Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуват Трифон Зарезан в старозагорското село Оряховица

В богатата празнична програма ще бъде представена вкусна кулинарна изложба „Произведено от грозде“, а кулминацията ще е короноването на „Цар Трифон“. Старозагорското село Оряховица за поредна година ще отпразнува Трифон Зарезан. С пъстра и богата..

публикувано на 29.01.25 в 14:10

9-годишните Ева и Ема Пешеви, пазителки на историята

В Репортер по Радио Стара Загора в следващите минути ще срещнем един град на хиляди години и неговото бъдеще – децата. Макар и напълно опожарена след Руско Турската война, днес Стара Загора е археологическо бижу. А неговите жители и гости на града..

публикувано на 29.01.25 в 08:35

Химн на Звънчетата

Старозагорската детска градина №1 „Звънче“ вече има свой химн.  Деца и учители участваха в професионалния запис на песента в студиото на Радио Стара Загора . Автор на музиката е преподавателят в градината Николай Христов, а текстът..

публикувано на 28.01.25 в 13:18
Васил Русев сред колекцията от радиоприемници.

Васил Русев от Кърджали е най-младият колекционер на радиоапарати в България

Деветокласникът Васил Русев от Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали се определя като най-младия колекционер на стара техника в България. В деня на българското радио (25 януари) младият любител на..

публикувано на 28.01.25 в 11:47

От създаването си Българското радио е имало репортер на мястото на събитията

     Знаете ли, че още при самото си създаване, радиото на България е имало свой репортер, който е предавал от мястото на събитията? Това е радиотехник, на име Икономов. Той записва и предава звук от събитията в националния поход, организиран от..

публикувано на 27.01.25 в 17:27

Центърът за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора и тази година очаква най-красивите мартенички

Центърът за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора обявява традиционния детски конкурс-изложба „Баба Марта бързала, мартенички вързала".  В конкурса за мартеница могат да участват деца от детски градини, подготвителни групи, читалища и ученици от..

публикувано на 24.01.25 в 16:35

Наши студенти избират Аляска и Юта за лятна бригада

Продължава приемът на документи за лятна бригада в САЩ по програмата Work and Travel. Аляска е популярно място сред българските студенти с високо заплащане, традиционно между 18-20 долара на час. Напоследък се наблюдава засилен интерес и към щата Юта,..

публикувано на 24.01.25 в 14:50

В „60 минути повече Lifestyle“: За аксесоара, който „открадна шоуто“ в САЩ

Доналд Тръмп положи клетва като президент на САЩ. Инаугурацията бе пълна с пищност, блясък и снимки .  Дрехите и аксесоарите, носени на тази световна сцена - цвят, кройка и детайли - продължават да привличат внимание и коментари. Сред най-открояващото..

публикувано на 24.01.25 в 14:35

Ива Дончева – Коктейли и сбъднати мечти от Монако до Стара Загора

Коктейлите на Ива Дончева са истинско изкуство и магия. За тях не може да се разкаже, трябва да се преживеят. „Коктейлите не са просто напитка, те са изкуство“ – споделя Ива Дончева, която е създател на първия мобилен бар в Стара Загора, който..

публикувано на 24.01.25 в 13:55
снимката е илюстративна

Две необикновени истории, свързани с писма по пощата

Независимо, че сме в ерата на високите технологии, независимо от ураганната скорост, с която те се развиват, всяка година на 23 януари Светът все още поглежда към химикалите, хартията и  пликовете за писма. Защото на тази дата се отбелязва Международният..

публикувано на 23.01.25 в 07:00