Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът във Варна ще понесе тежък удар

| обновено на 05.04.20 в 11:09

Общият профил на икономиката във Варна показва, че градът ще понесе най-тежък удар от настоящата криза в сферата на туризма, където средногодишно заетите са близо 13 000 - това се посочва в първия доклад на Института за пазарна икономика за влиянието на COVID 19 върху икономиката на морската столица, изготвен по поръчка на общината.

При отпадане на ограниченията обаче, голяма част от изгубените работни места могат да бъдат бързо възстановени, казват анализаторите.

Даниела Стойнова разговаря по този повод с проф. Евгени Станимиров - ректор на Икономическия университет.

Той коментира, че докладът е с интересни изводи и данни, а според него бързото възстановяване на работните места и икономиката могат да се случат, ако се стимулира вътрешното потребление и местната и национална власт спечелят доверието на хората с предприетите мерки:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дюлгерски събор организира фирма "Комфорт" ООД по случай 35 години от основаването си

Традиционен дюлгерски събор организира строителната компания „Комфорт“ ООД. Фирмата е основана през 1989 година е ще навърши 35 години на 1 декември. Целта на събора е да не бъдат забравени дюлгерските традиции и обичаи, които се променят, както се променя и светът, каза Атанас Костурков, който управлява фирмата заедно с Марин Йорданов от..

публикувано на 13.09.24 в 19:54

Над 120 ретро автомобила ще участват в конкурс за елегантност във Варна

Националният конкурс за елегантност на ретро автомобили , носещ името на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България - варненеца Николай Колев-Бижуто, ще се проведе на 14 септември в морския град. Откриването е в 11:00 часа на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. В конкурса ще..

публикувано на 13.09.24 в 17:47
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41

За книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла": Никой така детайлно не е описвал топонимите от Дуранкулак до Кранево

„Всеки от нас е в триадата на времето - минало-настояще-бъдеще. Защото в настоящето и бъдещето винаги има и част от миналото. Тази книга е за миналото, но е написана с взор насочен към настоящето и бъдното. Тя е резултат от многогодишни проучвания с прилагане методите на научното дирене. Същевременно сме се постарали да избегнем сухотата на чисто..

публикувано на 13.09.24 в 16:35

Пленер "Европейски хоризонти": Художници от България, Турция, Румъния и Полша с излияния в балчишката галерия

Симеон Кръстев, Росен Кавръков, Йордан Йорданов, Димитър Евстатиев, Айнур Каплан, Габриел Дима, Агата Грендович, Анна Босек. Това са имената на осемте художници, участващи в 16-ото издание на международния пленер "Европейски хоризонти" в Балчик. Авторите, които са от България, Полша, Румъния, Турция, представят изкуството си до края на месеца в..

публикувано на 13.09.24 в 16:31