Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една мечта за паметник на Левски се сбъдна

Снимка: интернет

Днес, когато цялата страна чества 184 г. от рождението на най-светлата личност в нашата история Васил Иванов Кунчев Левски, ще Ви срещнем с деветдесет и три годишния Георги Милушев от Смолян. Повоът е - сбъдната му мечта – сам да направи паметник на най-великия син на майка България в родния си град. Преди месец дари бюст паметника на своите съграждани. Повече от 10 години живее с тази мисъл и подкрепен от съпругата си заделяли всеки месец от пенсиите си за да направи паметника на Апостола със собствените си ръце – от идеята до сътворението на бюста от гипс. Накрая помогнала и дъщеря му Росица Милушева. За образ избрал една от най-популярните фотографии на Левски. При отливането на бюста от бронз му помага известният ни скулптор Спас Киричев от Пазарджик. Бюстът е поставен върху колона от черно габро с капители и тежи 111 кг.  Две години води преговори с общината къде да бъде монтиран паметника, докато постигнал  своето – достойното място на Дякона е срещу паметника на Христо Ботев в Стария център на Смолян.

„За мен Левски е най-великият българин, винаги е бил кумир. За жалост, той е недостижим пример за днешните ни управници“, споделя Георги Милушев, който завършил гимназията на името на Апостола в кв. Райково. После цял живот работил като банков служител и счетоводител, но съдбата му така го изградила като характер, че искал всичко сам да прави – с ръцете си. Така и от раждането на идеята, до нейното осъществяване – всичко е негова направа. Затова е щастлив и с удовлетворение казва, че е доживял да сбъдне мечтата си и казва скромно, че не знае колко струва паметника на Левски. Когато трябвало да посочи някакав сума при договора за дарение на обищината, като член на инициативния комитет се позовал на сумата за паметника, който направили с дарения съгражданите му на Христо Ботев - 17 000 лв. Защото неговият паметник, а и всички паметници нямат цена, категоричен е Георги Милушев.. „Човек трябва да остави нещо след себе си. Затова единствената ми молба е само да се знае кой е автора на паметника и в коя година или епоха е сътворен“, завършва Георги Милушев.

 В звуковия файл чуйте интервюто на Кристина Русева с Георги Милушев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21

Рицарски турнир за деца организират в Стара Загора тази неделя

Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Изпълнена заръка възкресява легендарния Индже войвода

  Един от легендарните български войводи, закрилник и на поробеното  българско население  е Стоян - Индже войвода. Той живял през 18-ти и двадесетте години на 19-ти  век и за родното му място спорят няколко селища, сред които са селата около Бакаджика –..

публикувано на 13.09.24 в 12:01

Петък, 13-и е!

Петък 13-и от векове е смятан за лош ден .  На тази дата много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки или да подписват договори, факт е, че суеверията около числото 13-и измъчват човечеството от векове. Според изследователите съществуват..

публикувано на 13.09.24 в 07:30

Реставрираната музейно- етнографска сбирка в с. Белица отново отвори врати

В навечерието на празника на с. Белица в община Любимец, кметът на селото Дияна Кушелиева, заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти възродиха музейната етнографска сбирка след многогодишно прекъсване. Експозицията от автентични предмети..

публикувано на 10.09.24 в 15:02

Илко – една история за отговорност, пример и грижа

Той е Илко. Не пожела да каже второто си име. Много трудно разказа за своята доброволна и полезна дейност, сякаш нищо важно не прави. Но във времената на нескрито и настървено противопоставяне между хората това, което той прави е пример и..

публикувано на 09.09.24 в 13:20

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00

Храна за размисъл, или как "Философски закуски за деца" създават диалог с децата

Понякога диалогът с децата се оказва трудна задача за родителите, особено ако темите за обсъждане са тежки, неподходящи за възрастта, лековати, или пък табу. В подобни ситуации големите се опитват да намерят правилен подход, за да обсъдят важни въпроси..

обновено на 01.09.24 в 11:30

Биорали с магарешки каручки в Гурково

Днес Гурково за 35-и път е домакин на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки. Началото на забавната надпревара е в 10 часа, с магарешки химн. Президентът на уникалното състезание се очаква да пристигне с  церемониален файтон,..

публикувано на 01.09.24 в 10:05