Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кристалният дворец" открива балетен сезон 2023/2024 в Стара Загора

Балетът „Кристалният дворец“ е новото премиерно заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора. Спектакълът е в две действия, хореографията е дело на Екатерина Миронова, редакцията на постановката е на примабалерините Анелия Димитрова и Ромина Славова, художник на костюмите е Денис Иванов, а диригент е Виктор Крумов. 

Премиерното заглавие е синкретичен разказ за трогателната любов и крехките човешки отношения, за властта, която може да гради, но и да разрушава съдби. Постановката е повече от приказка, тя е истинска история. Действието се развива в Русия през XVIII-ти век по време на управлението на императрица Анна Ивановна. Любопитен факт е, че императрицата е основател на руското балетно училище, сега Балетна академия „Агрипина Ваганова”.

Произведението е първият балет написан от композитора Алексей Шор. Музиката на съвременния американо-малтийски композитор е с премиера в Средиземноморския конферентен център (MCC) в Малта през 2017 година по повод 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и Малта. През 2018 година балетът има нови премиерни спектакли - в Арменския национален академичен театър за опера и балет „Александър Спендиарян”, в Ереван, и в Държавния Кремълския дворец в Москва. На премиерата в Кремъл в ролята на императрицата участва филмовата легенда Орнела Мути.

През 2022 година е премиерата на балета на сцената на Мариинския театър за опера и балета в Санкт Петербург. В навечерието на българската му премиера, на сцената на първата извънстолична опера, ръководството на оперния театър свика пресконференция. Подробностите чуйте в прикачения звуков файл: 


Алексей Шор е роден в Украйна през 1970 година. Емигрира в Израел през 1991 година, а след три години в САЩ. Там завършва висшето си образование, получава докторска степен по математика и години наред работи като математик. Започва да композира от 2012, но композициите му веднага привличат вниманието и се изпълняват в някои от най-престижните концертни зали Wiener Musikverein, Берлинската филхармония, Карнеги хол, Кенеди център (Вашингтон), Голямата зала на Московската консерватория, Мариинския театър (Санкт Петербург), Кремълския дворец (Москва), The Concertgebouw (Амстердам), Gasteig (Мюнхен), Wigmore Hall (Лондон), Teatro Argentina (Рим) и много други. 

Концерти с негова музика са излъчвани по MediciTV, Mezzo и Euronews. Музиката на г-н Шор е представена на Fox Business News и уебсайтовете на Bloomberg News, New Yorker, Yahoo и Huffington Post. Увертюрата към неговия балет „Кристален дворец” бе изпълнена на 40-ата церемония по връчването на наградите за класическа музика Gramophone в Лондон. През 2018 година е удостоен с титлата почетен професор в Държавната консерватория „Комитас“ в Ереван. През 2022 Александър Шор е назначен за първия асоцииран композитор на училището Йехуди Менухин. Произведенията на Шор са изпълнявани от световно известни артисти от водещи оперни театри.

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художествената галерия в Казанлък показва 70 творби от колекцията на Илиан Дончев

Илиан Дончев показва 70 творби от своята лична колекция в Художествената галерия на Казанлък. Сред тях са творби на знакови български автори и за първи път се представят пред широката публика. При откриването на изложбата, кметът на..

публикувано на 11.10.24 в 15:17

Симфоничен концерт на Държавна опера Стара Загора

Днес, 11 октомври, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора меломаните ще имат възможността да се насладят на симфоничен концерт с оркестъра на старозагорската опера под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е Иван Янъков...

публикувано на 11.10.24 в 15:00

Изложба – съвременен прочит на „Диви разкази“, ще почете 105 г. от рождението на класика Хайтов

Синът на писателя Николай Хайтов – Здравец Хайтов, ще открие изложба „Творчески щрихи“ от конкурсни илюстрации по сборника „Диви разкази“ на 21 октомври в Стара Загора. Поводът е 105 години от рождението на българския писател, драматург и публицист...

публикувано на 11.10.24 в 13:11

Съвременно изкуство от Страната на изгряващото слънце

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора е откриването на изложбата „Японски импресии. Колекция Аматерас“. С нея за поредна година галерията се включва в програмата на Дните на японската култура у нас и..

публикувано на 10.10.24 в 12:38

Представят антологията "Младост" със стихове на Иван Мирчев

Днес, от 18.00 часа, в Регионална библиотека "Захарий Княжески" е представянето на антологията "Младост" с избрани стихотворения на Иван Мирчев . Любопитен факт е, че произведенията са лично подбрани от поета с посвещение на  съпругата му Стефанка...

публикувано на 09.10.24 в 16:27

Фондация обявява конкурс за детска рисунка за доброто около нас

    Фондацията „Дом на доброто“ обяви национален детски конкурс за рисунка на тема „Доброто около нас“.  „Конкурсът цели да покаже виждането и разбирането на децата и тинейджърите за доброто. До 31-ви октомври ще приемаме рисунките за участие с..

публикувано на 09.10.24 в 13:35
Театър

Ямбоският театър търси дарители за участие в международен фестивал

Драматичен театър (ДТ) „Невена Коканова” – Ямбол бе удостоен с две награди от участието си в приключилия снощи Европейски фестивал на пътуващия театър в град Сливница. Отличията са за най-добър актьор – за Атанас Жеков - Кроко и за най-впечатляващ..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

Писателят Димитър Никленов на 75: „Най – важното е човек да не престава да твори и да гледа напред!“

Писателят Димитър Никленов навърши 75 години, от които 40 творчество. Автор е на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми за БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в..

публикувано на 08.10.24 в 19:54

"Масло от кипарис" е най-новата премиера на ДТ "Гео Милев"

„Масло от кипарис“ е пиеса, която е на шест години, каза в студиото на радио Стара Загора авторът на пиесата и автор на едноименния спектакъл Орлин Дяков. Той и актьора Борислав Веженов гостуваха в предаването „Репортер“ с водеща Гергана Пейчева, по..

публикувано на 08.10.24 в 11:48

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00