За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!
На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!
До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.
Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.
У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве. По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:
Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.
Иначе историята на кафето е дълга и интересна.
Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.
Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.
Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:
Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".
Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.
Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!
Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!
Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!
Сдружението „Майчина грижа“ в Добрич и през следващата година ще осигури стипендии за талантливите деца на града, имащи нужда от финансова подкрепа. Клубът, в който участват само жени, има дългогодишна история и е помогнал на стотици деца. Основният начин за събирането на средствата за стипендиите е по време на традиционния бал, който дамите..
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена архиерейска света литургия на Рождество Христово. По Коледа месим, за да се смесим, казва Росица Проданова, която е сертифициран хлеботерапевт. "Хлябът е символ на Бога и затова помирява." Медът в българската традиция е начало, единство и семейство. Твърдението е на..
За осма поредна година кампанията „Споделен хляб“ помага на стотици нуждаещи се в област Добрич да посрещнат коледните и новогодишни празници с храна на трапезата За символиката на свещите и суеверията ще научим от протойерей Симеон Николов от русенския храм „Свето Успение Богородично“ Всяка събота в Приюта за бездомни кучета в с...
Ще ви срещнем с Димитринка Георгиева – директор на училище "Любен Каравелов" във варненския кв. Аспарухово, която направи училището по-добро място за децата от ромски произход, украинските деца и деца със СОП (специални образователни потребности). Тя е отличена в категорията човек на годината От нея може да се научат много как едно училище от..
На 23 декември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Myles Kennedy (ALTER BRIDGE, SLASH FEATURING MYLES KENNEDY AND THE CONSPIRATORS). Представяне на дебюта на SPACEWEAVER "We Were Here All Along" – разговор с Николай Маринов. Валери Славчев за новия албум на ХОРИЗОНТ "Измислени истини". Живко Манев и Божидар Божидаров..
В последния работен ден преди Рождественските празници едни от най-натоварените обекти са офисите на куриерските фирми. Има ли опашки тази сутрин, минути след отварянето им, получаващите или изпращашите пратки в последния момент са повече? – Репортаж в 8.10 часа. Как да разпознаем качественото месо за Коледа, дали е прясно и каква част от..
В "Гравитация нула" на 20декември с Мартин Николов - Успешна година за киносалоните – говори председателят на Асоциацията на българските киносалони Божидар Илиев; - Изложба „Зима“ на Марина Борисова в „Галерия 12“; - „Смъртоностна събота“ – криминален роман на Димитър Цолов; - Сборник разкази „Измерения..