Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.
Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?
Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.
Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?
Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.
Какво сирене е?
Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.
И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?
Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа
Не, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска
Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.
Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?
Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.
А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?
О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.
А какви са техните?
Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.
Значи вашата рецепта е уникална?
Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента
Къде пласирате сега това сирене?
Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.
В какви разфасовки ги продавате?
По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче
Е, то не е за закуска всяка сутрин
О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека
Като мезе за вино?
Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.
Рецептата за добра кънтри песен е "Три акорда и истината". Това разказва Лили Друмева, автор и водещ на единственото по рода си за Балканите предаване за кънтри музика, което звучи всяка събота между 14 и 15 ч. по програма "Христо Ботев" на БНР. В него Лили Друмева представя кънтри музиката и нейните сродни жанрове – блуграс, рокабили, кънтри-рок,..
Модерната българска държава не се създава с договора от Сан Стефано. Това е представа, налагана в обществото повече от 100 г., коментира в интервю за Радио Варна проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Истината е, че в документа, който е подписан, не се споменава изобщо България, а това е двустранен договор..
Днес предстои 62-рото издание на традиционното третомартенско събитие на Радио Варна - Щафетната обиколка. Желаещите да участват могат да се запишат до 20-30 минути преди откриването на обиколката, поясни главният двигател на събитието - спортният журналист Румен Генов. 62-рото издание на обиколката ще започне официално от 12 часа, а щафетата ще..
В 2 часа след полунощ на 3 март започва най-известната церемония за връчване на филмови награди "Оскар". За 97-и път Академията за филмово изкуство и наука на САЩ ще отличи най-добрите заглавия от света на седмото изкуство през миналата година. Водещ ще бъде комикът Конан О'Брайън, а бляскавата церемония ще бъде проследена от милиони, въпреки че..
След скандала между Доналд Тръмп и Володимир Зеленски ще последва тежък период за Украйна. Случилото се вчера в Белия дом, меко казано, е твърде далеч от дипломацията. Това коментира в предаването на Радио Варна „Позиция“ Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи...
До една седмица Централната избирателна комисия може да извърши изчисленията, възложени ѝ от Конституционния съд, з аяви в интервю за БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни, че а нгажиментът на ЦИК е да въведе данните, установени от КС, и да се направят изчисления на изборните резултати, за да се прецени дали оказват влияние върху..
Стефани Николова е деветокласничка от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Нейни преподаватели са Антония Станева и Светлана Тоншева (хореограф и репетитор в Държавна опера-Варна). Допълнителната награда на Силвия Томова от Международния балетен конкурс "Сара-Нора Прима" 2024 г. я отличава като много талантлива млада..