Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е дошъл да просвети българската нация

2
Снимка: интернет

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски.

"Левски е дошъл да просвети българската нация! Той е завършил своята мисия!", с тези думи започва разговорът ми с художника Александър Алексиев, който издирва и колекционира късчета българска история. Той е на мнение, че рождената година на Левски е 1846 г., а не 1837 г.  За доказателство на тезата си, посочва снимката, която притежава от  откупения през 1990 г. архив на Георги Странски от неговите наследници. Според моя събеседник двамата мъже на нея са Левски и Странски, които са видимо на една възраст. А Странски е роден през 1847 г. в Калофер.  „Другите категорични доказателства са, че сам Апостола казва пред съда в София през януари 1873 г., че е на 26-27 годиниНа въпросите:“ Как е името на баща ти, откъде си, какво е занятието ти, на колко си години?“, той отговаря: „– Васил, на баща ми – Иван, от Карлово съм съм на двадесет и шест-двадесет и седем години, занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.“ Както и снимката от османските архиви, предоставена през 2018 г. на българските историци, по която е бил издирван Дякона в цялата империя, на гърба й са описани външния му вид и възрастта, 25-26 г.“, изброява доводите си Александър Алексиев.

   Има и още доказателства за това, че Васил Левски е роден през 1846 г., продължава моят събеседник. „Посоченият 25-26 годишен момък от Панайот Хитов, когато споменава за заседанието на БРЦК в Букурещ през 1872 г., чието описание съвпада с това на Дякона. От съображения за сигурност не е посочил името му… Възрастта му се потвърждава и от писанията на Димитър Страшимиров и от неговия братовчед Васил Караиванов, който казва, че двамата с Левски са съврастници.

   Според художника, 1837 г. е наложена като рождена година на Левски от Захари Стоянов и Иван Вазов, които обърнали годината за по-драматично. И пояснява, че е стигнал до тези изводи от книги от 80-те и 90-те години на 19 в., които притежава, за всяко свое твърдение посочва първоизточници и източници на информация, държи всичко да е „черно на бяло“.

    Алексиев изрично подчертава, че своите изследвания и заключения прави с преки анализи, работа с архиви и засичане на информация от няколко източника и се опира на графологията, френологията, антропологията.

   Както за притежаваните от него два документа с  два печата на БРЦК, ползвани от Левски за тайната поща, на които лъвът се различава по короната на главата си.  Тези ценни документи били откупени от покойния вече емигрант Петър Аладжов от наследниците на политика Васил Радославов. / два пъти министър-председател на България - през  1886 г., и от 1913 до 1918 г./ Днес се намират в Музея на Възраждането във Велико Търново.  „Левски е приемал лъва с корона не като символ на монархия, а на суверинитет и независимост, защото лъвът е най-царственото и силно животно в природата.“, разсъждава като художник Алексиев.

   Стане ли дума за Апостола и отношението му към откритите за него исторически свидетелства,  Александър Алексиев задава с недоумение въпроса: „Защо и историците, и политиците, и всички българи, когато цитираме един от заветите на Васил Левски не довършваме докрай един от тях :“ Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, и за българинаи за турчинът, и за евреинът и пр.,“.

    А заветът на Левски в цялост е: Всичките народи в нея (Българиящат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! — Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г.

  И завършва разговора ни с мисълта си „Минало и бъдеще, чрез нас, сега, чрез мига! В този миг!"


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00

Храна за размисъл, или как "Философски закуски за деца" създават диалог с децата

Понякога диалогът с децата се оказва трудна задача за родителите, особено ако темите за обсъждане са тежки, неподходящи за възрастта, лековати, или пък табу. В подобни ситуации големите се опитват да намерят правилен подход, за да обсъдят важни въпроси..

обновено на 01.09.24 в 11:30

Биорали с магарешки каручки в Гурково

Днес Гурково за 35-и път е домакин на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки. Началото на забавната надпревара е в 10 часа, с магарешки химн. Президентът на уникалното състезание се очаква да пристигне с  церемониален файтон,..

публикувано на 01.09.24 в 10:05

Със светлинно и огнено шоу откриват Тракийските празници в Казанлък

На 31 август (събота) от 19:30 часа ще бъде поставено началото на тазгодишните Празници в долината на тракийските царе. Откриването ще се състои в парк "Тюлбе" , край Казанлъшката тракийска гробница. Откриването ще започне с връчването от кмета..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Продължават да излизат ценни находки от археологическите разкопки в Тополовградско

Още златни накити излизат наяве от гроба на тракийския войн - аристократ, разкрит при спасителни разкопки  в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Масивна златна гривна е поредното откритие на археолозите, които са..

публикувано на 27.08.24 в 10:27

Навършват се 90 години от откриването на Паметника на свободата

На 26 август се навършват 90 години от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Монументът е открит от цар Борис Трети, а събитието е тържествен момент и за старозагорци, разказва Райна Антонова от..

публикувано на 26.08.24 в 10:01
Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08