Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

Снимка: Радио София

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години.

Целта е да бъдат представи гледните точки на млади режисьори, сценаристи, създатели на съдържание и творци, каза пред Радио София Крис Захариев, който стои зад идеята на конкурса.

„Тъй като всички ние живеем в социалните мрежи сме свикнали видео съдържанието да е много кратко. Затова решихме да направим едни креативни рамки, в които идеите и филмите, които ще създават финалистите, които са избрани, ще бъдат в 35 сек. Това е идеята – мост между историческото събитие, между темата за свободата и защо е важно да я празнуваме, да я пазим“, обясни Крис Захариев.

Участниците трябва да изпратят видеата си на сайта 35sekundi.com до 24 юли 2024 г., включително. Необходимо е и да бъдат на разположение в София на 2, 3, 4 и 10-ти август 2024 г., казват организаторите.

Специално жури от кино-професионалисти ще избере петима финалисти. Те ще бъдат поканени в киноцентър „Ню Бояна“ за финалния кръг.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец: "Основавам се на археологическите разкопки на Магдалина Станчева и на Васил Николов за откритите им останки от древно тракийско поселение. Още по времето на Юстиниян там се разширява градът, после и българите продължават. Османците превръщат в конак на валията на града, двореца на старобългарски..

публикувано на 31.08.24 в 15:00
Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Адресите на любовта: Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Македонската революционерка разстрелва Тодор Паница, подтикната от любимия си Менча Кърничева и Мара Бунева си оспорват пиедестала на жена-терористка в българската история, но родената с името Мелпомена не крие, че увлечението ѝ към Ванче Михайлов е допринесло за решението ѝ да стане политическа убийца. Всъщност, според писателя Тони..

публикувано на 31.08.24 в 14:00

Реките имат потенциала да оправят града

Радиокафе е в Южния парк, където "Граждански будилник" е част от фестивала "Реките на София". Началото е с Александър Киров от БЦНП (Български център за нестопанско право): "Ще играем много игри, свързани с общата култура на децата, ще си играем и на книги. Децата се вълнуват и се чувстват горди с верните си отговори. Изкарваме много въпроси от..

публикувано на 31.08.24 в 10:36
Паметник на Михаил Маджаров Копривщица

Историята оживява - Маджаровият род - Михаил Маджаров

Днес наши герои са представителите на прочутия Маджаров род от Копривщица. От него и изключително активния и деен публицист, общественик и политик Михаил Маджаров. Той е роден в Копривщица през 1854 г. в семейството на един от знатните български търговци по онова време. Това е неговият баща - хаджи Иван Маджаров, който в периода около раждането на..

публикувано на 31.08.24 в 16:00
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16
Оля Стоянова

"Как ни спасяват природните закони?" - пита Оля Стоянова и отговаря в стихове

Как ни спасяват природните закони – това разказва новата книга с поезия на Оля Стоянова , която тя издава 11 години след стихосбирката "Улица щастие". "Поезията някак си е много същностна, тя е като наблюдение, като неща, които пишеш за себе си, без амбиции да ги издадеш", казва авторката.  И ето как звучат нейните собствени мисли:..

публикувано на 30.08.24 в 15:14