Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 3 август отбелязваме Световния ден на динята

3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.

Празникът се отбелязва най-вече в САЩ. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.

Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.

В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Десислава Стефанова-създател на Лондонски хор и Швейцарски хор и Маргарита Стефанова от Швейцарски хор

Ансамбъл "Лондончанче" носи магията на родния фолклор на Албиона

Детски фолклорен ансамбъл "Лондончане" по подобие на старозагорския "Загорче" е създаден от Десислава Стефанова. Създателката на български хор в Лондон, а след това и на швейцарския гостува в студиото на Радио Стара Загора, заедно с Маргарита..

публикувано на 12.08.25 в 10:57

Да видиш живота в три Българии - историята на 100-годишната баба Донка от сливенското село Младово

В сливенското село Младово живее една от малкото останали столетници в областта – Донка Матинова.   Баба Донка навърши 1 00 години навръх Преображение Господне , а празникът и събра роднини, близки и познати от селото.    Гост на юбилея бе и..

публикувано на 11.08.25 в 07:45

Младите оркестранти в обектива на Александър Иванов

На 11 август, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък е откриването на изложбата „Урокът“. В нея фотограф-художникът Александър Иванов представя 45 черно-бели творби от работния процес на младите..

публикувано на 10.08.25 в 14:43

"Закриляйте природата" призовават българските ловци

6 август е празничен за Съюза на ловците и риболовците в България . Датата е определена на общото събрание на съюза, през 2006 година.  Организираното ловно движение в страната ни се заражда сред Освобождението. Първите стъпки са направени във Велико..

публикувано на 06.08.25 в 12:04

Какво още не знаем за този фантастичен летен плод?

"Отвън зелено, отвътре червено, що е то?" Динята е най-разпознаваемия летен плод. И най-вкусният, според мнозина. Сочна, полезна и винаги предпочитан десерт, тя води своето начало от древността. Спорен е въпросът коя е родината на динята, но дали е..

публикувано на 03.08.25 в 11:33

Сватбените байраци - мода или завръщане към традицията?

През последните години се наблюдава тенденция за завръщане на интереса към българските традиции и обредни символи. Шевиците и автентичните ритуали добиват все по-голяма популярност и се превръщат в желано присъствие по лични празници и сватбени..

публикувано на 03.08.25 в 10:00

Празник на домата ще се проведе в старозагорското село Горно Ботево

Традиционният празник „Дон Домат – плодът-зеленчук“ ще забавлява за осма поредна година жителите и гостите на Старозагорското село Горно Ботево. Вкусното събитие е с начало в събота от 10.30 ч., в парка на селото. Организатори на честването на вкусния..

публикувано на 01.08.25 в 13:01

"Тайна градина" в село Тъжа приютява детски палатков лагер без телефони

Трето лято " Тайната градина на Саша" в павелбанското село Тъжа ще отвори врати за палатков лагер за оцеляване за деца от 7 до 14 години.  Общо лагерниците могат да са 12 , всяко от децата си носи палатка и само си я разпъва . Ако срещне..

публикувано на 29.07.25 в 15:26

Здравословна храна в училищата – лична кауза, която е на път да се осъществи

Храната в училище е тема, която вълнува всички родители, най-вече тези, за които здравословният хранителен режим е приоритет. Училищните лафки предлагат пакетирани стоки с обилно количество консерванти и рафинирана захар, бърза храна и празни..

публикувано на 25.07.25 в 12:32

Своеобразна улица на дините има в Стара Загора

Старозагорската улица "Димчо Стаев" се е превърнала в улицата на дините , показа репортерската ни проверка.  През около 700 метра по протежението на улицата, след "Симеон Велики", почитателите на вкусния плод могат да избират от поне три хармана с..

публикувано на 25.07.25 в 09:05