна пред годините – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова - обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца.

Пианистката Анжела Тодорова сподели история, която предшества историята на филма. В него тя изпълнява “Младежки албум“ от композитора Марин Големинов. Случайно или не, тя попада на него по много интересен начин. Творбата е била награда-поощрение на нейния баща, като ученик във втори клас, в Музикалното училище в Плевен.

“Той се оказа страхотен албум, не е свирен, не е познат, а всички с много добро чувство го възприемат“, разказа тя.

Лаврен разказа за своята майка, пианистката Силва Лавренова.

“Разбира се, аз пианист не станах, но след много години като председател на семейната фондация „Цанко Лавренов“ стигнахме до идеята да създадем филм, защото историята ни бе позната, но когато Елисавета Станчева се задълбочи да напише сценария, откри много нови факти и обстоятелства. Ние знаехме за връзката между Марин Големинов и Цанко Лавренов, за приятелството, затова, че „Нестинарка“ е поставена през 1968, но не знаехме много неща, които могат да се видят във филма. Мисля, че се получи един чудесен, съвременен прочит на творчеството на Марин Големинов и Цанко Лавренов, на тяхната голяма среща през 1968 година, предадена чрез съвременните интерпретатори на Балета в Стара Загора, защото разполагаме с документални кадри от архива на Българската национална телевизия за представление премиера на Старозагорската опера и разказ на Марин Големинов“, посочи Лаврен Петров.

Той посочи, че е е привилегия, ако семейството ти се е занимавало с изкуство и е много сантиментално, че можеш да разкажеш за него на съвременната публика, по един достъпен начин с помощта на киното.

Анжела, която е студентка във Виена допълни, че е добре да запазим българското.

„Много ми допада да свиря българска музика, защото смятам, че е интересно това наследство, което имаме и много хора го харесват, но трябва да им се дава възможност да го чуват повече и да го опозноят“, поясни тя.

Премиерата на филма "Нестинарка“ започва от Кюстендил.

„Не случайно, тъй като там е роден композиторът Марин Големинов. На рождения му ден направихме премиерата, изпълних пиесата с голямо удоволствие, след това следваше прожекцията на филма...Ввсички бяхме толкова вглъбени и съпреживяващи, някои от нас плакаха, всички бяхме вплетени в тази емоция“, разказва Анжела Тодорова.

“Нестинарка“ изгаря на нестинарската жарава, за да възкръсне като феникс от пепелището“, казва самият Марин Големинов.

Чуйте още детайли около филма „Нестинарка“ в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции.  Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ вдигна основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54