Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 до 4 август 2024 г.

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

Музикантите Георги Вълчев и Никола Таков разказаха в "Радиокафе"

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк.

С идеята да направят фестивал, търсейки подходяща локация, той и съпругата му Лора обикалят България. Препоръчват им село Ковачевица, където има голямо читалище.

"Видяхме читалището, с прекрасна акустика, но още като влезеш в самото село, веднага те грабва със своята красота“, споделя музикантът. 

"Още в първия сезон на фестивала представихме елитарни произведения – Квартет за Края на времето (Оливие Месиен) и други подобни, но залата беше пълна, когато излязохме за първи път и днес хората продължават да идват. Мисля, че правим нещата които искаме, по начин, по който искаме и това се оценява по някакъв начин“, допълни той.

"Колкото и да е красива Ковачевица, там не минават много хора, така че да напълнят залата и в началото това беше едно от притесненията ни, но нашата публика идва специално за фестивала и ние сме й много благодарни“, споделят още организаторите.

Фестивалът помага на местната общност.

Сградата на читалището с прекрасна акустика датира от 60-те години. Нуждата от ремонт е неизбежна и с общи усилия те го осъществяват.

“Събрахме пари за цялостно пренапряване на покрива, успяхме да направим кампания за ремонтиране на целия покрив, а след това създадохме дружество, занимаващо се изцяло със сградата и всяка година успяваме по нещо да поправим“, сподели цигуларят Георги Вълчев.

Успяват да спечелят доверието на местните, които в началото ги гледат с подозрение.

"Като видяха, че имаме грижа към мястото и колко хора идват специално, за да го видят, отношението им се промени коренно“, разкри Георги Вълчев.

Магията на фестивала е еднакво силна и за музикантите, и за публиката.

“Отиваме там една седмица по-рано, преди началото на фестивала, в един момент на усамотяване, за да сме един с друг за репетиции. Този процес на уединение, това чувство остава и някак си се предава след това и на публиката“, посочи той.

Фестивалът ще се открие на 1 август с концерт в Гоце Делчев, където от самото си създаване, инициативата получава подкрепа. Локацията в града е Неврокопската митрополия, а на 2-ри, 3-ти и 4-ти август, концертите продължават в село Ковачевица.

В основата на фестивала “Неотъпкана пътека“, стоят космополитни личности. Освен цигларя Георги Вълчев, който от много години живее в Ню Йорк, съпругата му Лора Чекоратова, са и Никола Таков, също цигулар, живеещ в Испания,  Мариана Карпатова, в Ню Йорк, Ню Джърси, която организира и вокални лагери за деца, които се възпитават и в дух на доброволчество в полза на местните хора. Не на последно място в борда на фестивала е и композторът Добринка Табакова от Лондон.

От години музиканти организират и "Български вечери в Ню Йорк“, които тази година ще отбележат 20 години.

Тази година фестивалът "Неотъпкана пътека“ получава финансиране да представи три нови произведения от български композитори.

"Композиторите са Лора Алахмат, Петър Керкелов и Светлин Христов, които гостуваха на фестивала миналото лято. Запознахме се с тях, видяха какво правим и как го правим, вдъхновиха се и написаха три произведения за нас, които ще представим“, каза още Георги Вълчев.

От Памплона, Испания в разговора се включи цигуларят Никола Таков, който сподели своето усещане към фестивала "Неотъпкана пътека":

"Това е нещо, което е в главата ми цяла година, нещо което чакам да дойде през лятото. Знам, че това е нещо, което е наше и този факт го прави най-важнотото от артистична гледна точка към всичко, с което се занимавам в момента“. 

Още интересни аспекти за организацията, програмата, произведенията и композиторите, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

Адресите на любовта – Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

"Ние сме като двете половинки на една ябълка", казва актрисата за съпруга си, известния хирург-ортопед. Когато се запознават, той не подозира, че красавицата със сини очи по която хлътва на мига, е звезда на Народния театър. По онова време Димитър Шойлев от десет години работи и специализира в Полша при прочутия ортопед акад. Адам Груца и..

публикувано на 27.08.24 в 21:13
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43