Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорци дарили 7 кг злато на Левски за оръжие преди Къкрина

Снимка: интернет

Малко познат, дори неизвестен е цитатът „Да възкресим България с пълна свобода“ на Апостола. Точно той е послужил за заглавие на книгата на историка  проф. Вера Бонева, която тя  представи тези дни в родния град на великия карловец: „Васил Левски: Да възкресим България с пълна свобода“.

  Авторката препрочита част от познатите и присъстващи в дигиталното пространство документи и писма, създадени от ръката на Левски и на негови съратници. Представени са някои недогледани факти, като например “БРЦК в българско“, както е наричал своята организация. / Значително по-късно е възприет термина Вътрешна революционна организация./ „Левски продължително е подготвял дейността си за да създаде през септември 1871 г. заедно със съратници в Ловеч централен комитет. После създава и частните комитети. През април и май на 1872 г. той обединява революционните дейци, работещи  вътре в Османската империя с тези, които работят в емиграция в румънско“, обобщава историчката някои от аспектите на своите изследвания, залегнали в книгата, за в. "Дума на българските емигранти", за малко известните изсладвания на Михаил Арнаудов на делото на Левски, за паметника на Дякона във Велико Търново, за вещите и фактите, свързани с Апостола в музеите в страната.

  Изключително отговорен е бил Левски по отношение на архивирането на документите и регистрирането на средствата, подчертава проф. Бонева.

Един интересен факт, свързан със Стара Загора, който включва няколко годишния труд на изследователката е, от есента на 1872 г., когато след събранието на местния таен революционен комитет, Дякона тръгва с голяма сума, регистрирана с нарочен документ с неговия почерк. Сумата е 1 206 наполеона, които в тегло се равняват на 7 кг. злато. Фактът е отбелязан от историците, но не му е обърнато достатъчно внимание. “Преизчислено и  приравнено на тогавашната парична единица – сребърния грош, парите са в размер на 150 000 гроша, които старозагорци от града и околните села са дарили за закупуването на оръжие от емиграцията.“, пояснява проф. Вера Бонева.

 Тя сравнява тези пари със сумата, която ограбва малко преди това Димитър Общи при акцията в Арабаконашкия проход на 22-ри септември 1872 г.  Парите били 125 000 гроша.

  Според нея документалното наследство на големия революционер в интернет изглежда претоварено с документи, факти и обстоятелства за него. Но отсъстват материалите на професионалните историци – научни статии, преводи и адаптации на неговите ръкописи към съвременния български език.  „Например, в интернет може да се види някое негово писмо, но то не е достъпно с пълното му разчитане, направено от архивист!“, казва по този повод проф. Бонева.

  Чуйте интервюто с проф. Вера Бонева в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06

18-годишната Дарина Налбантова: Не се уморявайте да мечтаете

Най-важно е човек да не спира да мечтае и да не се отказва от мечтите си. Защото тогава те се случват. Това е мнението на 18-годишната Дарина Налбантова, стажант -репортер в Радио Стара Загора. И млад човек, избрал да продължи живота си в България...

публикувано на 12.08.24 в 09:07