Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Стойчева: Стартъп културата е част от моето ДНК

Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ тя разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна дестинация за иновации, какво е нужно, за да може държаавата, бизнесът и творците да създадат общо обединено пространство, в което да създават блага за всички?

Ситуацията в световен мащаб и в икономиките на отделните държави изисква много по-обединени действия и добра синхронизация между всички, които участват в процеса по генериране на стойност на пазара и в обществото. Секторът на творческата индустрия е един от секторите, които могат да бъдат много бързо развиващи се и да бъдат основа за икономическия растеж на Европа, ако има ясно разпознаване на значимостта му и признаване на факта, че това е сектор, който може да има икономически принос и може да бъде в приходната част на бюджета“, посочи тя и допълни, че за да се случи това е необходимо да има разбиране относно необходимостта от дългосрочни инвестиции, след което да се търсят бизнес модели за устойчивост.

По думите й, необходимо е започне ли се някакво действие, да не е “на парче“, да е част от общата политика в рамките на 4-10 години.

"Смятам, че творческите индустрии и като цяло културата, е онази среда, която може да доведе и до по-добра социална трансформация в обществото“, заяви Милена Стойчева.

"Моето участие като министър беше една крачка встрани от професионалното ми и лично развитие. Приех го по-скоро като отговорност пред себе си и всички останали, към това да бъде променена средата. Защото видях и изпитах на собствен гръб, че ако някой иска да промени ситуацията, особено ако е в такава позиция, може да го направи“, допълни тя.

„Ние сме символ на новата Европа, живели сме дълго време в преход, затова съм поддръжник на тази стартъп култура, тя ще остане част от моето ДНК и ще продължавам да се боря за реализацията й", бе категорична Милена Стойчева.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44
Магдалена Ралчева

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма “Сватба“, позната е й като режисьор на филмите “Още нещо за любовта“ и “12 а“. При гостуването й в предаването „Добър вечер, София“ представихме филма “Сватба“, по разказа на Николай Хайтов (“Диви разкази“), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. „Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10

Само за един сезон "Отблизо" отбеляза 50 представления на голяма сцена

Започва новият театрален сезон. Любовта към театъра подтиква двама любими актьори - Луиза Григорова и Александър Сано, да създадат продуцентската компания „Break a leg“. „Много обичаме да играем и не искаме да се ограничаваме само в киното. Видяхме, че след като можем да организираме и създаваме успешни филмови и телевизионни проекти, със..

публикувано на 19.09.24 в 11:52

Анджели и ангелите вече са на една година

"Анджелѝ и ангелите" са Ангелина Сапаревска - вокал и тромпет, Момчил Сапаревски (брат на Ангелина) - барабани, Яна Миладинова - бас и Божидар Авджиев - пиано. Младите музиканти свирят джаз заедно от есента на 2023 година и скоро дори са отпразнували своята една годинка с торта. " Най-интересното за нашата група е, че сме много много млади и че..

публикувано на 19.09.24 в 11:49

Проф.Пламен Марков поставя Мрожек за 80-тата годишнина на Младежкия театър

За Младежки театър „Николай Бинев“ предстои един много специален сезон, защото тази година театъра навършва 80 години. През месец септември театърът представя три премиери. „Чарли в открито море“ е спектакъл, който обръща поглед към творчеството на един от най-влиятелните, впечатляващи, вълнуващи и разпознаваеми автори от Източна Европа –..

публикувано на 19.09.24 в 11:04
Снимката е илюстративна

Безплатни пешеходни обиколки "София в 55 стъпки"

Всяка неделястоличното общинско предприятие „Туризъм“ организира безплатни пешеходни обиколки „София в 55 стъпки“. Инициативата, която стартира в Деня на София – 17 септември, включва различни познати и не толкова познати места в столицата. Обиколките не са новост за града, датират още преди Covid пандемията и след прекъсване, сега отново се..

публикувано на 19.09.24 в 10:28