Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морският фар на Красимир Чернев

Снимка: Радио Варна

Новата поетична книга на административния секретар на варненския Окръжен съд Красимир Чернев – “Портрет на морски фар по залез“ ще бъде представена на 5 декември в Арт салона на Радио Варна. Това е осмата книга за родения във Варна поет. Има десетки публикации в регионални и национални периодични издания, алманаси, антологии на съвременната българска поезия. Член на Съюза на българските писатели от 2001 г.

Красимир Чернев е роден на 15 януари 1960 г. във Варна. Възпитаник е на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, завършва „Българска филология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а в  Бургаския свободен университет – право. Поста административен секретар на ВОС заема от 2005 година.

Опитвам се да мисля в картини, когато пиша стихове. Понякога се опитвам, макар и да е силно казано, да мисля в музика. Нещо ми звучи някъде и се старая стихът ми да бъде успореден на това звучене.
Много са морските теми, много са морските символи и във тази Ваша книга. Брегът като място, което разделя водата и земята ли е или има друг смисъл?
За мен брегът е този, който е надвесен над залива. Това е истинския бряг. Морето е присъствало в стиховете ми и тогава, когато не съм живял на неговия бряг, така че явно съм орисан с него, не мога да го загърбя! Имам удоволствието, когато сутрин се събуждам, да виждам изгрева!
Вие живеете съвсем близо до морето?
По въздух е близо, но съм достатъчно високо и имам изглед. Е, не съм на първа линия, но при ясно време виждам Калиакра и това е един разкош, който много малко хора могат да си го позволят и да го оценят. За пътеките на изгрева мога да Ви говоря със седмици!
СнимкаА за залива?
За залива - също! Вярвам, че всеки един залив е с неограничена памет и помни толкова, колкото един човек не може!
Могат ли да се съберат в книга тези "Заливи"?
Могат! Както и хората, така и заливите, така и обитателите на залива. В моите стихове има раци, риби, медузи, както и всякакви други жители на залива!
Едни от най-често повтаряните думи в книгата са надежда, очакване, самота, есен. Случайно ли е това?
Книгата е плод на едно пропадане и може би никак не е случайно. Не мога да кажа, че съм свръхоптимист, но винаги съм очаквал нещо по-светло да се случи, заради това са и надеждите. От друга страна - когато загубиш илюзиите, идва самотата . Самотата я олицетворям с есента и така се навързват, даже ако се постарая, може и стих да стане в момента.
А защо самотата? Има две стихотворения "Уроци по самота"?
Защото при по-младата си възраст въобще не допускаме, че може да съществува. Връщайки се назад в годините и аз с безгрижния си начин на живот никога не съм допускал, че мога да се затворя и да стоя с дни и часове сам. Колкото е по-млад човек, толкова повече приятели има. Колкото повече годините се натрупват, остават само истинските! С тях можеш да си говориш, а можеш и да си мълчиш, като в една моя предишна книга. А можеш и мислено да си контактуваш, защото знаеш как разсъждава, как мисли и какво ще каже на твоите мисли!
СнимкаИстинските приятели са до теб, без значение от разстоянието!
Така  е и дай, Боже, всекиму такива приятели!
Един от Вашите истински приятели сподели, че Вие сте от най-неуморните хора, които познава - обичате да пишете, работите в професионален план нещо съвсем далеч от поезията - Вие сте административен секретар на Варненски окръжен съд, а в същото време и не спирате да строите тази къща край залива!
Тази къща условно съм я нарекъл "ФАР", защото тя наистина завършва с мансарда, която има поглед в почти всички посоки!
Тя като светне и свети като фар!
Имам огромното удоволствие да се наслаждавам на това помещение. Изработил съм го сам - доколкото мога, както мога, поне не се сърдя на майстори!
Сам направих този етаж за собствено удоволствие. Много години се мъчих, но  направих това, което исках. Сега мога да си каня приятели и да оценяваме залезите, изгревите, написаното, ненаписаното, плановете ...
А конкретно "морският фар" в книгата?
И морският фар,  и фаропазачът !
Има много символи между книгата, животът и Вие!
Абсолютно! Има много автобиография в поезията ми! Напълно съм пресъздал това, което мисля и което си представям. Един такъв фар се споменава и в предните ми две книги, фаропазачът го има и там. Предполагам - ще ги има и в следващите книги да разкажат още нещо!
Той има богата история, защото събира много истории на фара!
Да! С годините човек трупа преживявания - хубави и лоши! Нека да са повече хубавите! Но има и възможност да ги осмисля! Пазителят на морския фар продължава да събира по скалите люспи от щастие, както го казах в едно стихотворение. Дали е щастие, дали е нещастие - но това са люспи!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37