Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралното "Варненско лято" на 4 юни

18 часа, Куклен театър
36 Маймуни
ДОМ ЗА ОВЦЕ И СЪНИЩА
автор и изпълнител: Здрава Каменова
режисьор: Гергана Димитрова
музика на живо: Павел Терзийски
видео на живо и костюм: Никола Налбантов
асистент-режисьор: Олга Кочанова
пространствено решение: Наташа фон Щайгер
Пред малката къща на една сляпа гадателка се вие върволица от хора. Стоят и чакат да съмне, а тя сънува. Един бял овен я води през пътеките на времената. Тя минава през опожарено село в Тракия през 1913 г., пътят й пресича бягащо на Запад момче от 1990 г., среща една изгубена крава от 2018 г., чува гласовете на неродените от 2030 г. Хора от всички краища на света, от минало и бъдеще, я дърпат за ръцете и искат да разкажат историята си. Всички те търсят нещо или бягат от нещо, всички къщи са изоставени, а всички хора – бездомни. Но това е само сън, нали?
Награда „Икар“ 2019 за музика (Павел Терзийски)
Номинация за наградата „Икар“ 2019 за главна женска роля

19 часа, Основна сцена
Театър „Българска армия”
БЕЛЛА ФИГУРА
от Ясмина Реза
постановка: Антон Угринов
превод: Светлана Панчева
сценография:  Борис Далчев
костюми: Ванина Цандева
музика: Калин Николов
участват: Гергана Плетньова, Станислав Ганчев, Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова, Георги Йовчев
Паркинг пред скъп ресторант. Той – Борис, и Тя – Андреа, са в един от поредните им извънбрачни срещи. С едно изпуснато от него изречение, намесило съпругата му разговора, започва сюжетът на „Белла Фигура”. Автомобилен инцидент, последван от случайна среща със семейните приятели на Борис – Франсоаз и Ерик, повеждат героите през куп обрати, премесени с изящен диалог и ироничен скрит смисъл на изказаното, недоизказаното и подразбиращо се значение на думите. Хуморът на Ясмина Реза оставя странното усещане за вътрешно неспокойство, незададени въпроси и непотърсени отговори за живота, приятелството, семейството и любовта.

19,30 часа, Сцена Филиал
Компания „Театроперсона“ | Театро Сардиния – Италия
МАКБЕТ
от Алесандро Сера
по „Макбет“ от Уилям Шекспир
режисура, сценична среда, осветление и костюми: Алесандро Серра
превод на сардински и езиков консултант: Джовани Карони
Необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир. Спектакълът на Алесандро Серра пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от италианския остров Сардиния. Вярно на духа на елизабетинския театър, всички роли в представлението са поверени на мъже. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. С изключителна прецизност той работи с въздействащата сила на жеста, образа, гласа, към които прибавя и звуци от природните стихии, опитомени от човека.
Спектакълът получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда „Юбю“ 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представя се успешно на различни международни форуми, като на фестивала „МЕСС“ в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.

Със субтитри на български и английски език.

21,30 часа, Археологически музей
КОНЦЕРТ НА ИВО ДИМЧЕВ
Нови песни, нови аранжименти
с  Димитър Горчаков (пиано), Васил Хаджигрудев (бас)
Иво Димчев се завръща във Варна с нов концерт с песни, създадени през цялата му кариера като хореограф и изпълнител, както и от новия му музикален репертоар.
Иво Димчев е пърформанс артист, който използва в авторските си представления  актьорска игра, хореография, музика, пеене, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода. Всички тези изразни средства допринасят за изключителното богатство на неговото сценично присъствие и въздействие. От няколко години Иво Димчев се изявява активно със самостоятелни музикални концерти на авторските му песни. Изпълненията му са белязани от интензивна емоционалност и множество техники и обитават широкия спектър между автобиография и фикция, реалност и сюрреализъм. Издава музикалния албум “Sculptures”, предизвика сензация с участието си в британското музикално тв шоу “X Factor”, а най-новият му международен ангажимент е концерт в легендарния “Hotel Café” в Холивуд, където са се изявявали големите музикални звезди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16

"Покана за танц" от Венета Нейнска и Иван Стайков

Цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска канят публиката на поредица концерти в Шабла, Варна, Созопол и Бургас. На тях те ще представят най-прочутите танци от класическата музика. Програмата "Покана за танц" е част от лятното турне на популярната в София поредица "Концерт с история". При нея освен изпълненията, музикантите запознават..

публикувано на 20.08.24 в 10:29