Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хлябът е основна част от българския бит и културата

Срещаме ви с две първокурснички от Институт по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт- Варна. С Деница Теодосиева и Екатерина Василева си говорим за качествената храна и за живия хляб, който за първи път те направиха собственоръчно.

Какво ви харесва най-много в кулинарията и в магията на кухнята?

Деница Теодосиева: На мен много ми харесва, още от малка искам да се занимавам с това, така че ми е огромна страст. Работим много, много здраво, учим всеки ден нови и нови неща, което на мен най-много ми харесва, така че съм много, много доволна.

Коя част на кухнята най-много ви харесва?

Деница Теодосиева: Частта, в която всичко става много бързо. Всичко е много забързано и нямаш време въобще да погледнеш на някоя друга страна. И това всъщност много ми харесва. Трудно е , обаче след това се чувстваш много добре.

След първото правене на заквас, на живия хляб, какво е усещането - първо да го правиш, а след това и да го опиташ?

Деница Теодосиева: Чувството е невероятно защото ти работиш с един жив продукт. Т.е. ти в ръцете си имаш едно живо същество, за което може да се грижиш. На нас даже ни е много смешно, защото сме толкова влюбени в тази професия, че когато изсипваха живия квас от тавата, в която го бяха сложили просто всички, леко така спряха да дишат за секунда, беше ни много интересно.

Знам, че технологията е доста дълга, много се чака...

Деница Теодосиева: Ферментацията е дълга, за да стане хубав квас или хубав хляб след това си има ферментация и за кваса.

А след това удоволствието от храненето какво е?

Деница Теодосиева: Ооо, това е още по-уникално. Катето знае... днес сигурно сме изяли по двадесет филии.

Какво е за тебе най-напред това удоволствие да се докоснеш до всичко онова, което се случва в кухнята?

Екатерина Василева: За мен е за първи път. Аз преди това никога не съм работила в кухня. Запали ме самата идея, че самата специалност е кулинарни изкуства. Изкуството за мен е нещото, което трябва да бъде водещо. То трябва да се прави с много любов, с много старание и любов. И докато достигнем до онази част на кулинарията, която е изкуство трябва да минем през много усърдна работа, много труд и много енергия трябва да влагаме в това, което се прави защото невъзможно е да оцелееш в кухнята. Цялата професия е съставена от различни компоненти и  всяко следващо е по-интересно, по-зарибяващо, така да се каже на съвременен език. Усещам, че това е много ревнива професия.

Стана ясно, че случайно си попаднала в този бранш. Случайно си влязла в кухнята, защо?

Екатерина Василева: Случайно, тъй като съм завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, актриса съм по професия. Пет години съм работила в Държавен куклен театър-Варна. В един момент просто усетих, че имам нужда от нещо ново, от нещо различно, някакво ново предизвикателство. Аз съм човек на изкуството, искам да се развивам в тази сфера. Аз съм куклена актриса и не искам аз да изпъквам, не искам да има тази показност, а искам да правя нещо с ръцете си..

Т.е продуктът са твоите кукли?

Екатерина Василева: Абсолютно, а в момента е храната. Или поне се надявам да достигна до такова ниво, което наистина да усещам. И носи не само наслада на стомасите, но и на душата защото това е целта на занятието.

А досега до живия хляб, до живата квас, какъв е?

Екатерина Василева: Чувството е много специфично защото в днешно време хората някак си не са свикнали да консумират такъв тип хляб. Забързано ежедневие, всеки бърза, отива, грабва нещо от магазина. Спрели сме да се замисляме за тази традиция. Това е традицията на българина – хлябът е една основна чат от нашия бит, даже и култура. Пази тайни, този квас пази тайни. Много е важна храната, която се консумира, защото в следствие тя се отразява на духа на човека, дори на неговото състояние – психическо и физическо. Затова е важно да подбираме и продуктите, с които готвим.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна или "Варна-Радио"?

В днешния ден на радиото и телевизията говорим за... радио. Радио с важни и интересни функции, различни от традиционните радиостанции. Става дума за бреговата радиостанция „Варна-Радио“, която е националният морски телекомуникационен оператор. Често през годините, когато сме търсили различни събеседници от морските среди, ни се е..

публикувано на 07.05.25 в 07:03

С музика в сърцето и мечта в очите: Георги Дачев от Do Sho на Гергьовден

Именият ден на вокалиста и основател на група Do Sho – Георги Дачев, започна със специално участие в студиото на Радио Варна и предаването „Новият ден“. „Дядо ми по бащина линия се казва Георги, както и прадядо ми по майчина линия. Така че празнуваме много Георгиевци – или както аз обичам да ги наричам – Георгета“, сподели с усмивка Дачев...

публикувано на 06.05.25 в 11:58

MiroMAG представя втория си албум "Infinity"

Варненският музикант и композитор Мирослав Гочев е готов с втория си албум. Заглавието му е "Infinity" и за разлика от дебютния албум на MiroMAG , "By The Sea", тук музиката е изцяло електронна. Започнах работата по този албум още през 2021 г. - разказва Мирослав Гочев. - Тъй като съм доста зает, процесът отне повече време, но ето, че..

публикувано на 05.05.25 в 07:35

Георги Георгиев, "Възраждане": Кметът на Варна отказва да защитава интересите на всички варненци

Общинската администрация налага своите решения без диалог с общински съвет. Тази теза изказа в обзорното предаване на Радио Варна общинският съветник от партия „Възраждане“ Георги Георгиев. В частност, той оспори проектобюджета на община Варна за 2025 г. С думите, че не предлага нищо ново или конструктивно, а се явява продължение на предходната..

публикувано на 03.05.25 в 15:10

Павел Попов: Чакаме МРРБ да подпише споразумението за новата сграда на Математическата гимназия

Над 27 млн. лева повече от миналата година предвижда варненския проектобюджет за образование. От близо 290 милиона лева обаче, 99% отиват за заплати на училищния и непедагогически персонал, каза в обзорното предаване на Радио Варна заместник кметът с ресор образование Павел Попов. По думите му, едва 1% са средствата от държавата за капиталови..

публикувано на 03.05.25 в 14:32
Пресиана Леонидова и Александра Атанасова

Пресиана Леонидова: Вдъхновена съм от българския фолклор още от дете

Пресиана Леонидова, която спечели специалната награда на Радио Варна за звукозапис на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“, е ученичка в 11 клас в Национално училище по изкуствата "Добро Христов" във Варна. Вече 11 години се занимава с гъдулка и с народно пеене. Нейни преподаватели са Иванка  Друмева (по пеене) и Симеон Семеонов (по..

публикувано на 02.05.25 в 07:55
1 май 1879 година - рождената

1 май - Ден на българската пощенска марка

Първата българска пощенска марка е била издадена на 1 май 1879. И така днешния ден е и Ден на българската пощенска марка. Родните пощенски маркипо онова време били наричани "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като тогава не е съществувала българска парична единица. На марките бил изобразен изправен лъв с корона като символ на..

публикувано на 01.05.25 в 06:55