Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радио Варна представя" на 4 септември с Габриела Гаврилова

Защо демографската криза е най-страшният проблем за българите и какво може да направи един конкретен българин за промяна на ситуацията – отговорът от Стоян Николов - Торлака - историк, журналист и писател. За него родината е над всичко и така възпитава и трите си момчета. Смята още, че свободата е най-важното нещо в живота и я отстоява дори с цената на заплахи срещу собственото си семейство. Автор е романи на диалекта на своя баща – „Северозападен роман” и „Автономията”, които се приемат еднакво добре във всички географски райони на страната, защото темите са актуални. Прави го, защото е убеден, че популяризирането на един диалект е важно за неговото съхраняване. Въпреки трудния за  разбиране език, книгите се купуват, дори и зад граница. Още като дете той прекарва лятото във Варна, където родителите му били студенти, но слага като свое трето име етнографската група на родния край. Стоян Николов е роден в Монтана, живее във Велико Търново, обича морето и обикаля България като писател при срещите със своята публика. Нещо повече – верен на своя инат от родния край - торлашкия, продължава да живее в родината си, защото тя е над всичко. Надява се един ден децата му да не го упрекнат за направения и отстояван на висока цена избор. Радио Варна представя и срещата между морето и планината, която според Стоян Николов се изразява и в  прехода: Ком-Емине, който макар че е много труден, той два пъти е правил.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#775 ТОП 20 (30.08-13.09.2024)

публикувано на 30.08.24 в 20:36

В „Гравитация нула“ на 30 август

„Гравитация нула“ – 30 август 2024 година с Мартин Николов -   32 Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ – финалът. Разговори с Момчил Карамитев, председател на журито, актрисата Жана Яковлева и режисьора Васил Барков; -   Постановката "Последното изкушение на Христос" от Никос Казандзакис на варненска сцена; -..

публикувано на 30.08.24 в 13:27

"Новият ден" на 30 август

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с смс и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия.  Мярката засяга около 700 - 800 000 хиляди пациенти. Към съобщенията няма да има прикачени файлове..

публикувано на 30.08.24 в 06:05
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 29 август с Валерия Василева

Днешната сесия на Общински съвет - Варна – акцентите, въпроси и отговори от кметската администрация. Ипотечен кредит за строителство или покупка на сглобяема къща - възможно ли е и при какви условия? В рубрика „Свидетелства от Варна“ – режисьорът Цветан Цветков. Интервю с д-р Христо Кузов от отдел „Археология“ в РИМ – Варна за..

публикувано на 29.08.24 в 13:55
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 28 август с Валерия Василева

Професионалните организации на туроператорите и турагентите не са съгласни с проекта за изменение на Закона за туризма в частта за създаването на т.нар. гаранционен фонд - интервю с Одисей Спасов, председател на БАТА. Заместник-кметът на Община Варна Христо Рафаилов за мерките за подобряване на чистотата и сметосъбирането във Варна от септември. В..

публикувано на 28.08.24 в 13:55
Родопите през лятото

НА СВЕТЛО на 27 август с Валерия Василева

Днес се навършват 55 години от обявяването на Шабла за град, интервю с кмета на общината Мариян Жечев. Тема с продължение: контролът върху чистотата в обществените пространства във Варна, опитът в район "Аспарухово". В рубриката „Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин - спомен за маестро Марин Чонев. Във Варна близо 30 деца..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME). Разговор с Alan Clark и Danny Cummings от DIRE STRAITS LEGACY. Тихомир Маринов за седмия "September Sun" (6-7 септември, Добрич). Разговор с Николо Коцев от КИКИМОРА. В предаването ще звучи музика на: JEREMY?, ZAVERA,..

публикувано на 26.08.24 в 14:25