Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО на Бабинден в Голица, Солник и Бърдарево

| обновено на 21.01.18 в 11:56
21
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова
"Пред хана задрънкаха каруци и спряха. Повече от петнайсет-двайсет души селяни влязоха в кръчмата. Само като ги видеше човек, можеше да познае кои отде са. Ето тия с големите калпаци и с червени антерии, мъже едри, космати. Смятат ги малко диви и ги наричат „въяци“, защото говорят с „ва“: „Иване ва!“ „Ела ва!“ .

Това е откъс от "Вечери в Антимовския хан" на Йордан Йовков. Говори за ваяците - етнографска група, която първоначално населява Източна Стара планина - основно  селата Голица,Козичино(Еркеч), Доброван (Калгамач) и Аспарухово (Ченге). Това са села с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на Дунавска България. Самите ваяци имат себе си за преки потомци на Аспаруховите българи, който  останали като остров между славянското население. През годините на османската власт селото се е ползвало с привилегии като дервентджийско село — задължение било на жителите да пазят Дюлинския проход. Нещо,  с което голичани много се гордеят е, че през владичеството в селото никога не са живели турци.

В селото се говори на много интересен архаичен диалект, а интересът към неговото изследване не спира. Името „ваяци“ го дава акад. Любомир Милетич в началото на 20-ти век. Причината за това е честата употреба на сричката „ва“, вместо „бе“, „бре“ и други специфични фонетични особености в говора.

Този говор обаче почти не се среща. Или местните хора не искат да говорят  по този начин пред "външни" хора. Какво се е съхранило -  ще  чуете в предаването.

Село Голица е на 19 километра от Долни чифлик и 50 от Варна. Пътят е четвъртокласен, големите дупки са изкърпени, но основния ремонт на участъка остава мечта.Така, както и намирането на работа и задържане на младите хора в селата. 
     

Няколко неща правят Голица известното село- вероятно сред най-важните са съхранените традиции около Петльовден и паметника на Петела в центъра на селото.

С Петранка Неделчева, ръководител на фолклорната група към местното читалище, тръгваме на гости на бабата с подаръци, сред които и характерната за голишката кухня парена баница или зелник, считана за върха на кулинарията.

Ще разкажем и за родени в село Голица възрожденски деец Атанас Георгиев, които има голяма заслуга за построяването на първата българска църква и училище във Варна, както и за подобно в с. Николаевка, където по-късно живее.

В предаването ще говорим за живота в планината, ще ви срещнем с част от малкото деца в средищното училище, ще търсим перспективите за развитие на района, сред които е и  селския туризъм.

След Голица минаваме и през Бърдарево. Едно от малките села в община Долни чифлик – около 60 човека. В района има все още непроучен  от археолозите римски път в близост до коритото на река Двойница. По улиците се разхождат кокошки. Дворовете са подредени, но хора не се виждат. Местните са предимно пенсионери, но в почивните дни идват и младите от Долни Чифлик. Красивата природа, тишината и спокойствието карат все повече хора да се върнат към корените си. Разказът на хората там.


В Радио Варна представя  разказваме за духа но голичани. Техни наследници са днешните жители на село Солник. Медийната звезда там е баба Радка. Предпочита всички да я наричат така, както  внуците и правнуците. 




Радио Варна в неделя от 8 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 18 септември с Иван Барбов

„Колко захар искаш в кафето? Повечко. Нека да е хрупкаво“. Разговор дочут в ранните часове на поредното септемврийско утро. Ако искате и вие да подсладите сутрешното си кафе с усмивки и добро настроение, просто посрещнете утрото на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Добромир Мързов проследяват..

публикувано на 18.09.24 в 05:50

НА СВЕТЛО на 17 септември с Валерия Василева

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Ключова комисия към варненския Общински съвет - ПК „Собственост и стопанство“, проведе днес дванайсетото си заседание, а основна тема бяха годишните финансови отчети, баланс и отчет на приходи и разходи за 2023 г. ИУ - Варна започна днес..

публикувано на 17.09.24 в 13:55

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Vegard Sverre Tveitan – Ihsahn (EMPEROR). Специално интервю с Chen Balbus (ORPHANED LAND). Разговор с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката от ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД – част 1. "Истории от земите на АЕГОНИЯ - Приказка в музика и жест" (23 септември, София) – Ясен..

публикувано на 16.09.24 в 14:45
Варна, морето и регатата

НА СВЕТЛО в понеделник, 16 септември

Репортаж от  Морската градина във Варна, където ученици от 5 до 12 клас, заедно с приятели и родители ще влязат в света на технологичните иновации чрез събитието "ТЕХНОСТАРТ", организирано от ИКТ Клъстер - Варна с финансовата подкрепа на Община Варна; Репортаж  от старта на новата акдемична година в  Медицински университет "Проф. д-р..

публикувано на 16.09.24 в 12:07
396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

НОВИЯТ ДЕН на 16 септември с Мариела Димитрова

Малко над 58 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг тази година в цялата страна, информират от Министерството на образованието и науката. Във Варна в общинските училища над 3 100 първокласници започват обучението си днес. В 8.10 часа – репортаж от варненското основно училище „Добри Чинтулов“. В 10.20 часа ще добавим още от картината на..

публикувано на 16.09.24 в 06:14
ПЛОСКОСТИЧНО, 
Франция, 2024, 16’50’’, 2D анимация
режисьор Алис Сае

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 13 септември със Светлана Вълкова

20-ти Световен анимационен фестивал Варна – разговор с артистичния директор на форума проф. Анри Кулев „Време-пространствени полета“ – изложба на Огняна Серафимова в ГХГ „Б.Георгиев“ В очакване на „Златна роза“ – фестивала на българския филм Йончо Цолов от Врачанско е най-дълголетният българин, живял е 130 години – разказ за една..

публикувано на 13.09.24 в 11:25
Chart

#776 ТОП 20 (13.09-20.09.2024)

публикувано на 13.09.24 в 10:13