Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Food Revolution Day във Варна

Днес ще се проведе Food Revolution Day - ден, в който всички посланици на Джейми Оливър и неговата фондация организират събития, свързани със здравословното хранене и начин на живот на децата. Събитието се провежда успоредно в над 120 страни и България отново ще бъде една от тях.

В страната ни има официални посланици на Food Revolution, които през последния месец се обединиха и привлякоха към себе си още стотици доброволци от различни градове. Варна също ще се включи в деня на Българската хранителната революция с детски кулинарни работилници. На тези работлници децата ще правят картини с плодове и зеленчуци, ще се запознаят с полезната за тях храна, ще научат какво е рекламата на вредни храни, ще си приготвят сами здравословни салати, палачинки и други вкусотий.

Повече за Деня на хранителната революция чуйте от интервюто на Сияна Спиридонова с Ани Боланд – официален последовател на Джейми Оливър и посланик за Варна и България.





Снимка

- Варна за първи път ли ще участва в Деня на хранителната революция?

-  Събитието е международно и Джейми Оливър е поставил началото му преди много години, но сериозна организация в България и в частност във Варна за първи път се случва.

-  Каква е целта на събитието?

-  Целта на събитието е да обърнем внимание на родителите и на децата към храненето, защото това е основата на здравословния начин на живот.

-  С какви инициативи ще отбележите Деня на хранителната революция във Варна?

-  Разработили сме различни работилници, които ще бъдат проведени в различни части на града и доброволчески обекти. Повече информация за всички събития и за часовете, в които ще се състоят е налична във Фейсбук на страницата „Food Revolution Day”. В работилниците ще се изработват различни хранителни продукти, здравословни бонбони, закуски и обяди, които децата и родителите могат бързо и лесно да приготвят и у дома.

-  Колко обекта във Варна участват в Деня на хранителната революция?

Снимка-  Официално обявените са шест, но много частни лица се включват в кампанията с различни инициативи, което много ни радва.

-  В последните години все повече хора се обръщат към здравословния начин на живот и хранене, както и избягването на т.н. junk food (храна боклук). Какви са наблюденията ви?

-  Искрено се надявам това да се случи и все повече да продължава да се развива това движение на здравословното хранене. Джейми Оливър преди години поде една борба с една от най-големите вериги за junk food. И за наша голяма радост той спечели. Тези битки трябва да бъдат печелени от нас, защото каузата са децата ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30