Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на "перфектното" еспресо, предаде БГНЕС.
В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, съобщи РИА Новости.
Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра.
По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.
В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилянето на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.
Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.
Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.
Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.
В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.
"Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него", съобщава един от авторите на изследването - химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.
Учени са открили, че въздухът в нашите апартаменти и автомобили може да е основният източник на микропластмаси, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Според проучване на Университета в Тулуза, публикувано в PLOS One, възрастен вдишва до 68 000 микропластмасови частици с диаметър по-малък от 10 микрометра всеки ден – 100 пъти повече,..
Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..
От 1 до 8 август Бяла се превръща в сцена за едни от най-обичаните български изпълнители. "Седмицата на морето" в Бяла започва– инициатива с над 30 години история, която събира жители и гости на града около общата любов към морето, музиката и лятото. Тази година програмата обещава вълнуващи концерти, детски конкурси, традиционни събития и..
В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите. Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..
От 1 август започва Богородичният пост. Един от четирите големи периоди на въздържание за православните християни. През следващите две седмици вярващите се подготвят духовно за празниците Преображение Господне на 6 август и Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Богородичният пост напомня за важността на молитвата и въздържанието в навечерието..
Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин циативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките н а проект FOODWISE (Храни се разумно) , който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се..
На жители на местността край Варна Дилбер чешма им се налага да минават по заобиколен горски път, за да излязат от района, заради лоша инфраструктура и заграждения заради строителство, разказа потърпевшият Красимир Радев. По думите му липсващата настилка на улиците и лошото им състояние е заради строежите на жилищни кооперации. Радев изказа..