Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ана Стефанова танцува върху жарава

Книгата на Ана Стефанова "Нестинарството. Аналитичнопсихологически подход към българския фолклор" ще бъде представена вна 5 юни от 19.00 часа в Радио Варна. Тя е дисертационен труд, защитен през 2013 г. върху нестинарския обреден комплекс, разгледан през теоретичния апарат на аналитичната психология на К. Г. Юнг. Анализът обхваща богат материал от българската традиционна култура и културни феномени от цял свят. Книгата съдържа богат снимков материал и наблюдения от теренни проучвания през 2011-2013 г. С д-р Ана Стефанова – психолог, преподавател и фолклорист разговаря Светлана Вълкова.

- Защо нестинарството ? Защо това е Вашата дисертация?

- Темата на дисертацията се случи съвсем случайно. Научният ми ръководител ме попита дали това е подходящо и аз веднага се съгласих. Това беше първото нещо, което той ми предложи. Преди това нямах никакви насоки към една или друга тема. Случайността ми я поднесе.

- Нестинарството е една много древна и мистична практика, близко в нашия регион. Поне там се твърди, че са корените...

- Да, така е!

- Как протече това изследване? Много ми е интересно и любопитно, какви бяха Вашите теренни изследвания? Има ли го нестинарството извън театрализацията, която съществува за туристи? Какви форми има?

- Нестинарството е много интересен обред или по-точно обреден комплекс. Защо комплекс? Защото се състои от различни отделни компоненти. От отделни елементи, които образуват един цялостен обред, като играта в огън, която за повечето хора е еквивалент на целия обред, е всъщност кулминацията. Може би най - важната част. Останалата част от обреда е подготовка към този кулминационен момент- играта в огън.

- Т.е. преди да се стигне до огъня има вода?

- Има вода. Има и поклонение пред икони. Нестинарството е водопоклонно, иконопоклонно и огнепоклонно. Това са негови компоненти. Така е било от дълбока древност. Откакто се помни. Така пишат изследователите. Едната част от сътворяването на дисертацията беше работа с литература. Аз проучих всякакви възможни източици на хората, които са работили преди нас в тази сфера. Другата част от дисертацията ми беше свързана с теренни изследвания. Нещо, което е моето практическо проучване, наблюдение и участие, доколкото е възможно. Във всички фрми на този обред, които могат да бъдат наблюдавани и днес.

- Какви форми има и къде проучвахте?

- Едното е класическото нестинарство - традиционното, което се случва в с. Българи, в странджанските села. Те са пет села, в които съвместно се практикува този обред-нестинарството. Също така съвременните форми на нестинарството. Има един обред, който се практикува в покрайнините на Варна - "ню ейдж". Или пък това, което се прави по заведенията – танц върху огън. Интересното е, че по заведенията и в ню ейдж формата са се запазили под някакъв вид всички тези компоненти. Мисля, че това е без дори хората да предполагат. Има водопоклонност, иконопоклонност и в съвременните форми. Нестинарството е ритуал, символизиращ симбиозата между мрака и светлината, символната смърт и раждане, единение на всички противоположности. То е древен, народен култ за плодородие

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Ана Стефанова можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05