Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в "Оазисът на река Батова - Орешак"

21
Снимка: Радио Варна

Две села в страната носят името Орешак – в Ловешка и Варненска област. Спорно е кое е по-известно, защото ако едното е на километри от Троянския манастир и организира панаири на занаятите, другото местните искат да го направят резерват за гагаузите, а за варненци то е познато и като капитанското село.

Красива природа, чист въздух, далеч от големите пътища и само на 13 километра северно от Варна. Село, в което се чува кукуригане на петел.

Пътуваме по пътя за Балчик и отбиваме при село Кичево.  Пътят е ремонтиран, почти до табелата за село Орешак. По нея има десетки следи от куршуми. Оказва се, че това се случва за втори път. Следват дупките.

Събота е и на площада откривам няколко деца на различна възраст, които обаче нямат много възможности за игра, защото се оказва, че двете детски площадки вероятно са от времето на родителите им. Боил, Момчил и Живко. Големите момчета са щастливи от приятелските разговори на пейката под звездите, и мъдро обобщават: “Така е на село!“. 

Така е на село – котките спокойно се разхождат и нямат никакъв страх, а често са герои и от снимките на местните хора. Но това е и място, където биопроизводителят Красимир Стефанов продължава да търси хармонията, защото е убеден, че няма да я открие в „стреса на големия град“. Място, където все още се чува звъна от хлопките на овцете, а иманярите имат много работа след трактористите на полето. Търсели съкровища и под вековните корита на местните чешми, затова ги разбили... Място с уникална природа, която остава все още непозната за мнозина, защото няма екопътеки...Но условията продължават да са добри за животновъдството, разказва овцевъдът Атанас Антимов. Той отглежда 600 овце местна порода, получава за всяко животно по 85 лева субсидия, но е толкова трудно в този бизнес, че синът му отказва да го продължи...

Земята не е от най-плодородните, но с добри грижи и много труд добрите резултати са възможни, разказва и арендаторът Христо Жеков.

Селището е от малкото, които имат написана история. Автор на книгата „Орешак през вековете“ е учителят пенсионер Султана Василева. Но и другите има какво да разкажат. Като бай Кольо, местният кръчмар доскоро, или Михаил Михалев, морякът, наследник на голям род.
Създателите на селото идват от много различни български селища, но били трудолюбиви и сами построили училището и църквата. И днес сградите съществуват, макар училището вече да е кметство и читалище.  За библиотеката книги не са купувани от години, постъпленията са от дарения и не са нови. Но фолклорната група, която проучва и съхранява автентични песни, продължава да се събира и да се подготвя за поредния народен събор. Успяват да пътуват благодарение на хора с добри сърца. А такива в селото има, защото коренът на мнозина е свързан с "оазисът на Батова".
Има какво още много да се каже, но ще го направят лично местните хора...Неделя, след новините в 8 часа. Автор : Габриела Гаврилова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дирижабъл, Атанас Хранов

По първи петли на 8 юли с Ваня Славова

В жегата на юли отново ще бъдем заедно, за да споделим времето между зората и изгрева и да посрещнем новия ден: 8-ми юли, обикновен, необикновен, в отпуск или работен, важното е да бъде изпълнен с енергията на лятото. Топли ефирни поздрави от екипа от второ студио на Радио Варна: Ваня Славова пред микрофона и Милица Панайотова зад..

публикувано на 07.07.24 в 10:59

"Джем сешън" на плажа: Епизод 1

Радио Варна и клуб Menthol си подават ръка за две специални издания на обедното музикално предаване "Джем сешън" от варненския плаж! На 4 юли 2024 г. се състоя първото от тях, в което младите варненски вокалисти Моника Парушева , Ивета Тодорова и Иван Славов представиха песни от българската и световната сцена заедно с утвърдените музиканти..

публикувано на 06.07.24 в 16:51
Chart

#770 ТОП 20 (05.07-12.07.2024)

публикувано на 05.07.24 в 18:53

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юли със Светлана Вълкова

Художникът Атанас Хранов с „Дирижабъл“ в Галерия „Папийон“ 18 художници в традиционния художествен пленер „Русалка 2024“ Съвременно изкуство в Ре Бонкърс – „HOME 2124“ Християн Облаков представя новата си книга „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ „Бохеми“ на сцената на Опера в Летния театър „Тайните на..

публикувано на 05.07.24 в 12:06

НОВИЯТ ДЕН на 5 юли с Иван Барбов

Ако рано сутринта се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското първенство по футбол и ви се спи, побързайте да превключите на честотите на Радио Варна. Във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви „ободрим“ с много и интересни ефирни срещи, актуални новини и хубава музика. Проследете събуждането на новия ден в компанията на..

публикувано на 05.07.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33