Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закуската първо на теб трябва да ти хареса

| обновено на 29.11.18 в 10:09

"Най-хубавите закуски стават на жарова пещ, защото е зидана и изпича равномерно, събира към 15 агнета", разказва семейство ситничари, които не ценят своя труд, за да зарадват клиенти и приятели. Фурната е наследство от бащата, който предал занаята на сина. Даниела и Димчо Димови от Варна   държат на качествените продукти и сами купуват всичко необходимо, а изборът става след като се тества лично всичко и не правят компромиси.

Вече две десетилетия в семейството на Даниела и Димчо Димови работният ден започва малко след полунощ. За тях денят започва в 3 всяка сутрин, без неделя, когато си почиват. Аргументът, с който главата на семейството убедил някога своята половинка,  бил кратък, но убедителен - „за да спечелят“ пари за една година. Годината обаче се проточила, а парите не чак толкова, но достатъчно, за да издържа семейството си в продължение на толкова много години. С времето нещата се променяли и от правенето на торти семейство Димови станали неподправени майстори на милинките. И докато всяка сутрин "точната" ръка на Даниела отсича всяко парченце от тестото, в работилничката се слуша Радио Варна. Как се случва това Димчо и Даниела разказват пред Габриела Гаврилова.

Димчо Димов: В 5 часа тестото е готово. Разпределя се за милинки, тутманици, гондоли. Тях някои от моите съграждани ги наричат "цървулки", защото приличат на такива.

Във Вълчи дол има и голям майстор именно на цървули, така че...

Да, Наско, той е много добър!  Правим ги изключително с любов, защото са едни и същи нашите клиенти.

Само преди няколко седмици редовен слушател на Радио Варна - Любчо Младенов, се обади, за да сподели своята изненада от "точната ръка " на Даниела, която прави изключително еднакви топки за милинките без да ги мери, а на "око"!Снимка

Даниела : Наистина се прави на ръка. Тестото се оформя и се къса с двете ръце, няма рязане, но става вече с годините. Чувала съм децата, които идват да ни помагат, че закуската трябва първо на теб да ти хареса.

Димчо Димов: И всичките ни продукти се стараем да бъдат качествени, дори и малко по-скъпи.  В тестото никога не сме слагали никаква химия, никакви набухватели...

А маргарин?

Даниела: Не! Използваме мас и олио!

Това ли научихте от своя баща, който е бил също майстор на закуски?

Димчо Димов: Да!  Дори в момента правим специален хляб с ръжено, пълнозърнесто и типово брашно.

Даниела : Идват и от селата с поръчка, което е добре.

Снимка

Бизнесът върви ли ?

Даниела : На моменти искам да се откажа, но сутрин като станем и започнем да работим,  работата ни увлича!

Цената на брашното и поскъпването как се отрази на Вашите закуски?

Димчо Димов: О, разбира се!   Най-неприятно ми е когато трябва да повишим цената на закуските!  То не е само брашното, всичко върви нагоре! Ние всичко сами си купуваме, не ни зареждат фирми. Трябва да си "пипнем" сами нашите продукти!

Вие сте потомствен майстор. Къде се учихте?

Димчо Димов: При баща ми, Йордан Димов! Той ме научи на всичко!  Завърших ТОХ-а. Баба Еленов ми даде много добри насоки.

Учих и при Байчо Баев, Бати Реджеб, Жоро Еклера, от тях все по нещо ценно съм взел!

Какво е важно, за да се получи хубава торта?

Димчо Димов: Сърце и любов! И качествени материали! Не правим компромиси!

Колко е горещо до Вашите пещи?

Даниела : Зимата - 25 - 26 градуса, когато си по-далеч от фурната! Лятото стига и до 38 градуса, доста високи!

Димчо Димов:  При мен е най-горещо, аз съм до фурната. Ние имаме и такава жарова фурна, която е много стара - може би на 50 години. Тя е за нафта, а сега нафтата е много скъпа и затова не я използваме!  С нея се получават най-прекрасните!

Даниела : Пече варномерно и ароматът е друг!

Димчо Димов: Събира 15 агнета!

Даниела: В момента фурнаджииските лопати сме ги закачили на стената, използваме малките!

Тя вероятно е от Вашия баща?

Димчо Димов: Той искаше да прави хляб и закуски с тази пещ, защото те са най-вкусни!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50

Ihsahn (EMPEROR): Артистът създава изкуство, което ни помага да разберем себе си по-добре

Интервю с Ihsahn (EMPEROR) „Music Of The Ages 2024“ е музикален форум, кайто на 20, 21 и 22 септември в Античния театър в Пловдив ще предложи три специални концерта – на MONO INC., на PAIN OF SALVATIONи на Ihsahn – лидерът на EMPEROR. Със съдействието на организаторите на този тридневен тежък празник „Blue Hills Events“, отново разговаряхме с..

публикувано на 20.09.24 в 06:25

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20