Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вендинг машина за рециклиране монтираха в училище в Гълъбово

снимка: СУ "Васил Левски", гр. Гълъбово

Иновативен подход за разделно събиране на отпадъците въведоха в гълъбовското СУ „Васил Левски“.

Там е вече е монтирана вендинг машина, в която могат да се изхвърлят пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета за рециклиране.

Учениците имат магнитни карти, в които натрупва точки и печелят награди според броя на предадените отпадъци. В най-голямото училище в Гълъбово децата вече се състезават кой ще натрупа повече точки от предадени за рециклиране бутилки и кенчета. Използването на машината е лесно и интересно, казват учениците.

Вендинг машината за рециклиране е монтирана в средно училище „Васил Левски“ по проект на Министерството на екологията, разказа директорът Нели Кючукова. В България има още една такава машина, поставена в училище в София. 

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Санкционират нарушител, изсипал оборски тор в землището на старозагорско село до рекичка

Осем е броят на наложените санкции Акт за установяване на административно нарушение през първата седмица на месец октомври 2024 г., става ясно от прегледа на ежеседмичната справка. Перманентните проверки се извършват от Община Стара Загора съвместно с..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Започва ремонт на пътя от Павел баня до Турия

До дни трябва да започне работата по проекта за ремонт на пътя от град Павел баня до село Турия и хижа Каваклийка. През този участък ежедневно преминават стотици превозни средства, тъй като той продължава в посока Община Брезово и Пловдив и не е..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Проект бори „делата шамари“

Според  доклад на Комисията за граждански свободи, правосъдие и права България дели четвъртото място с Франция в печалната статистика по брой заведени „дела шамари“ – съдебни искове от страна на институции спрямо граждани или отделни активисти,..

публикувано на 07.10.24 в 16:05

Полицейска акция за обезопасителни колани и употребата на хендсфри се провежда през тази седмица

До 13 октомври в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция, която се осъществява в рамките на международна акция, организирана от ROADPOL – европейската организация на пътните полицаи. Тя се реализира едновременно в 31 държави и цели да..

публикувано на 07.10.24 в 15:43

платена публикация
Първокласниците се учат на безопасно движение по пътя с игра

С открит урок по безопасност на движението по пътищата в начално училище „Димитър Благоев“ в Стара Загора бе дадено началото на образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“ в цялата страна. Представители на Главна дирекция „Национална полиция“..

публикувано на 07.10.24 в 15:29
Хасково

Започна строителството на спортен комплекс в Хасково

Първа копка на нов спортен комплекс беше направена днес в Хасково. Съоръжението ще се намира до плувния басейн в града и трябва да бъде изградено за 180 дни.  1 900 000 лв ще струва проектът, обяви при началото на дейностите кметът Станислав Дечев...

публикувано на 07.10.24 в 15:02

Адвокати настояват НС да се събере извънредно заради спорно вето

Национална конференция на адвокати в Стара Загора  се обяви срещу ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата.  Висшият адвокатски съвет и председателите на адвокатските колегии в страната настояват 50-ото НС да бъде свикано..

публикувано на 07.10.24 в 14:47

Епархийска конференция се провежда в Стара Загора

Обща епархийска конференция на всички духовници, епархийски съветници и административни служители в Старозагорска епархия се провежда - днес и утре в Стара Загора. Началото на форумът поостави свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, който започна с думи..

публикувано на 07.10.24 в 13:41

Земеделски стопани на среща с двама министри заради забавяне на украинската помощ

Вторият транш по т.нар. „украинска помощ“ за земеделския сектор в България все още не е разплатен. Седмица след крайния срок, 30 септември, представители на браншови организации ще се срещнат с министрите на финансите и земеделието. На този обаче..

публикувано на 07.10.24 в 13:36

Спад в търсенето на дървата за отопление

Складовете, предлагащи дърва за огрев в Стара Загора, са пълни със стока, но купувачи няма – това установи репортерската ни проверка. Все по-малко хора избират твърдото гориво като начин за отопление през зимата, което изправя пред фалит този вид..

публикувано на 07.10.24 в 13:24