Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има и такъв ден! На тигъра!

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният ден на тигъра се провежда с цел информиране и привличане на вниманието на обществеността към проблемите с измирането и опазването на тези животни. На него са посветени редица събития, организирани в много страни по света - тематични изложби, телевизионни предавания, екскурзии в зоологически градини, благотворителни и информационни акции.
Тигърът е хищник от семейство котки, представител на рода пантери, към който принадлежат лъвът, ягуарът и леопардът. Той е един от най-големите сухоземни хищници, като отстъпва по размери единствено на мечката - бяла и кафява. Теглото на мъжкаря е от 120 до 300 килограма (в отделни случаи и 320 килограма), дължината без опашката - от 2,4 до 3,3 метра.
По информация на WWF, в началото на XX век в дивата природа има около 100 хиляди тигъра. Към 2014 г. популацията им намалява с 97 % до 3 хиляди. Животните губят 93 % от естествената си среда на местообитание вследствие на разрастването на градовете и обработваемите площи. За измирането им оказват влияние и бракониерството, нелегалната търговия с диви животни и други фактори. В много региони тигрите са напълно изчезнали - в Закавказието (през 30-те години на миналия век), Средна Азия (през 60-те години на миналия век), на индонезийските острови Бали и Ява (през 60-те до 80-те години на миналия век).
В настоящето ситуацията се стабилизира, като числеността на тигрите се увеличава. През април 2016 г. има 3 899 екземпляра. Хищникът обитава страни, като Бангладеш, Бутан, Виетнам, Индия, Индонезия, Камбоджа, Китай, Лаос, Малайзия, Мианма, Непал, Русия и Тайланд.

От деветте известни подвида са останали само пет - амурският, бенгалският, индокитайският, суматранският и малайският тигър. По традиция всяка година на 29 юли се отбелязва Международния ден на тигъра.
Той бе учреден на международен форум по въпросите за опазването на тигрите на Земята, проведен на 21-24 ноември 2010 г. в Санкт Петербург. За първи път се празнува през 2011 г.
Идеята да бъде проведена среща на високо равнище, както и да бъде създадена световна инициатива за опазването на тигрите даде президента на Световната банка Робърт Зелик през 2008 г. Целта на инициативата е да спре намаляването на популацията на животното в дивата природа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата в общината

Защо е важно да се рециклират отработените масла?

Презентация във връзка с рециклиране на отработени масла беше направена в община Варна от фирма, която събира и предава такива масла за преработка. На събитието присъстваха представители на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в общината. „Фокусът е върху моторни, двигателни и хидравлични масла, които се генерират от работата на..

публикувано на 18.09.24 в 12:57

Ще ремонтират с около 11 милиона лева ул. "Александър Стамболийски" във Варна

До края на месец септември Община Варна обявява обществена поръчка за проектиране на реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“. Тя преминава през кв. „Чайка“ и свързва булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“. Общата площ на обекта е 27 хил. кв. м, като се планира той да струва около 11 млн. лв., съобщава общинският пресцентър...

публикувано на 18.09.24 в 12:48

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Мак Доналдс" (по-конкретно "Мак Драйв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Възможности за запазване на бараките на Централния пазар обсъдиха на комисия

Недоволството на хората на Централния кооперативен пазар заради предстоящо премахване на бараките им в частта на ул. "Д-р Пюскюлиев" бе част от дневния ред на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" към Общинския съвет във Варна. Два варианта бяха представени от общинския съветник Дилян Григоров за възможност за запазването им. Единият е бараките..

публикувано на 18.09.24 в 11:13