Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Век назад в Стара Загора, когато Денят на детето се чествал с лакомства, но и със "стягане на редиците"

Денят на детето е един от най-старите празници, който се отбелязва в България. Запазените исторически сведения показват, че в България честването му води началото си от 1927-ма година. За разлика от днес обаче, датата на отбелязването му е била различна от познатата ни днес - 1 юни. Сравнено с днешния празник, век назад  Денят на детето  е включвал освен веселба, шествия, игри, забавления и лакомства, и стягане на редиците - защото празникът приключвал със задължителна среща между учители, ученици, и родители. Дали е имало начин да се пропусне последното събитие - историята мълчи. Но как точно се е празнувал Първи юни в Стара Загора - в Регионалния исторически музей пазят спомени и документи за тези чествания. 

Годината е 1930-та,  градът – Стара Загора. Три години след като за първи път в България празнично се отбелязва денят на детето, Градът на липите също организира празненства за най-малките. Не, не сме сбъркали числото на думата празненства – защото не става въпрос за едно, а за празнуване цели три дни.  И така, през 1930-та година, на 4 май в Стара Загора тържествата започват, разказва  Райна Антонова, старши уредник, отдел Нова история в Регионалния исторически музей.

Интересна информация за честванията на деня на детето  век назад в Стара Загора дава и Летописната книга на основно училище "Борис Първи" – днешното основно училище "Димитър Благоев",  в тогавашния квартал "Акарджа". 


Какво разказва книгата и още любопитни подробности - чуйте в поредния репортаж от рубриката на Радио Стара Загора " Истории под Липите".  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Похвалите към децата - полезни или опасни?

Всеки обича да бъде оценен и похвален, но ако възрастните могат да обобщят изводи за поведението на другите към тях през похвалите, то за децата е много трудно да правят подобни анализи. Детският ум възприема похвалите твърде буквално - или положително,..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Модерните аромати за дома - розово масло, лавандула и хвойна

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка на WPC 2024 - Световния конгрес и изложение на парфюмерията в Женева, Швейцария. Родните продукти бяха охарактеризирани като „светлина за душата“ и „топла прегръдка“,..

публикувано на 07.07.24 в 10:50

Можем ли в 21 век без смартфон - експериментът на Александър Богдан Томпсън

Александър Богдан Томпсън – сценичен фотограф, работил е и със Старозагорския куклен театър за постановката "Тайната на Ленхен", живял до 90-те години на миналия век в Германия, син на американец и българка, даже старозагорка, родственик на поета Веселин..

публикувано на 07.07.24 в 09:45

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.   Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми..

публикувано на 05.07.24 в 17:14

Велопътешественикът Пламен Петков с нови предизвикателства

Пламен Петков е велопътешествениk. На 35 години е, а последните му преходи са поредното предизвикателство за проверка на собствената му издръжливост.  Премина за един ден  400 км от София до Бургас на 18 -ти юни и 330 км от София до Русе на 2-ри юли..

обновено на 03.07.24 в 15:17

Група „Атлас“ подготвя нов албум по повод 40 години на сцена

Група „Атлас“ ще зарадва своите фенове с нов албум по повод 40 години на музикалната сцена. Музиката ще носи посланието и магията на 80 – те години, но с ново звучене. „Днес има модерни начини, с които всеки може да стане изпълнител..

публикувано на 03.07.24 в 14:16

Ако човек вижда планината и шевиците, той вижда красотата навсякъде

Диляна Александрова е от Харманли. Тя е една от многото  момичета и млади  жени,облечени в носиите на нашите прабаби отпреди стотина и повече години на Третия национален събор "Ангел войвода" в Араповския манастир край Асеновград. Всяка една от тях..

публикувано на 01.07.24 в 16:36

Пътешествия без план

Маргарита и Цветин Шущаркови са с емейство пътешественици. Винаги са на път, наяве или в мислите си. Цветин, родом от Казанлък, е инженер-икономист по професия, Маргарита е от София. Завършила е зоология в Испания.  Известността си придобиват от..

публикувано на 30.06.24 в 19:19

Къде изчезна детето ми, какъв е този тийнейджър?

Преходната възраст между детството и зрелостта е изключително деликатна, а често определяна и като "трудна".  Децата се борят с непознати емоционални състояния и техните прояви, родителите се опитват да защитят авторитета си пред тях. Неразбирателства,..

публикувано на 30.06.24 в 11:50

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25