Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черният лешояд Ултрон - жертва на бракониери

| обновено на 27.05.20 в 10:25
5
Борбата за живота на Ултрон продължава 18 дни

Черният лешояд Ултрон е бил убит от бракониери, съобщи природозащитната организация "Зелени Балкани". В този много рядък мъжки екземпляр бе заложена надеждата да допринесе за завръщането на защитения вид в България като създаде първата гнездяща двойка, добавят от организацията. Видът се счита за изчезнал като гнездящ в България от 100 г. В Испания и в Източните Рододпи в Гърция са последните му естествени колонии в Европа. 
Прострелването не е случайно
Рядката птица е голяма, характерна и с размах на крилете 2.80 метра, така че няма как някой при лов на друг дивеч да се е объркал и да я е прострелял, още повече, че това се е случило извън ловния сезон. Тя е била простреляна на 31-ви март или в дните преди тази дата каза пред за Радио Варна Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на „Зелени Балкани“. Тогава от природозащитната организация получават сигнал от сателитния предавател, с който е била оборудвана птицата. Локализират птицата на териорията на Ловно стопанство "Женда". 
Петно за България, както и унищожението на червеногушата гъска в Добруджа
Петното, което се нанася на страната ни с бракониерския отстрел на Ултрон, се нанася в продължение на 20 години в ситуацията на червеногушата гъска. Цялата сетовна популация на този изчезващ вид зимува на територията на Добруджа. И страната ни повече от 20 години вече не намери нужната воля да създаде нормални условия за пребиваването й в рамките на два месеца през зимата, когато почти цялата световна популация на вида се изсипва в крайморска Добруджа. Буквално пред очите ни един вид изчезва от лицето на Земята, каза Ивелин Иванов. Хищните птици, конкретно Ултрон, обикновено ги убиват за да ги препарират, а гъските в Добруджа може би просто от ловна или колекционерска страст, а не рядко и защото били вкусни. Мотивите на всеки вдигнал пушката срещу тези изчезващи от лицето на Земята видове са различни, но крайният резултат е един и същ, добави Иванов. 
Прокуратурата и РИОСВ разследват случая
Окръжна прокуратура-Кържали да установи дали прострелването й се е случило на територията на стопанството. "Сезирали сме за случая както прокуратурата, така и РИОСВ-Хасково. Често ни обвиняват, че ние от НПО-тата сме свикнали само да вдигаме шум, затова този път първо се консултирахме с юрист и действахме съгласно българското законодателство, а след това оповестихме новината пред медиите. До момента нямаме обратна информация от институциите. Чувстваме се нечути и неразбрани за тази ситуация", каза още природозащитникът. 
18 дни борба за живот
Борбата за живота на рядката птица продължава 18 дни във Ветеринарния факултет на Тракийския университет в Стара Загора и експерти на "Зелени Балкани". Чрез видео връзка в процеса се включват и специалисти от Франция и Испания, но птицата умира.
Черният лешояд е защитен вид и от "Зелени Балкани" се надяват да намерят отговорните за престъплението по данните на сателитния предавател на крака на Ултрон. Природозащитната организация моли всеки, който има допълнителна информация, да се свърже с разследващите.
Младата птица Ултрон беше дарена на България от белгийския зоопарк Plankedael. Освободена е заедно с друга птица, дарена от Франция, на официално събитие на което присъстват наши гости от чужбина, заедно с екипите, които са се грижили за двата черни лешояда в родните им зоопаркове. Марлийн Хю - координатор на Европейската мрежа за защитени видове за черния лешояд изнася реч, заедно с Йован Андевски, представител на Фондацията за опазване на лешоядите https://www.4vultures.org/.
Снимките са предоставени на редакцията ни от "Зелени Балкани".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Компенсации за всички небитови потребители на ток

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството, като промени програмата за компенсации, съобщава БНР.  За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на..

публикувано на 18.09.24 в 14:04
Срещата в общината

Защо е важно да се рециклират отработените масла?

Презентация във връзка с рециклиране на отработени масла беше направена в община Варна от фирма, която събира и предава такива масла за преработка. На събитието присъстваха представители на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в общината. „Фокусът е върху моторни, двигателни и хидравлични масла, които се генерират от работата на..

публикувано на 18.09.24 в 12:57

Ще ремонтират с около 11 милиона лева ул. "Александър Стамболийски" във Варна

До края на месец септември Община Варна обявява обществена поръчка за проектиране на реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“. Тя преминава през кв. „Чайка“ и свързва булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“. Общата площ на обекта е 27 хил. кв. м, като се планира той да струва около 11 млн. лв., съобщава общинският пресцентър...

публикувано на 18.09.24 в 12:48

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Мак Доналдс" (по-конкретно "Мак Драйв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40