Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творби на Боян Райнов във Варна

4
Снимка: архив, БГНЕС

СнимкаИзложбата, представяща малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии, ще бъде открита днес от 18 часа Къща-музей "Георги Велчев". "Боян Райнов е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известният поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. 
Насловът на експозицията е "ДИРЕКТНО ОТ ПАРИЖ - БОЯН РАЙНОВ /1921 - 2005". Творбите са създадени в Париж, различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми. 
Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия "Ариел", в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар "Зверовете и красавиците". За тях Дора Валие пише "Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят 
много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни...". 
Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата. 

СнимкаВ стила на произведенията му, известният френски критик и галерист Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата 
емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност. 
В изложбата са включени някои от литографии на рисунки от 1940-1942 г. издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му "Кайе д 'Ар" през 1972-1973 г. 
Особено ценни са сериграфиите от 1971 г. които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора. 
За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: «След предшествениците си, Боян единствено търси осезаема хармония на създаваните от него форми...". За него и изложбата изкуствоведът Пламен Рачева разказа пред Радио Варна:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Венелина Петкова и Богдан Богдев представят изложбата "Състояния"

22 август, 18.30 часа, Арт салон на Радио Варна Състояния / States / 心的状態 изложба Богдан Богдев/ Венелина Петкова (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) В изложба „Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на..

публикувано на 22.08.24 в 07:10

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16

"Покана за танц" от Венета Нейнска и Иван Стайков

Цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска канят публиката на поредица концерти в Шабла, Варна, Созопол и Бургас. На тях те ще представят най-прочутите танци от класическата музика. Програмата "Покана за танц" е част от лятното турне на популярната в София поредица "Концерт с история". При нея освен изпълненията, музикантите запознават..

публикувано на 20.08.24 в 10:29

Chambao закриват BREEZE BY EXIT във Варна

Последният ден на фестивала "Varna Breeze" е запазен за испанската банда "Chambao". Те ще се качат на сцената под Пантеона в Морската градина във Варна в 21 часа и 20 минути. Песните на групата представляват приятна и отпускаща смесица от традиционни испански фламенко-ритми, електронна музика и джаз. Последната фестивална вечер ще започне в 19 часа,..

публикувано на 18.08.24 в 13:05