Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата и животните направи коментар"

"Абсолютно съм на мнение, че такъв тип екзотични животни, трудни за отглеждане нямат място при частни собственици" категоричен е той.

И посочи, че за него като, директор на Зооцентъра винаги е било важно когато приемат дадено животно да му бъдат предоставени нужните условия за най-добро отлеждане. В случая е било очевидно, че това животно е страдало и специалистите от Зоологическата градина в София са установили, че влечугото е отслабнало.

"Отново се връщаме на това при какви условия отглеждаме дадено животно и редно ли е диво животно да бъде отглеждано от който и да е", категоричен е той.

Според допитване най-често отглежданите екзотични животни са змии и папагали. Христов посочи, че отглеждането на такива животни е криворазбрана мода, която се е наложила в последно време.

"Идеята е, че ние предоставяме добри условия за такъв тип животни, които са гледани в много лошо състояние като цяло. Имаме няколко такива животни, които са конфискувани през годините и съответно са настанени за отглеждане при нас", отбеляза Христов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Заимов

Мартин Заимов: БАЕПС работи за това - зарядните станции за електромобили "да говорят на един език"

България е сред водещите държави в Европейския съюз според показателя на съотношението между броя на електромобилите и зарядните станции. Все повече хора у нас са склонни и желаят да ползват такива превозни средства. Съществуват обаче 5-6 приложения (апликации) за зареждане и това създава неудобство. Операторите се стремят това да бъде..

публикувано на 24.10.24 в 09:25

Слънчев следобед, в София - до 18°

Преди обяд в Дунавската равнина и Източна България ниската слоеста облачност ще се разкъсва, видимостта ще се подобрява, докато на запад ще бъде слънчево. След обяд над цялата страна ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа до умерен североизточен вятър и с него температурите слабо ще се понижат, най-високите дневни ще са..

публикувано на 24.10.24 в 07:20

Столичната община планира повече пари за развитие на туризма в София

През 2025 администрацията на Столичната община и екипът на общинското предприятие “Туризъм” планират увеличаване на инвестициите в туризъм и приоритетна работа по целеви проекти, които ще залегнат в Програмата за развитие на туризма на територията на Столична община през 2025 г. ОП „Туризъм“ е столичното общинско предприятие, което прилага..

публикувано на 23.10.24 в 18:58

"Яко е да си отговорен" - събитие за бъдещи млади шофьори

“Яко е да си отговорен - събитие за бъдещето” засяга темата за това колко е важно да бъдем отговорни на пътя, за да опазим живота - нашия и този на другите участници в движението. За утрешното събитие от Фондация “Стефан Стефанов” са създали специални стикери за автомобили, като в рамките на срещата ще бъдат представени специални стикери за млади..

публикувано на 23.10.24 в 18:46

"Пред очите ни" - видео арт ескспозиция на художника Калин Серапионов

"Пред очите ни“ е изложбата на художника Калин Серапионов , която се откри наскоро в Национална галерия "Двореца“. Калин Серапионов е плътно свързан с разгръщането на потенциала и развитието на огромните възможности на видео в контекста на изкуството. Съсредоточен е върху способността му да задържа внимание, да формира образ и да произвежда..

публикувано на 23.10.24 в 16:27

Юлиан Войнов: Икономиката на Германия е изправена пред рецесия

Като най-голямата икономика в ЕС, Германия оказва сериозни последици върху всички останали икономики в ЕС, включително и върху България. Нивата на инвестициите от Германия в Западна Европа са едни от най-ниските през последните няколко години. За съжаление Германия не се справя добре. Може да се каже, че се върна това название, което страната..

публикувано на 23.10.24 в 16:27
Велизар Шаламанов

Отбраната на Европа може да разчита на една опитна украинска армия

"Украйна трябва да бъде в позиция на силата преди каквито и да било преговори с Русия." Това заяви президентът Володимир Зеленски на западните съюзници при представянето на своя "план за победа" пред европейските лидери и министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение", който може да бъде постигнат,..

публикувано на 23.10.24 в 15:45