Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече срокът за предложения за дърво с корен

Снимка: bnr.bg

 

 Крайният срок за приемане на предложения за любими дървета и интересните им истории в конкурса „Дърво с корен 2022” е до 17-ти октомври. Това е неговото 13-то издание  и ще протече в три раздела - "Дърво с корен" - дървета с интересни истории, "Вековните дървета разказват" - за дървета столетници и "Млад природолюбител" - за деца с отношение към природата и грижа към дърветата. „До момента са постъпили 8 предложения, но хората и организациите, които ни подкрепят се активизират в последните дни“  сподели Любомира Колчева от фондация „ЕкоОбщност“, която организира конкурса в партньорство  с „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

 Предложенията за участниците трябва да бъдат придружени с историите за тях, могат да бъдат свързани както с населеното място, историческо събитие, с традиции на хората от този край, родова памет, така и с лична история, с 3 снимки / едната трябва да бъде в цял ръст на дървото/, по възможност с координати на обекта, неговото местоположение и по възможност вида на дървото. И да бъдат предоставени имената и електронната поща на номиниращия дървото. За снимките се изисква разрешение от автора, ако се ползват от интернет или от частен архив, че се предоставят за ползване от организаторите на конкурса.

  „ Могат да участват и участници от предишните 12 издания на конкурса, стига да не са печелили приза  „Дърво с корен“.“ подчерта Любомира Колчева. Цялата информация трябва да бъде изпратена на електронен адрес: tree@bepf-bg.org.

  В категорията „Млад природолюбител“ се допускат участници – деца от 6 до 14 години, които имат отношение към дървото, което са изпратили за участие в конкурса – да са го засадили, да се грижат или да са го размножили. Победителят в тази категория ще бъде определен от журито.

  В журито участват дендролога Евгени Савков от Лесотехническия университет, Веселка Тончева от Института по етнография към БАН и журналистът Стоян Георгиев.

  Между 17 и 31-ви октомври журито ще разгледа всички постъпили предложения и ще избере до 10 финалиста, претенденти за титлата „Дърво с корен 2022“, и 3 финалиста в категорията „Вековните дървета говорят“. От 4 ноември  до 5 декември 2022 г. на страницата на  фондация „ЕкоОбщност" ще бъдат представени историите на дърветата, допуснати в двете категории и гражданите ще могат да гласуват  за своя фаворит и в двете категории. Събралите най-много гласове дървета ще определят победителите в двете категории.

 „През годините са участвали различни видове  дървета, най-често са номинирани дъбовете и чинарите като най-дълголетните, величествени и свързвани с гората ни  и с думата „българско“, но е имало и  плодни дървета, които участват в конкурса, който набира все по-голяма популярност. Един от участниците в предишни издания бе дърво, свързано с Преподобна Стойна. Друго дърво бе в средата на частна нива и собствениците искаха да премахнат дървото, а то бе свидетел на дълги години от живота и работата на полето на хората от селото. Всяко дърво има своята интересна история и връзка с човека и земята“, си припомни Любомира  Колчева.

  Тази година конкурсът е  част от европейската инициатива “Климат на промяната” (#ClimateOfChange) на Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите хора съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на съвременния свят.

 Условията и историите на дърветата кандидати можете да видите на страницата на Фондация „ЕкоОбщност".

 Цялото интервю с Любомира Колчева за конкурса „Дърво с корен 2022“ чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Педагогът Константино Димитров пътешества с велосипед по света

Константино Димитров е писател, педагог, поет и пътешественик. По образование е филолог, испански и български гражданин, дипломиран преподавател по испански и английски език, с 18-годишна практика в Испания и 5-годишна в България, член на Мадридската..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21

Рицарски турнир за деца организират в Стара Загора тази неделя

Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Изпълнена заръка възкресява легендарния Индже войвода

  Един от легендарните български войводи, закрилник и на поробеното  българско население  е Стоян - Индже войвода. Той живял през 18-ти и двадесетте години на 19-ти  век и за родното му място спорят няколко селища, сред които са селата около Бакаджика –..

публикувано на 13.09.24 в 12:01

Петък, 13-и е!

Петък 13-и от векове е смятан за лош ден .  На тази дата много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки или да подписват договори, факт е, че суеверията около числото 13-и измъчват човечеството от векове. Според изследователите съществуват..

публикувано на 13.09.24 в 07:30

Реставрираната музейно- етнографска сбирка в с. Белица отново отвори врати

В навечерието на празника на с. Белица в община Любимец, кметът на селото Дияна Кушелиева, заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти възродиха музейната етнографска сбирка след многогодишно прекъсване. Експозицията от автентични предмети..

публикувано на 10.09.24 в 15:02

Илко – една история за отговорност, пример и грижа

Той е Илко. Не пожела да каже второто си име. Много трудно разказа за своята доброволна и полезна дейност, сякаш нищо важно не прави. Но във времената на нескрито и настървено противопоставяне между хората това, което той прави е пример и..

публикувано на 09.09.24 в 13:20

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00