Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кълнове от сълзи“ в Музей „Чудомир“

На 17-ти февруари от 17:30 часа в Музей „Чудомир“, Казанлък ще се състои премиерата на книгата „Кълнове от сълзи“ с автор Георги Балабанов.

Георги Йорданов Балабанов е роден на 10.02.1947г. в с. Краище, област Добрич, Република България. Завършил  е СУ „Климент Охридски”, град София – Български език и литература. Работил е като икономист,  двадесет години главен редактор на вестник „Добруджански глас” – издание на местната община. Бил е редовен сътрудник  на над 16 окръжни и национални вестници и радиостанции. Печелил е много национални награди за различни разкази, очерци и кореспонденции. Носител е на новоучредената международна литературна награда за белетристика – „Мелнишки вечери”. В „Стружките литературни вечери на поезията”, които са с петдесет годишна история и се провеждат ежегодно в Македония с участието на поети от над петнадесет държави, за първи път бе представен български писател белетрист – Георги Балабанов. Негови творби са отпечатвани в Украйна, Башкирия, Сърбия,  Македония, Молдова, Русия, Чехия. Автор е на много сценарии за тържествени празници и филми.

Издал е книгите „Заложени сърца”, „Очите на светлината”, „Скръбта на тишината”, „Пролетни ветрове”, „Мълчаливи хоризонти”, „История на село Краище”, „Молитва за земята”, „Лицето на доброто” , книжка с детски приказки, съвместно с писателката Ина Крейн от гр. София и „Камбаните на съвестта” – издание на английски език.

Писателят получава световно признание в Световната антология за най-добър разказ със творбата си „Грешни пари” в гр. Чикаго, САЩ. Отново там през 2022 година в Портал за българските идеи и каузи по света, авторът бе представен със снимки и обзорна литературна статия „Към хоризонтите на човешката душа”, за българите по цял свят.

По неговите разкази са написани музикални пиеси, които са изпълнени на национални научни конференции. Съвсем скоро ще бъде поставена и на най-новата със заглавие „Калугерска любов”.  Забележително е представянето му в Албания по покана на българите, живеещи там. За висок духовен принос в развитие на културата на бесарабските българи е удостоен със званието „Почетен гражданин” на гр. Тараклия, Република Молдова. Най-голямото признание Георги Балабанов получава на Литературния световен фестивал, който се провежда през есента на 2019г. в гр. Баку – Азербайджан, където от шестстотин участвали в конкурса, той бе класиран между стоте автори поканени от домакините на петдесет и две държави. Отличие получава и в националните конкурси на Министерството на отбраната и на община Троян „Новият Йовков”.

Сега писателят е заместник председател на Управителния съвет на Съюза на независимите български писатели гр. София и член на Съюза на учените в България. Работи като фермер, който обработва близо 17 000 декара земя. Холандска фондация прави проучване и устаноява, че до момента Георги Балабанов е единственият писател-фермер в света. По  неговите полета всяка година световно известни фирми изпитват над двадесет и осем сорта пшеница, царевица и рапица, а също и най-новите препарати за растителна защита.

Съвсем скоро излиза от печат и най-новата му книга „Кълнове от сълзи”. Повече за нея, за личния принос и история на писателя - чуйте какво сподели за Радио Стара Загора Георги Балабанов: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50