Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да постигнем баланс между храната и емоциите?

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

"Не отлагай, започни сега", съветва тя. Чуйте.

Руми Илиева
Снимка: Радио София

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър вечер, София".

В правилната грижа за нашето тяло е необходимо за внимаваме в конкретни детайли, на пръв поглед почти незабележими, но твърде важни.

Ако не знаеш какво е написано на етикета на опаковката, просто не го ядеш. Хранителните източници от които приготвяме храната може да са плодове, зеленчуци, ядки, семена, месо, мляко, твърди тя. 

Щом при закупуването им сме запознати с информацията на етикета и консумираме прясно приготвената от тях храна, то това би било здравословно и добро за нас.

Друг основен момент е в какво вярваме и каква е нашата нагласа в усвояването на храната, подчерта Руми Илиева. Тя се позова на направено изследване в което се установява, че нагласата повлиява на хормоните ни, върху това как усвояваме храната. Примерът който тя посочи може да проследите в разговора.

"Ако вярваш, че това с което се храниш е нездравословно, това ти влияе много по-зле, отколкото на човек консумиращ същата храна с убеждението, че се храни здравословно", поясни тя.

Как да се предпазим от омагьосания кръг на диетите?

"Ако човек вземе една голяма чиния, диаметър 30 см., половината да я напълни със зеленчуци, но нека изключим шопската салата, защото тя не е зеленчукова, защото от ботаническа гледна точка всичко, което има семенца е плод – домат, краставица, чушка, но именно зеленчуците са храната, която ни дава най-много здраве, те съдържат фибри, витамини и минерали, а калориите клонят към нула. Ако напълните чинията си със зеленчуци, основно зеленолистни – магданоз, копър, лук, броколи, карфиол, моркови, цвекло, зеле, а в другата половина на чинията сложите парче месо, или риба, а в третата половина  сложите ориз или картофи, приготвени с малко мазнина,то ще получите едно доста задоволително хранене, започвайки със салатата. Пробвайте поне за седмица, за да видите как ви се отразява", посъветва Руми Илиева.

"Повечето хора не вярват, че знанието е вътре в тях. Ние не се доверяваме на това, което усеща тялото ни, от коя храна ни е добре, или не добре, а в същото време се доверяваме на статии, изследвания, защото нямаме вяра на себе си", посочи тя.

Да се храним само тогава, когато сме гладни.  Ако се храним планирано, по часове, то нека заменим думичката “Трябва“ с думичката “искам“., съветва Руми Илиева. Тя посочи примери от своя личен опит.

Да се грижим не само за физическото тяло, но и за емоциите си, които също са свързани с храненето.

Когато сме били малки първото нещо, което ни е успокоявало е кърменето. Така от първия ни ден в нас е запечатано, че храната винаги може да ни успокои. Така нареченото "емоционално хранене" е свързано именно с това.

Как да се самонаблюдаваме за да избегнем този капан?

"Първата крачка е да започнем да забелязваме, че това се случва най-често, след като сме го направили. На по-късен етап ще започнем да се хващаме докато го правим и след известно самонаблюдение ще уловим момента преди да започнем да го правим. Как да постъпим след това?

Дишай!

Когато сте изнервени, поемете осъзнато дъх. Единственото нещо, което можем да контролираме в тялото си е дишането, всичко останало се случва автономно и това не е случайно. Когато вдишаме и издишаме осъзнато, лъчът на нашето съзнание и нашето внимание се насочва, концентрира върху дишането. Когато подишам няколко минути, ние "зануляваме" безпокойството, гнева, или друго емоционално състояние и можем да се насочим към това, каква е истинската ни нужда, която да задоволим, без да поемаме излишно количество храна, разкри Илиева.

"От понеделник – няма шега!"

Не отлагай, започни сега, защото ако отлагаш, няма да започнеш никога, съветва тя.

Още интересни аспекти, открийте в разговора на Крис и Деси с Руми Илиева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коледното село Чавдар

Коледното село Чавдар - всичко опира до човека

Днес гостуваме на коледното село Чавдар. Защо наричат това място швейцарското село Чавдар? Първи гости са ни братята Тодор и Петър Нешкови от Чавдар, собственици на бутикова мандра: "Всичко постигнато е с уоритост и желание, поставили сме летвата доста високо и хората очакват много от нас. Работим като екип по доста тежки теми - горски фонд и др...

публикувано на 22.12.24 в 10:54

Софийски разкази - Бохемски куиз - История на София

Куизът е с водещите в Радио София - Божидар Янев и Боян Бочев. Кой от тях познава по-добре историята на столицата?  Предаването е посветено на предстоящия куиз на Бохемска София на 23 декември. 

публикувано на 21.12.24 в 15:00

Адресите на любовта - княз Батенберг

Руският император попречва на княза да се сроди с кралица Виктория Първият български владетел след турското робство, княз Александър фон Батенберг, изживява споделена любов със 17-годишната принцеса Виктория Пруска (наричана Морета), дъщеря на германския престолонаследник Фридрих III и напринцеса Виктория - дъщеря на английската кралица...

публикувано на 21.12.24 в 14:00
доктор Стамен Григоров

Историята оживява - доктор Стамен Григоров, част втора - лек срещу туберкулоза

В поредицата “Историята оживява” ви представяме живота и откритията на доктор Стамен Григоров. Първата нинчаст бе за Lactobacillus Bulgaricus:

обновено на 21.12.24 в 11:32
Поетите

В изкуството няма формула: всичко става с четене

Как поезията може да докосне всеки от нас посредством правилния прочит?  Как този декември хиляди се събраха в зала 1 на НДК и преоткриха стиховете на българската поезия в Поетите?  Поезията е лично преживяване, в което присъства много математика и има формула – трябва само сами да формулираме нейната сентенция.  Събеседник по темата ни е Диана..

публикувано на 21.12.24 в 11:30

Коледните дни са по-хубави с музика

Коледа с КласикАрт и Вероника Тодорова на 21 декември от 17 часа КласикАрт завършват тази своя така интересна творческа година с един истински празничен концерт с много, много гости – Коледа с КласикАрт. „Аз имам 65 деца за този концерт – деца, които обичам и обгрижвам като мои! Това са талантите от Детският филхармония с диригент Милена Яцино,..

публикувано на 21.12.24 в 10:32
Десислава Иванова с кенийски деца

Инфлуенсър не е, който пише за нещо, а когато може да обедини хора, за да направи добро

С травъл влогъра Десислава Иванова за пътуванията и доброволствата: "Тази година съм пътувала по-малко от предните две, само 122 дни. Мислех, че въобще не съм пътувала, а се оказа, че е една трета от годината. Беше много предизвикателно, позабравих лошите неща, горчивото изчезна. Две трети от пътуванията бяха непланувани. В главата си отивах в..

публикувано на 21.12.24 в 10:30