За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!
На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!
До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.
Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.
У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве. По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:
Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.
Иначе историята на кафето е дълга и интересна.
Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.
Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.
Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:
Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".
Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.
Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!
Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!
Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!
48 години от потушаването на пожара на танкера "Ерма" на Пристанище Варна, при който хората и градът са били застрашени, бяха отбелязани с възпоменателна церемония. Тя се проведе на паметната плоча на името на генерал-лейтенант Илия Дончев, в градинката до жп гарата във Варна (на снимката - част от ветераните пожарникари, водолази, военни..
Чудесен празник навръх Еньовден се състоя в училището във Вълчи дол. Училище с богата традиция, с добър опит, с отлични преподаватели и с много кадри, цели 42-ма педагози, трима медиатори, прекрасен библиотекар, екип за деца със специални образователни потребности. Според директора на училището Марияна Митева в училищния колектив няма случаен човек,..
На 23юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с James LaBrie (DREAM THEATER). Представяне на пълнометражния дебют на ANONYME "Into The Vortex" – разговор с Андрей Чолаков. Нощният експерт по екстремен метъл Албена Цолова – Бета за концерта на PRIMORDIAL (28 юни, София). Разговор с Христо Пенев (FUTURE WAS PERFECT,..
В „Алея Култура“ на 22 юни с Мартин Николов - Започна ММФ „Варненско лято“ – акценти в програмата с Десислава Георгиева - началник отдел „Фестивали и проекти“ към дирекция „Култура и духовно развитие“ в община Варна; - Изложба „Разливи“ на Станислав Памукчиев в галерия „A&G Art Meeting“; - Продуцентът Борислав..
За втори,но не и за последен път нашият екип гостува в село Николаевка, община Суворово. На село винаги е хубаво да се завърне човек, за да вдиша аромата на спокойствието, за да усети близостта на земята, за да се приземи и разведри. Николаевка в момента е цялата в зеленина, чуват се птичи песни, чува се и резачка, защото има един единствен работник,..