Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИГ Балчик - Генерал Тошево финансира и туристически обекти в Добруджа


Почти 6,5 милиона лева чакат своите бенефициенти от Балчик и Генерал Тошево. Средствата могат да бъдат усвоени чрез Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево, която ще действа като местна изпълнителна агенция и ще дава тези пари под формата на проекти – на представители на бизнеса, Неправителствени организации и общини. Единият от проектите на Община Генерал Тошево е свързан с развитието на туризма в Добруджа, вторият е социален - предвижда се изграждането на Център за възрастни хора от семеен тип.

Интервю на Албена Иванова с Валентин Димитров - кмет на община Генерал Тошево.

Каква е подготовката на община Генерал Тошево за усвояването на европейските средства, предоставени на Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“?

За физически и юридически лица има определен фонд от 6 400 000 хил. лв. по трите оперативни програми и която община е по-активна – бизнеса й или хората, тя ще получи повече средства. За самите две общини – Балчик и Генерал Тошево, вече като отделни юридически лица, има отделен финансов ресурс по някои от мерките. В момента и двете общини сме кандидатствали по един проект, по мярка 7.2 от Програмата за Развитие на селските райони, и до 3 януари 2019 г. също двете общини трябва да подадем проекти по мярка 7.5 за туризъм. Разбира се, община Генерал Тошево ще подаде и второто си проектно предложение за Граничната застава, Йовковата застава, както всички я знаят.

Искам да ви върна към първия проект. Каква е неговата цел? С какво ще подобри живота на хората от общината?

Искаме да направим Център за настаняване на възрастни хора от семеен тип в закритата през 2012 година болница. Той ще се помещава на първия й етаж. Чрез Центъра ще добавим още една социална услуга към пакета, който предоставяме на жителите на община Генерал Тошево. След като сградата бъде ремонтирана и обзаведена, едва тогава община Генерал Тошево ще кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика, Агенция „Социално подпомагане“ за делегирана от държавата дейност. Чрез нея ще бъдат обгрижвани 15 души. Ориентировъчно сумата е около 250 000 лв. без ДДС. Ако спечелим проекта и подпишем договор с Местната инициативна група, спокойно може да започне самото изпълнение на проекта. Предвиждаме го към края на лятото на 2019-та година.

А има ли потребност от такава услуга в община Генерал Тошево? Достатъчни ли са тези 15 места?

Разбира се, че не са достатъчни. Със сигурност имаме по-голяма потребност, защото все повече са възрастните хора, които са самотно живеещи. Тук е социалната роля на общината, да се грижи за тези хора. А бройката не е достатъчна... Това обаче са правилата на Министерството на труда и социалната политика  - такъв център е с 15 места. 

А по отношение на туризма – вторият Ви проект? Дали е свързан с местната идентичност, на която се акцентира в тази МИГ?

Проектът изцяло кореспондира с местната идентичност. Община Генерал Тошево в сравнение с община Балчик не развива активно туризма, ние сме изцяло или почти изцяло земеделска община. Чрез проекта се опитваме да развием нови туристически маршрути. Нашите са насочени основно към Йовков и с. Красен, където той е бил учител – там е музеят, прогимназията и всичко свързано с него. Другата посока на развитие на туристическия проект е свързана с Дора Габе и с. Дъбовик, където е родена поетесата. Там е нейният музей.

Искаме да поставим акцент и върху времето, в което Йовков е бил военен кореспондент. До тази застава е била къщата, в която са живели родителите му. Заради това и селото /край заставата/ се казва Йовково. Има специално място, като то ще бъде обхванато в цял туристически маршрут. Може да се измисли и нещо като Чифликът край границата – да бъде нещо като музей на открито, защото там има около 15 дка, които пустеят... и е точно до ГКПП Кардам. Представям си го с табели на открито на български, английски, румънски..., така че и румънски граждани да заповядат в община Генерал Тошево.

Какво е нивото и обемът на туристическия сектор към момента в община Генерал Тошево?

Много е малък делът на туристите при нас. Основно посещават Историческия музей в Генерал Тошево, в който има специален кът, посветен на патрона на общината – генералът от пехотата Стефан Тошев. Другите интересни места са с. Красен и Филиповата кръчма, която е реставрирана. Това е мястото, където Йовков е написал най-хубавите си разкази. Още - прогимназията, където Йовков е учителствал. Имаме също специален музей на Йовков в с. Красен. Идеята ни в момента е Старата мелница от Йовковата „Албена“ в с. Изворово да я реставрираме, бихме кандидатствали на по-късен етап, да я подновим и да стане нова атракция за туристите. Също така има туристически маршрут до яз. Дрян, който се намира на 5 км. от с. Красен по посока на с. Росен. Преди няколко години около Красен бяха разкрити скални ниши. Имаме музей в с. Дъбовик, където е родена Дора Габе през 1888 година. В Житен пък има паметник, който е открит през 2016 – та и се казва „Неовършания харман“. Той е посветен на хората, които са били отвлечени през 1916 г. и не са се завърнали по домовете си.

Защо хората и бизнеса в община Генерал Тошево трябва да бъдат активни?

Призовавам всички да бъдат активни! Така ще влязат свежи пари в бизнеса и ще осигурим повече работни места за хората. Определям 2018 – та като много по-успешна от предходните. Ние вече сме санирани 11 и почти 12-та сграда – енергийно обновени, в Генерал Тошево. Подготвяме процедури по Оперативната програма за развитие на селските райони, също асфалтираме общински пътища... Смятам, че 2019 и 2020 ще бъдат още по-успешни и за двете общини – Генерал Тошево и Балчик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48