Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изкачиш връх Атон или защо в планината всеки те поздравява?

| обновено на 01.01.18 в 07:40

Да изкачиш връх с надморска височина 2 033 метра от кота нула за по-малко от денонощие - това постигат варненци, които „покоряват” Атон. Групата от 15 души е от енорията на храм „Свети Атанасий”. За инициативата разказва Валерий Андонов, който написа и материал в последното издание на списание „Амвон”. След 33 години в морето, сега той продължава да  „открива” планината. Да се радва на хармонията сред природата и да търси доброто . 

Към върха тръгнахме 15 души. Изкачването беше отдавна планирано, но все нещо не се получаваше. На 30 октомври рано сутринта пътувахме с ферибота, след 3 часа слязохме на скита Агия Ана. Това беше изходната точка на нашия маршрут - 40 минути изкачване на 300 метра надморска височина.

За първи път ли се случва изкачване на връх Атон като началото е от морското равнище,  и това се прави за по-малко от 24 часа? Връх Атон е на височина 2033 метра.

Това е първото подобно изкачване от кота 0. Никога не съм изкачвал връх от морското равнище. Предварително си бяхме приготвили багажа така, че да имаме всичко, но да бъде по-леко.

С добро темпо стигнахме до параклис, където има възможност да се почине. Времето беше много приятно - слънце и добра видимост. Върхът се виждаше още от ферибота.

Снимка

Докъде се вижда от връх Атон?

Вижда се целия Халкидически полуостров, защото имаше добра видимост. Виждаха се и нашите планини, може би беше Рила...

Вие как се променихте след "покоряването" на върха?

Да съм се променил, трудно ми е да кажа на моите години -  аз съм на 60. За мен това бе по-скоро едно доказване пред самия себе си. Има и психическо и физическо пречистване, защото това изкачване е  да си "пречистиш филтрите". По пътя срещахме само "духовно" настроени като нас хора, с които общувахме ...

Може би прибавих още една "слънчева" точка към душата си...

Върховете във Вашия живот?

Изкачвал съм Мусала, Острец, Чумерна, Кръстец...

Снимка

А върхът в преносен смисъл?

Човек, който се докосва до планината, не може да не бъде личност, която търси духовното. Аз така мисля. Планината те зарежда с позитивна енергия. Срещаш и ведри хора, с които се поздравяваш. Този човек винаги е готов да ти помогне! Планината променя хората - освен свалените няколко килограма, ти се усещаш "дете на Бог"!...

Ако носиш в себе си и това духовно начало, надграждаш над него...

Първи януари за Вас?

Мисля, че може да се замислим с какво да станем по-добри!  Да се освободим от някои лоши привички и да си поставим нови задачи. Да поставим ново начало! Може да не е нещо голямо, но да променим нещо в себе си. Да прочетем нещо хубаво, да направим нещо добро за другите, да дадем топлина на хората около себе си...

На първи януари почитаме и Свети Василий Велики. Един голям светец, който е дал много на християнската наука, изградил "Град на милосърдието"...

Пожеланието на Валерий Андонов?

Поздрав към всички мои съграждани - хора, бъдете по-добри! Вярвайте в Бог, вярвайте в доброто! Помислете за нещо по-позитивно и се погрижете да станете по-добри!

Да виждам повече усмихнати хора по улиците на Варна!

Повече за пътуването към връх Атон, за срещите и природата там, за физическите и духовни изпитания - в интервюто с Валерий Андонов: 



Снимките са предоставени от Лора Бахдикян- Мариянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50

Ihsahn (EMPEROR): Артистът създава изкуство, което ни помага да разберем себе си по-добре

Интервю с Ihsahn (EMPEROR) „Music Of The Ages 2024“ е музикален форум, кайто на 20, 21 и 22 септември в Античния театър в Пловдив ще предложи три специални концерта – на MONO INC., на PAIN OF SALVATIONи на Ihsahn – лидерът на EMPEROR. Със съдействието на организаторите на този тридневен тежък празник „Blue Hills Events“, отново разговаряхме с..

публикувано на 20.09.24 в 06:25

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20