Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

Експертът в бранша Сузана Иванова-Су, пред Радио София

Сузана Иванова-Су

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само.

“Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и зеленчуци, че трябва да насърчаваме производството, а то се случва като се учим да избираме и пазаруваме българското.

Тя е графичен дизайнер по професия, но душевен катарзис рязко сменя посоката на професионалния й път.

Да се доверим на добрата българска храна.

“Тъжно е, че хората оставят 100-200 лева на месец в аптеката, отколкото толкова за качествена храна, но основната разлика между качествената и некачествената храна, вече не се измерва с разликата в храната, а с разликата в съдържанието“, посочи Су и онагледи с пример.

По думите й, много храни представляват страхотен микс от излишна химия, но по-лошото е, че неща като натриев глутамат, освен че са супер вредни, са и пристрастяващи.

В разговора ще научим: Защо киселото мляко, не е “кисело мляко“.

Хубавото сирене, кашкавал и мляко трябва да имат леко дъх, отбеляза още Сузана Иванова-Су.

Обикновено вредните неща са по-вкусни от полезните, но е добре хората да помислят върху това с какво хранят децата си, за да нямат наднормено тегло, което води след себе си куп болести, допълни тя.

"За щастие, българският потребител се промени, хората започнаха да пътуват и да четат повече, масово има голям напредък, но за жалост все още в представите ни битува митът, че да се храниш здравословно е доста по-скъпо, отколкото да купуваш храна от хипермаркетите, но нека не забравяме, че хипермаркетите са направени така, че да оставим много пари в тях".

Имаш много неща, които “крещят“, че са на промоция, просто ги дърпаш и оставяш в кошницата, но ако влезеш в един магазин, в който всичко е на по-висока цена, ти няма да купиш нищо излишно, направи съпоставка Су.

Още важни аспекти за хубавата храна и начините на усвояването й, открийте в разговора на Крис Илиев и Деси Попова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коледното село Чавдар

Коледното село Чавдар - всичко опира до човека

Днес гостуваме на коледното село Чавдар. Защо наричат това място швейцарското село Чавдар? Първи гости са ни братята Тодор и Петър Нешкови от Чавдар, собственици на бутикова мандра: "Всичко постигнато е с уоритост и желание, поставили сме летвата доста високо и хората очакват много от нас. Работим като екип по доста тежки теми - горски фонд и др...

публикувано на 22.12.24 в 10:54

Софийски разкази - Бохемски куиз - История на София

Куизът е с водещите в Радио София - Божидар Янев и Боян Бочев. Кой от тях познава по-добре историята на столицата?  Предаването е посветено на предстоящия куиз на Бохемска София на 23 декември. 

публикувано на 21.12.24 в 15:00

Адресите на любовта - княз Батенберг

Руският император попречва на княза да се сроди с кралица Виктория Първият български владетел след турското робство, княз Александър фон Батенберг, изживява споделена любов със 17-годишната принцеса Виктория Пруска (наричана Морета), дъщеря на германския престолонаследник Фридрих III и напринцеса Виктория - дъщеря на английската кралица...

публикувано на 21.12.24 в 14:00
доктор Стамен Григоров

Историята оживява - доктор Стамен Григоров, част втора - лек срещу туберкулоза

В поредицата “Историята оживява” ви представяме живота и откритията на доктор Стамен Григоров. Първата нинчаст бе за Lactobacillus Bulgaricus:

обновено на 21.12.24 в 11:32
Поетите

В изкуството няма формула: всичко става с четене

Как поезията може да докосне всеки от нас посредством правилния прочит?  Как този декември хиляди се събраха в зала 1 на НДК и преоткриха стиховете на българската поезия в Поетите?  Поезията е лично преживяване, в което присъства много математика и има формула – трябва само сами да формулираме нейната сентенция.  Събеседник по темата ни е Диана..

публикувано на 21.12.24 в 11:30

Коледните дни са по-хубави с музика

Коледа с КласикАрт и Вероника Тодорова на 21 декември от 17 часа КласикАрт завършват тази своя така интересна творческа година с един истински празничен концерт с много, много гости – Коледа с КласикАрт. „Аз имам 65 деца за този концерт – деца, които обичам и обгрижвам като мои! Това са талантите от Детският филхармония с диригент Милена Яцино,..

публикувано на 21.12.24 в 10:32
Десислава Иванова с кенийски деца

Инфлуенсър не е, който пише за нещо, а когато може да обедини хора, за да направи добро

С травъл влогъра Десислава Иванова за пътуванията и доброволствата: "Тази година съм пътувала по-малко от предните две, само 122 дни. Мислех, че въобще не съм пътувала, а се оказа, че е една трета от годината. Беше много предизвикателно, позабравих лошите неща, горчивото изчезна. Две трети от пътуванията бяха непланувани. В главата си отивах в..

публикувано на 21.12.24 в 10:30