Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора е домакин на Българския географски фестивал

| обновено на 19.04.19 в 15:14

Рекорден брой участници – над 600, са регистрирани за петото издание на Българския географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в Стара Загора. Първото издание бе в Ямбол през 2015 г., следващите се проведоха в Казанлък, Пазарджик и Русе. Фестивалната програма включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите в ученическите първенства ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници. Най-много са участниците от Стара Загора, Казанлък и Варна, ще дойдат отбори от малки населени места като Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа, традиционни участие имат отбори от Добрич и Враца.

Официалното откриване е в събота, 20 април, от 13:00 ч. в залата на Държавната опера. Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. Целта е хора, занимаващи се с география под различни форми - като наука, образование, хоби, бизнес, да се срещат и общуват неформално, да се организират събития, показващи възможностите за професионална квалификация, учениците да видят програмите на университетите, в които могат да се обучават, студентите да видят бизнеса, който се занимава с география. Идеята е приета от образователния портал Географ БГ и Българското географско дружество, които са основните организатори. Съорганизатори на местна почва са община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ и Второ основно училище „Петкор Р. Славейков“.

В състезателната част влизат отборното състезание „Географиада“, което се провежда в два кръга, индивидуалното „Разходка с изненади“, при което след разходка из центъра на града и беседа участниците решават тест, върху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски куиз.

Във фоайетата на Държавната опера, където ще се проведат основните събития, ще бъдат разположени трите изложби - на Българския антарктически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“с фотографии на проф. Румен Пенин, и арт инсталация с пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.

За пръв път тази година ще има обучение за работна с картографски софтуер Map Creator. Презентациите са няколко - на председателя на Българското географско дружество доц. Климент Найденов е посветена на 100-годишнината му, на доц. Георги Бърдаров „Началото и краят на света“ ще запознае присъстващите с богатствата на България, на доц. Стоян Недков, научен секретар на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН се нарича География и екосистемни услуги - как да живеем в хармония с природата“, а доц. Стелиян Димитров ще представи новата специалност „Геопространствени системи и технологии“, създадена от Геолого-географския факултет съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Съоснователите на Географ БГ, д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова ще представят 5-годишната му дейност.

В събота от 11:00 ч. в Художествената галерия е представянето на най-новата книга на известния пътешественик и писател Симеон Идакиев „Омагьосаните острови“, от 15:30 ч. в Операта ще бъде представен филмът „Полярни изследователи“ на Мария Чернева от БНТ за българската експедиция. Филмовата продукция ще бъде представена лично от проф. Христо Пимпирев.

В съботния ден ще бъдат обявени победителите в националните географски конкурси, съпътстващи фестивала - за любителски фотографии, за образователни дейности в училище, за картографски изображения за студенти и др.

Предфестивалната програма в петък, 19 април започва с географски презентациите в старозагорски училища. От 18:00 ч. организаторите канят на лекцията на Симеон Идакиев „Светът и всичко в него“, в РБ „Захарий Княжески“, а от 19:00 ч. доц. Георги Бърдаров ще покаже презентацията „България - география на свободата!“.

В логото на Българския географски фестивал винаги има елементи, свързани с града домакин. За Стара Загора това са липовият цвят и перото, напомнящо, че това е градът на поетите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Засилен пътен контрол край училищата за началото на учебната година

Преди началото на учебната 2024/2025 служителите на ОДМВР-Стара Загора предприеха различни дейности за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и..

публикувано на 12.09.24 в 14:07

Няма сериозни поражения от дъжда в Стара Загора

Няма сериозни поражения от силния дъжд, който преваля снощи в Стара Загора, съобщи в личния си фейсбук профил зам.-кметът Радостин Танев. По-голяма част от сигналите, получени на горещия телефон в общината, са за наводнени улици. Отрано сутринта..

публикувано на 12.09.24 в 11:42
Архив БНР

Полицейски служители предотвратиха кражба на гориво

На 11.09.2024г., от полицейски служители от Първо РУ е извършена проверка на паркинг за леки и тежкотоварни МПС, в землището на гр.Стара Загора във връзка със сигнал за противозаконно присвояване на течно гориво. На мястото са установени трима мъже на..

публикувано на 12.09.24 в 11:03
архив БНР

Крадци опитаха да разбият и оберат банкомат

Неизвестни лица се опитаха да разбият и оберат банкомат, намиращ се в в с. Оризово, общ. Братя Даскалови.   Сигналът за произшестнието е подаден на 11.09.2024г., в 02.30ч., в РУ-Чирпан. На място е установено, че в помещението е било проникнато след като е..

публикувано на 12.09.24 в 10:54

Ректорите на Тракийския университет и на университета Обафеми Аволово, Нигерия подписаха меморандум

Меморандум за разбирателство подписа ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков с ректора на нигерийския университет Обафеми Аволово проф. Симеон Бамире, който беше придружен от проф. Бенджамин Адиса. Нигерийската делегация..

публикувано на 12.09.24 в 10:16

Кампанията "Нито едно дете повече" ще се проведе в Казанлък

С беседи и флаери на 15 септември / неделя/  в Казанлък ще се проведе кампанията "Нито едно дете повече".  "С напомнянето на децата как да се пазят на пътя ще отбележим и небесният рожден ден на Иван Седмаков, който завинаги остана на 14 години, след..

публикувано на 12.09.24 в 09:39

Говорят доброволците при погасяването на пожара на 7 километър от "Брат за брата"

Над 7000 декара гора бе засегната в най-големия за Старозагорска област пожар това лято. Пламъците избухнаха на 15 юли тази година в местността 7 километър. Сухото и горещо време, в съчетание с вятъра,  допринесоха за бързото разрастване на фронта на..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Ботев, Левски, Раковски и Райна Княгиня посрещат учениците от първи до 4 клас в школото в Ръжена

С  урок по родолюбие ще посрещне учениците от първи до четвърти клас   на 15 септември Обединено училище "Свети Свети Кирил и Методий" в казанлъшкото село Ръжена.  Вратите на целия първи етаж на класните стаи в учебното заведение  са облепени с..

публикувано на 12.09.24 в 07:40