Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Казашко. Умира ли рибарството?

Какво се случва с един от основните занаяти в село Казашко - рибарството? - един от въпросите, отговор на който ще търсим в новото предаване на Радио Варна - в  неделя от 8 часа ще разказваме за живота в селата от региона.

На 7 януари символично гостуваме в  Казашко. Едно от най-близките села до Варна на 7 януари празнува Рождество Христово. 

Първите заселници на Казашко били старообрядци. Преди около 3 века в Русия се извършва религиозна реформа, с която те не са съгласни. Напускат родината си и се заселват на много места по света. Преди малко повече от сто години Матвей Русов харесал мястото край Варненското езеро. По-късно тук идват още семейства. Преди 110 години селището с Царски указ на Фердинанд е обявено за село Казашка махала. Така остава до 1952 година, когато официално се нарича КАЗАШКО. В кметството внимателно подреждат историята в албум.


Предците избрали красивото кътче край Варненското езеро да създадат село Казашко. Така водата се оказва южната граница,  на север е жп линията Варна-София, на изток - Защитена местност "Казашко",част от екомрежата Натура 2000.

Кмет на Казашко е Гергана Петкова, тя е на този пост пети мандат и както се шегува – време е да се пенсионира. Тя е единствената жена, получила звание Атаман с майорски чин  в Москва, един от авторите на книга за село Казашко.





Гергана Петкова е ръководител и на фолклорната група, организира и международен фестивал, а на специално място се събират наградите.



Това е село, където пенсионерите са по-малко от  младите хора.  Те работят във Варна и затова в работни дни по улиците няма да срещнеш почти никой. Само  кучета приятелски махат с опашка.




Красиви площадки очакват малчуганите в почивните дни. А за тези, които вече могат да четат - има и "градинска" библиотека. Има и истинска, разбира се...




Почти няма и хора в единствения магазин в селото. Там е продавачката,  родената в Казашко  Мая Димитрова.






Рибарстовото е от традиционните  занаяти на жителите на село Казашко. Така е било доскоро. Днес обаче десетина семейства се занимават с това.  Причините обяснява старият рибар Иван Амосов .





Красотата на езерото и старите рибарски лодки в Казашко  са сред предпочитаните сюжети в платната на художника Василий Похомов



Цялото предаване за празниците и делниците, за историята и перспективите за жителите на село Казашко - неделя от 8 до 9 часа в ефира на Радио Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в петък, 20 септември

В края на тази седмица ще се проведе 63-тото варненско футболно дерби. Един срещу друг ще застанат Спартак и Черно море. Какво показва статистиката през годините и какво можем да очакваме - репортаж на Румен Генов; Акция по кръводаряване с мобилния пункт организират от РЦТХ – Варна и сдружение „Аз вярвам и помагам“. Поводът е една година от..

публикувано на 20.09.24 в 06:00
Морето във Варна

НА СВЕТЛО на 19 септември с Иван Барбов

Мрачният и облачен следобед не би могъл да помрачи настроение ви, ако бъдете на честотите на Радио Варна във времето от 14:00 до 17:00 часа. Време, в което заедно с Иван Барбов, звукорежисьорът Недялко Добрев и нашите неуморни репортери, ще следим всички интересни събития от днея. Емилия Николова ще ви представя актуалните новини, а за доброто..

публикувано на 19.09.24 в 13:41
Кадър от заснимането на „Не затваряй очи“

НОВИЯТ ДЕН на 19 септември с Мариела Димитрова

Тротоар в центъра на Варна беше преграден с метална верига , захваната с катинари за близките пътни знаци. За случая на ул. "Ангел Кънчев" 10 в редакцията ни сезираха пешеходци, чийто път ежедневно минава оттам. Има ли санкции за самоуправство, имаше ли реакция от община Варна – разказваме в 8.10 часа. Трябва промяна в летния ни туристически..

публикувано на 19.09.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 18 септември с Иван Барбов

„Колко захар искаш в кафето? Повечко. Нека да е хрупкаво“. Разговор дочут в ранните часове на поредното септемврийско утро. Ако искате и вие да подсладите сутрешното си кафе с усмивки и добро настроение, просто посрещнете утрото на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Добромир Мързов проследяват..

публикувано на 18.09.24 в 05:50

НА СВЕТЛО на 17 септември с Валерия Василева

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Ключова комисия към варненския Общински съвет - ПК „Собственост и стопанство“, проведе днес дванайсетото си заседание, а основна тема бяха годишните финансови отчети, баланс и отчет на приходи и разходи за 2023 г. ИУ - Варна започна днес..

публикувано на 17.09.24 в 13:55

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Vegard Sverre Tveitan – Ihsahn (EMPEROR). Специално интервю с Chen Balbus (ORPHANED LAND). Разговор с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката от ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД – част 1. "Истории от земите на АЕГОНИЯ - Приказка в музика и жест" (23 септември, София) – Ясен..

публикувано на 16.09.24 в 14:45
Варна, морето и регатата

НА СВЕТЛО в понеделник, 16 септември

Репортаж от  Морската градина във Варна, където ученици от 5 до 12 клас, заедно с приятели и родители ще влязат в света на технологичните иновации чрез събитието "ТЕХНОСТАРТ", организирано от ИКТ Клъстер - Варна с финансовата подкрепа на Община Варна; Репортаж  от старта на новата акдемична година в  Медицински университет "Проф. д-р..

публикувано на 16.09.24 в 12:07