Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Перотел: Храна, хайку и филми по френски през март

От 28 г. месецът на пролетта е и „Месец на Франкофонията“, изпълнен с различни събития по този повод. Във Варна ще има кинопрожекции с вход свободен, хайку пикник на френски език, състезания на френски език, а кулминацията ще е на 21-ви март с вечерите с „Вкусът на Франция”. Водещите събития във Варна за Радио Варна представи Ерик Перотел, аташе във Варна по сътрудничеството по френски език към Френския институт в България:
По какъв критерий селектирахте филмите тази година?

Тази година филмите са в две групи. През първата половина на март ще представим съвременни ленти заснети от французи, живеещи във франкофонски държави, в Африка, Тунис, Мали. А през втората половина на март ще има панорама от класически френски филми. Обединява ги това, че са филми, ангажирани в политико-социален контекст.

Как точно ще отбележите 350-годишнината от първата публикация на басните на Лафонтен на 21-ви март?

Това е много приятно събитие и съм много доволен, че негов домакин ще е Радио Варна. Зная, че българите са запознати с басните на Лафонтен, дори мисля че се изучават в училище. Ина Добрева е подбрала  десетина басни. Основно ще се работи с френската им версия и няколко във вариант на български. Ще има движение, игра, за да участва и публиката. Посланието ще е, че басните винаги са актуални и можем да се забавляваме чрез тях. Това събитие ще бъде с вход свободен, но чрез предварително записване. Форматът не позволява повече от 20 участника. Формулярът за записване ще бъде на сайта на Френския институт.

Има и хайку пикник на френски език. Какво ще представлява?

В България се организира за първи път. Вече е правен в Румъния, а тази година разширяваме формата с България и Унгария. Информирали сме всички учители и техните ученици, изучаващи френски като първи или втори език. Учителите ще ги подготвят за работа в стихотворната форма пет – седем – пет реда. Темата е „пролет”. Идеята е на 20-ти март да се организира един пикник, от училището или от родителите. Да се съберат и да представят тази хайку поезия. Тя може да бъде казана, изпята или написана. Но най-важното може да е написана върху какъвто и да е носител, хартия, стъкло, дреха, чанта, балон, каквото ви подскаже въображението. След това ще бъдат публикувани в социалните мрежи.

Вечерите с „Вкусът на Франция” ще имат ли специален акцент?

„Това е една игра на думи goût de France” на френски и „good France” на английски. Тази традиция съществува от много години на 21-ви март във Франция и по света. Много сме щастливи, че от миналата година и България участва. През 2017 г. участваха четири ресторанта, тази година са пет – три в София и два във Варна. Те са подбрани от Посолството в София. Критерият е или да са с изявена френска кухня или главният готвач да е учил кулинарно изкуство във Франция, което е валидно и за двата ресторанта избрани във Варна. В тази инициатива са включени около 1 500 ресторанта в цял свят, вкл. във Франция. Категорията е от „бистро” до най-висок вариант на лукс. Менюто е характерното 5-степенно френско меню: аперитив, предястие, основно ястие, сирена, десерт, и вина. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05