Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Снимка: Arte Feastival
Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020 година. Сега е на прага да отвори свое собствено място, чийто фокус да е балканската кухня.

"Бих казал, че балканската кухня ми е много любима. Не казвам българска, тъй като не смятам, че имаме българска национална кухня, защото всяка една наша рецепта я има в някоя от балканските страни. Малко видоизменена, но почти същата. За мене имаме кухня на Балканите, която е много богата на подправки, много богата на зеленчуци, много богата на месо и на мен това ми харесва особено много. А особено ако направиш някакъв микс с някакъв фюжън от азиатската кухня става нещо УАУ", разказва шеф Балкански.

Именно тази любов към балканската кухня ще се прояви и в новото място, което предстои в кариерата на Атанас Балкански.

"Идеята на ресторанта ще бъде отново да представим модерна българска кухня с мой си почерк, но този път ще наблегнем на храната и на виното. Защото смятам, че няма много ресторанти, които наблягат определено само на храна и вино. Ние искаме да бъдем един класически ресторант, в който ще предлагаме много хубаво качествено вино, българско", посочва своята концепция шеф готвачът.

Повече за кулинарните тайни на шеф Балкански чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Символичен старт на кампанията беше даден в двора на столичното 18-о СУ

Стартира инициативата "Аз ще бъда отговорен шофьор" насочена към ученици

600 ученици в 11-и и 12-и клас в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Велико Търново и Варна ще преминат през обучение по пътна безопасност. Целта на инициативата "Аз ще бъда отговорен шофьор" е да формира отговорно отношение на младежите, като участници в движението и като бъдещи водачи на моторни превозни средства. "Аз ще бъда отговорен..

публикувано на 05.11.24 в 17:16
Милен Митев и проф. д-р Георги Вълчев

БНР и Софийският университет с меморандум за сътрудничество

В ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес бе подписано споразумение за сътрудничество между университета и Българското национално радио. Обществените институции не могат да работят в изолация и трябва да си помагат по пътя напред, защото всички работим в полза на обществото. Това подчерта по време на подписването на..

публикувано на 05.11.24 в 17:03
Кметът Васил Терзиев при откриването на форума

София да заеме мястото си на лидер в разговора за подобряване на качеството на въздуха

София да заеме мястото си на лидер в разговора за подобряване на качеството на въздуха и в него да се включат представители на научно-изследователската общност, но и обикновените граждани, които могат да допринесат за общинските политики. За това се обяви столичният кмет Васил Терзиев по време на откриването на научната конференция “ Предизвикателства..

публикувано на 05.11.24 в 16:39

В Александровска болница възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

Първата успешна операция за тази година бе извършена от екипите  на проф. Маринчо Георгиев и проф. Красимир Янев от Клиниката по урология на Александровска болница .  Благодарение на успешната трансплантация 31-годишна жена от Плевенска област получи втори шанс за живот . Неи н донор стана 54-годишният ѝ баща , като и двамата са в отлично..

публикувано на 05.11.24 в 15:46

Гарантира ли БДС, че консумираме български продукти?

Марката „Български държавен стандарт“ (БДС) гарантира единствено и само производството на кисело мляко или бяло саламурено сирене на територията на България. Суровината обаче, дали под формата на фуража, с който се хранят животните или млякото, от което се произвежда готовия продукт, доста често е внос от чужбина. Това коментира Симеон..

публикувано на 05.11.24 в 15:45
Сирма Желева, изпълнителен директор на Българска Асоциация Кръгов Текстил

Сериозни предизвикателства пред бизнеса с текстил втора употреба

Европейска организация на рециклиращата индустрия и Европейска организация за управление на битовите отпадъци, призовават за незабавна финансова и законодателна подкрепа за бизнеса с текстил втора употреба, заради задълбочаващата се криза в европейския сектор за сортиране и рециклиране на текстил . В съвместно изявление двете организации обявиха, че..

публикувано на 05.11.24 в 15:25
Георги Еленков

Създават единен регистър за събиране на данни за домашното насилие

Един от най-тежките, болезнени и важни обществени проблеми е насилието над деца. Преди дни в София се състоя конференция под надслов “Заедно срещу насилието над деца“, организирана от Национална мрежа за децата(НМД), Институт по медиация и управление на спорове (ИМЕУС), подкрепена от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Според данните,..

публикувано на 05.11.24 в 15:04